WhatsApp groene vinkjes: frustraties en sociale druk!

WhatsApp verzendt 31 miljard berichten per dag en heeft ruim 300 miljoen gebruikers. Onder dit enorme aantal gebruikers bestaan soms wat frustraties. Zo ontstaan er soms hele ruzies op basis van de welbekende WhatsApp groene vinkjes bij een bericht:   .

De twee groene vinkjes zorgen voor verwarring, omdat sommige mensen denken dat de vinkjes aangeven dat de ontvanger het bericht zou hebben gelezen. Dit is echter niet het geval.

Wat betekenen die groene vinkjes dan?
Het eerste groene vinkje betekent dat jij het bericht succesvol de lucht in hebt gegooid en jouw internetverbinding dus dik in orde is, bij het versturen van foto’s kan dit soms wat problemen opleveren omdat  dit meer data kost.  Het tweede vinkje staat ‘slechts’ voor het ontvangen van het bericht op de telefoon van de gene naar wie je het gestuurd hebt. Niet dat deze persoon de app ook heeft geopend en het bericht gelezen.

Zit iemand dus in een twee uur durende vergadering en is deze persoon niet in staat zijn of haar telefoon te bekijken dan heeft de desbetreffende persoon het wel ontvangen, maar niet gelezen, ondanks de  twee groene vinkjes. Dus ben een beetje aardig tegen je vrienden en vriendinnen als je niet direct een reactie terug hebt en ga niet te veel af op de ‘double check’, zoals de kerel in dit filmpje:

Het vinkje is overigens niet het enige wat zorgt voor onenigheid binnen een vriendengroep, ook de zogenaamde Timestamp (‘laatst gezien om…’) zorgt voor sociale druk en boze reacties.

‘Reageer eens, je was net nog online!’
Soms is het handig om te zien wanneer iemand online was. Als iemand uren geleden voor het laatst is ‘gezien’ dan zal zijn of haar telefoon misschien uit zijn en is een snelle reactie onwaarschijnlijk. Voor het laatst gezien om 04.31? Dan zal het wel een heftig avondje zijn geweest.

Helaas werkt dit ook andersom en geef je dus, zonder het echt door te hebben, behoorlijk wat persoonlijke informatie. Heb je dus even geen zin in je vader en reageer je niet direct, dan is de kans groot dat hij je doorheeft.

Beste oplossing hiervoor is het uitzetten van de Timestamp. Kijk hiervoor bij Instellingen>Chatinstellingen>Geadvanceerd en zet ‘Laatst gezien om’ uit. Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande informatie. Mocht je zelf nog je frustraties of tips willen uiten? Reageer dan onder het artikel!

Share

Tags: ,


Over de auteur

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis. Twitter @Doev


5 reacties op WhatsApp groene vinkjes: frustraties en sociale druk!

 1. elly zegt:

  heb een lumia 800 wn ook WA ..en bij instellingen ..heb ik
  verzenden met enter ……..aan
  berichtweergeven…….uit
  inkomende afbeeldingen opslaan …aan
  favorieten
  geblokkeerde contacten
  back up
  mijn vraag waar vind ik Geadvanceerd …….

 2. Dirk zegt:

  Vlg de helppagina van whatsap is het uitzetten vd timestamp (in android) niet mogelijk

 3. Martijn @ https://twitter.com/Doev zegt:

  Excuus, de instructie die ik gaf is zoals het op mijn eigen telefoon (iPhone) werkt. Ik heb er niet bij stilgestaan dat het op andere besturingssystemen anders (of niet) zou werken.

  Gr,

  Martijn

 4. andreas jonker @ andreasyonker zegt:

  toch wel heel jammer dat je ‘laatst online om .. ‘ niet kunt uitzetten met android..

 5. ay zegt:

  ik heb me suf gezocht in de whatsapp instellingen en ook nog in de telefoon instellingen (Xperia Z10) en nu lees ik verder en zie dat ik ( als adroid gebruiker ) niet de enige ben.. jammer,
  misschien toch een tip naar de bouwers om dit in te bouwen in Whatsapp zelf ?? zo kan iedereen er gebruik van maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

*

Top ↑
 • Nieuwsbrief

  Gratis Aanmelden

 • Volg Phone House online

  Volg Phone House op Facebook   Volg Phone House op Twitter   Volg Phone House op GooglePlus  

 • Verder lezen

  Bezoek de Phone House Webshop
  Doe de verlengingscheck
  Phone House op Twitter

 • Volg ons op Facebook!