jOBS: een film voor de Apple-fan

Films hebben we nog niet eerder besproken, maar de film jOBS verdiend wat extra aandacht. Steve Jobs, de hoofdpersoon in deze film heeft namelijk veel invloed gehad op de hedendaagse technologie en daarmee ook  op de mobiele telefonie.

Publiciteit
Afgelopen week werd op het bekende filmfestival Sundance de nieuwe film over Apple icoon Steve Jobs vertoond genaamd jOBS (net als de producten van Apple met een kleine eerste letter, denk aan: iPhone, iTunes en iMac). Ashton Kutcher vertolkt de rol van de  hoofdpersoon.

De film krijgt redelijk wat publiciteit en heeft dankzij het onderwerp heel veel meningen opgeroepen. Wordt het leven van Steve Jobs wel op de juiste manier verteld? Een vraag die ook veelvuldig werd gesteld bij de film The Social Netwerk over het leven van Mark Zuckerberg.  Net als Apple heeft de film genoeg lovers en haters. Steve Wozniak die samen met Steve Jobs aan de wieg stond van Apple vond het beeld dat de film verschaft in ieder geval ‘Totally wrong’:

Gelijkenis
De film komt pas in april in de Amerikaanse bioscopen, maar bij Gizmodo (‘The gadget guide’) schreef grafisch ontwerper Seth Kinkaid al een recensie. Hij was een van de gelukkige bij de première op het Sundance Festival.

Kinkaid is een Apple addict, en kent alle karakters op zijn duimpje. De film gaat voor het grootste deel over de opbouwen van het succesvolle merk en hoe Jobs dit leidt.  Het oprichten van Apple gebeurde in de garage van Jobs’ ouders. Exact deze garage komt ook terug in de film, leuk detail.  De bepalende karakters in de film bespreekt Kinkaid als zeer geloofwaardig. “Kutcher heeft zijn karakter fantastisch uitgewerkt, dit realiseerde ik toen hij meer en meer ging lijken op Jobs en minder op zichzelf” aldus recensent Kinkaid.


Ashton Kutcher en Steve Jobs, wie is wie?

Natuurlijk geeft de film een kijk op het talent van Jobs en zijn geniale ideeën , maar er wordt ook een blik geworpen op de schaduwzijde van de Jobs’ karakter. Want Jobs was naast talentvol ook getergd en trots. Dit levert af en toe emotionele uitbarstingen op, zo zie je Jobs schreeuwen en zelfs huilen in de verfilming van zijn leven.

Producten
Zoals ik al eerder zei zijn de meningen over Apple verschillend net als die over Steve Jobs, maar niemand zal ontkennen dat hij onze kijk op technologie, design en interface heeft beinvloedt. Daarom alleen al lijkt het mij interessant om de film te zien. De meest revolutionaire uitvinding van Apple is voor mij de eerste iPhone. Door de introductie van de interface met touchscreen, het nieuwe browsen en die niet veel later geïntroduceerde App Store liep hij vooruit op de concurrentie. Loop  de presentatie van Jobs’ nog maar eens door. Toen was dat allemaal nieuw, nu is het voor iedere smartphone vanzelfsprekend.

Kritiek
Seth Kinkaid beloonde de film met 4 van de 5 sterren, maar veel andere critici waren er niet over te spreken. Katey Rich van het vooraanstaande CinemaBlend zei dat Jobs zelf de film gehaat zou hebben, omdat de film erg saai was. Niet iedereen was er dus over te spreken, maar vooral de Apple- fan en de lezer van de biografie zal de film toch wel willen zien,  ook al is het maar uit interesse. Mocht deze film tegen vallen maak je dan geen zorgen er komen nog meer ‘Jobs’-films aan!

Wat is jouw mening over Steve Jobs?
Doe ook mee aan onze smartphonegebruikers-test! –> Hier 

Met dank aan:  gizmodo.com

 

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant