Android 5.0, beter bekend als Android Lollipop, is het nieuwste besturingssysteem van Google die de strijd aan gaat met Apples’ iOS8. De nieuwste versie van het Android platform richt zich niet alleen op mobiele telefoons en tablets, maar is ook ontworpen voor wearables en andere apparaten zoals tv en auto. Bij Android Lollipop zijn er veranderingen doorgevoerd in het design, maar er zijn er ook verbeteringen in de besturing en de accuduur.
Design
Het design is in Android 5.0 helemaal op de schop gegaan: het lettertype is veranderd, de knoppen onder het scherm zijn nu basic vormen, iconen als foto-tumbnails zijn rond gemaakt en de indeling gaat volgens strakkere regels.
Google heeft zich bij de lay-out laten inspireren door papier: de basis van het systeem is plat en bestaat uit opeengestapelde lagen die met schaduwen eruit springen. Door deze schaduwen is het voor de gebruiker duidelijker wat bijvoorbeeld een knop of selectie en kun je zelf je lagen (bijvoorbeeld notificaties) naar wens rangschikken.
Google heeft haar eigen apps een eigen kleur gegeven voor een betere herkenning, die door de hele app doorgevoerd is. Het concern maakt dit ook voor app-ontwikkelaars mogelijk om zich door kleur duidelijk te onderscheiden van andere apps. Naast het kleurgebruik heeft Google ook een duidelijker grid per apparaat vrijgegeven, waarbinnen teksten en foto’s geplaatst moeten worden. Zo blijft de feeling door heel Android hetzelfde, zelfs bij apps van derden en bij andere Android-apparaten naast je smartphone.
In Android 5.0 zijn verschillende animaties toegevoegd. Wanneer je een aanraking doet zie je dit gelijk terug met een kleine animatie. Een aanraking van een knop geeft bijvoorbeeld een kleine rimpeling alsof je water aanraakt, een printknop geeft een animatie waar papier door een printer rolt, een pagina-verversknop draait rond wanneer je erop klikt en als je een pagina minimaliseert zie je deze kleiner worden. Android beweegtin met de snelheid van 60fps, zodat het natuurlijk aanvoelt.
Het ontgrendelscherm is ook aangepast en lijkt op sommige punten verdacht veel op de werking van Apples’ besturingssysteem. Op het ontgrendelscherm komen notificaties te staan waar je direct op kunt reageren. Als je twee keer op de notificatie drukt ga je naar de app en je verbergt een melding met een sleepbeweging. Google gebruikt een algoritme om te bepalen wat een belangrijkere melding is zodat deze hoger op de lijst komt te staan. Wanneer je tijdens het gebruik een melding krijgt, verschijnt er kort een pop-up bovenaan het scherm.
Vanuit dit ontgrendelscherm kun je de telefoon met een simpele sleepbeweging unlocken, waarna je de pincode moet invullen. Gebruik je een ander Google apparaat als een smartwatch is de pincode niet meer nodig. Je telefoon herkent dan automatisch dat je de eigenaar bent.
Het toetsenbord is iets doorzichtiger gemaakt en krijgt grotere ruimtes tussen de letters. Geselecteerde teksten zijn makkelijker te delen, vertalen of om te zetten in een Google zoekopdracht.
Accuduur
Normaal gesproken zorgen deze extra aanpassingen en animaties voor een belabberde accuduur. Google geeft aan dat dit bij de nieuwe Android zeker niet het geval zal zijn. Het concern geeft zelfs aan dat tegenovergestelde het geval is door softwarematige aanpassingen.
Android spoort vanaf nu automatisch op welke apps extra batterijduur wegslurpen en de telefoon uit de stand-by modus houden. Als een app op de achtergrond moet draaien, wordt deze in een energie besparingsmodus geplaatst. De gebruiker krijgt met Android 5.0 zelf meer inzicht in het verbruik per app. Als de telefoon onder een bepaald batterijpercentage komt, kun je de telefoon automatisch laten omspringen in een Battery-Saving Mode. Hierdoor zal je telefoon 1,5 uur langer meegaan bij ‘normaal gebruik’. Een dergelijke Battery Saving modus was voorheen alleen mogelijk door Android aanpassingen van fabrikanten zelf.
Welke telefoons krijgen een update?
Android 5.0 is een besturingssysteem die veel nieuwe functies met zich mee brengt en een heel nieuwe blik op het systeem geven. Verschillende fabrikanten als hebben al aangegeven dat ze de update met spoed door gaan voeren. Natuurlijk is de update al snel beschikbaar voor Googles’ eigen telefoons: de Nexus 4, 5 en 6 smartphones. Ook zal het op de Nexus 7, 9 en 10 tablets te krijgen zijn.
Volgens de laatste geruchten krijgen de volgende telefoons binnenkort een update naar Android 5.0.
Samsung
Verwacht wordt dat alle recente topmodellen van Samsung een update krijgen. De precieze data zijn nog niet bekend.
– Samsung Galaxy Alpha (begin 2015)
– Samsung Galaxy S4 (januari 2015)
– Samsung Galaxy S5 (december 2014)
– Samsung Galaxy S5 Mini (januari 2015)
– Galaxy Note II (datum onbekend)
– Galaxy Note III (datum onbekend)
– Galaxy Note 4 (januari 2015)
– Galaxy Note Edge (januari 2015)
HTC
Deze lijst met data komt voort uit een uitgelekte roadmap van HTC. De data zijn onder voorbehoud.
– HTC One M7 (begin januari 2015)
– HTC One M8 (begin januari 2015)
– HTC One Mini (maart/april 2015)
– HTC One Mini 2 (maart/april 2015)
– HTC Desire 816 (maart/april 2015)
– HTC One Max (maart/april 2015)
Sony
Sony heeft bevestigd dat de hele Xperia Z-lijn begin 2015 een update naar Android 5.0 krijgt.
– Sony Xperia Z
– Sony Xperia ZL
– Sony Xperia ZR
– Sony Xperia Z Ultra
– Sony Xperia Z1
– Sony Xperia Z1 Compact
– Sony Xperia Z2
– Sony Xperia Z3
– Sony Xperia Z3 Compact
LG
Van LG is alleen bekend dat de flagships een update krijgen. Of andere telefoons een update naar Android 5.0 krijgen is niet bekend.
– LG G2 (januari/februari 2015)
– LG G3 (december 2014)
Huawei en Acer
Of en wanneer Huawei en Acer de smartphones een update naar Android 5.0 gaat geven, is nog niet bekend.