Er zijn momenteel 18.796 verschillende Android apparaten

Wie kent de HTC Dream/T-Mobile G1 nog? De telefoon had een 3″ touchscreen en een onderliggend toetsenbord voor een ideale internet ervaring. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar in 2008 was deze telefoon een grote hit en een break-through voor de mobiele telefoonmarkt: de G1 was namelijk de eerste in de lijn der Android apparaten. Het was de grote concurrent van de iPhone, Symbian, Blackberry of Windows Mobile smartphones. 

HTC-TMobile-G1

Het is ondenkbaar dat 6 jaar geleden er nog geen Android bestond, terwijl deze week bekend werd dat er nu 18.796 verschillende Android apparaten zijn! De ‘Kin’ onder de telefoons is intussen verdwenen, de apps zijn in grote getale gekomen en het aantal Android-dragende apparaten is flink uitgebreid. Naast telefoons zijn er nu Android Tablets, horloges, camera’s, televisies, brillen, koelkasten, wasmachines, auto’s,  en ga zo maar verder. Het aantal mogelijkheden van het openbare platform is oneindig.

Lastig voor ontwikkelaars

Het is geweldig dat er zo veel Android apparaten beschikbaar zijn, maar het maakt het voor app-makers ook zeer ingewikkeld. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom een app niet altijd even goed werkt op je telefoon? Er zijn zo veel verschillende telefoons en deze hebben allemaal een verschillende processor, schermgrootte, Android-versie, aantal sensoren en ga zo maar verder, dat het voor een app-ontwikkelaar lastig is om de ‘perfecte app’ te maken. De verwachting is dat deze diversiteit binnen Android ook alleen maar gaat groeien: Bij de meting in 2012 waren er ‘maar’ 3,997 verschillende Android apparaten, in 2013 was dit aantal al gegroeid tot 11.868. 

Samsung de grootste

Binnen Android is Samsung de grootste speler: de Koreaanse fabrikant heeft 43% van de complete Android markt in bezit, mede door de uitgebreide lijn met producten. In de tabel hieronder is te zien dat na Samsung er een strijd is tussen LG, Sony, Motorola en Huawei. Elk blokje in deze tabel staat voor een telefoon: de meest gebruikte Android op het moment is de Samsung Galaxy SIII, gevolgd door de Samsung Galaxy S4. Van LG is de meest gebruikte telefoon de LG G2, gevolgd door de LG G3. Sony’s meest gebruikte telefoon is de Z1, van Huawei de Y300 en de populairste telefoon van HTC is de One (uit 2013).

FireShot-Screen-Capture-256-Android-Fragmentation-Report-July-2014-OpenSignal-opensignal_com_reports_2014_android-fragmentation-730x451 

Software versie

Ook de OS-versie van het apparaat is van belang bij het maken van een app. Een oudere versie van Android kan andere dingen ondersteunen van de nieuwste versie, waardoor een app niet prettig kan lopen. Ook hier zie je een groot verschil tussen Android en iOS: de Android versies zijn redelijk verdeeld, terwijl de meeste Apple apparaten op iOS 7 draaien.

FireShot-Screen-Capture-255-Android-Fragmentation-Report-July-2014-OpenSignal-opensignal_com_reports_2014_android-fragmentation-730x226

 

 

Schermformaat

Het schermformaat verschilt bij Android per telefoon. Onderstaande tabel geeft weer hoe de fysieke schermformaten van elkaar verschillen, dus niet de schermresoluties. Bij Apple kennen we nu 4 formaten scherm (de 3,5″ iPhone 4, de 4″ iPhone 5, de 7,9″ iPad Mini en de 9,7″ iPad). Bij Android verschilt de grootte niet alleen per telefoon, ook de verhoudingen van de beeldschermen.

Untitled-2

 

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gepubliceerd door de ontwikkelaar van OpenSignal, de app die gedetailleerde informatie over je netwerk weergeeft. Deze app vergelijkt het bereik van providers, laat zien hoe je het bereik kunt verbeteren, zoekt goede WiFi-signalen en bevat een internet-snelheidstest. De app heeft ruim 5 miljoen downloads in de Google Play store en is sinds kort ook in de iOS App Store te krijgen. De gebruikte data komt van een steekproef met 682.000 Android-app gebruikers.

Bron

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant