WhatsApp groene vinkjes: frustraties en sociale druk!

WhatsApp verzendt 31 miljard berichten per dag en heeft ruim 300 miljoen gebruikers. Onder dit enorme aantal gebruikers bestaan soms wat frustraties. Zo ontstaan er soms hele ruzies op basis van de welbekende WhatsApp groene vinkjes bij een bericht:   .

De twee groene vinkjes zorgen voor verwarring, omdat sommige mensen denken dat de vinkjes aangeven dat de ontvanger het bericht zou hebben gelezen. Dit is echter niet het geval.

Wat betekenen die groene vinkjes dan?
Het eerste groene vinkje betekent dat jij het bericht succesvol de lucht in hebt gegooid en jouw internetverbinding dus dik in orde is, bij het versturen van foto’s kan dit soms wat problemen opleveren omdat  dit meer data kost.  Het tweede vinkje staat ‘slechts’ voor het ontvangen van het bericht op de telefoon van de gene naar wie je het gestuurd hebt. Niet dat deze persoon de app ook heeft geopend en het bericht gelezen.

Zit iemand dus in een twee uur durende vergadering en is deze persoon niet in staat zijn of haar telefoon te bekijken dan heeft de desbetreffende persoon het wel ontvangen, maar niet gelezen, ondanks de  twee groene vinkjes. Dus ben een beetje aardig tegen je vrienden en vriendinnen als je niet direct een reactie terug hebt en ga niet te veel af op de ‘double check’, zoals de kerel in dit filmpje:

Het vinkje is overigens niet het enige wat zorgt voor onenigheid binnen een vriendengroep, ook de zogenaamde Timestamp (‘laatst gezien om…’) zorgt voor sociale druk en boze reacties.

‘Reageer eens, je was net nog online!’
Soms is het handig om te zien wanneer iemand online was. Als iemand uren geleden voor het laatst is ‘gezien’ dan zal zijn of haar telefoon misschien uit zijn en is een snelle reactie onwaarschijnlijk. Voor het laatst gezien om 04.31? Dan zal het wel een heftig avondje zijn geweest.

Helaas werkt dit ook andersom en geef je dus, zonder het echt door te hebben, behoorlijk wat persoonlijke informatie. Heb je dus even geen zin in je vader en reageer je niet direct, dan is de kans groot dat hij je doorheeft.

Beste oplossing hiervoor is het uitzetten van de Timestamp. Kijk hiervoor bij Instellingen>Chatinstellingen>Geadvanceerd en zet ‘Laatst gezien om’ uit. Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande informatie. Mocht je zelf nog je frustraties of tips willen uiten? Reageer dan onder het artikel!

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant