Sms 20 jaar op je mobiel!

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat de eerste sms (short message service) werd verstuurd. ‘ Merry Christmas’ was de inhoud van ’s werelds eerste sms. Neil Papworth stuurde dit vanaf zijn computer naar het mobieltje van Richard Jarvis die op dat moment op een kerstfeestje was in Londen. Een mijlpaal voor een functie die niet meteen als succes werd gezien, maar dat wel werd en nu weer enigszins op zijn retour is.

Voor de invoering van sms werd het versturen van berichten als ‘onnodig’ beschouwt, waarom iets typen als je ook gewoon kan bellen? En wat voegt sms’en nog meer toe? De voordelen op een rijtje:

  • Je benadert ‘onbekende’ makkelijker, sms is iets onpersoonlijker dan bellen en je kan rustig nadenken over een antwoord. Geen gestotter over de telefoon, vooral handig bij die eerste avances bij een leuke kerel of mooie dame.
  • Het is leuker (en socialer) als tijdverdrijf, bij bellen ben je toch snel uitgepraat.
  • Het kan altijd. Ook tijdens een saaie les geschiedenis of vergadering. Al zal dat niet door iedereen worden gewaardeerd.
  • Al bellend ben je niet altijd verstaanbaar, in een drukke discotheek is bellen zo goed als onmogelijk. Ook voor doven en slechthorende is sms’en een uitvinding.
  • De sms heeft ook een informatieve functie: het waarschuwen voor slecht weer, het doorgeven van bankgegevens, inlogcodes of je kan geattendeerd worden op vertragingen met de trein of op de weg.

Naast deze voordelen is sms’en ook  cultureel erfgoed geworden vooral door de afkortingen, grappen en kettingbrieven die vele mensen bekend zullen voorkomen.  Vooral de afkortingen betekenen een flinke verandering in onze taal en dat werd ook geholpen door de populariteit van MSN messenger.

Tegenwoordig zijn er nog steeds veel grappen in omloop via Whatsapp, maar is dat ook uitgebreid met foto’s en video’s. Iedereen heeft wel een leuke, grappige of ontroerende sms herinnering, met de komst van autocorrect (het automatisch ‘verbeteren’ van woorden) kwamen kom je ook vaak een hoop misverstanden tegen.  Woorden worden niet helemaal aangepast zoals jij dat dacht. Hier een aantal hilarische voorbeelden:

       

Toekomst
De klassieke sms wordt langzaamaan vervangen door het berichten sturen via internet (vooral Whatsapp), echter is het sturen van berichtjes via de telefoon populairder dan ooit. Dus wat is de toekomst voor de klassieke sms? In 2010 bereikte het gebruik een hoogtepunt om vervolgens steeds verder weg te zakken. In de tweede helft van 2010 (een periode van zes maanden) werden er ruim 6 miljard sms-berichten verstuurd. In dezelfde periode dit jaar zijn dat er nog maar 4,3 miljard.  Het populaire Whatsapp heeft het versturen van berichten (zo goed als) gratis gemaakt via internet. Berichtservice Ebuddy en Ping hebben hier in mindere mate ook aan bijgedragen. Daarnaast zorgen platformen als Twitter en Facebook ook voor veel berichten via het wereldwijde web.

Toevallig werd Facebook vandaag ook genoemd in het roddelcircuit in een bericht over de overname van Whatsapp. Facebook zou op zoek zijn naar een nieuwe (mobiele) bron van inkomsten. Er is echter nog niks bekend over een overnamebedrag of datum. Een overname zal weer een nieuwe stap zijn in het communiceren via internet op je telefoon.  Het is dan ook de vraag of de sms zijn nog een keer twintig jaar mee kan. Voor nu is sms’en wereldwijd nog steeds redelijk succesvol en zal het zijn volgende jubileum nog wel halen.

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant