Wachtwoord vergeten? Hier zijn oplossingen!

In een tijd dat de wereld steeds verder verbonden raakt wordt het steeds belangrijker om je persoonlijke gegevens op een veilige manier te bewaren. De meeste ontwikkelaars en websites springen daar zorgvuldig mee om, maar uiteindelijk heb je zelf ook enige verantwoordelijkheid. Als jouw wachtwoord wordt gekraakt is het hek van de dam. Om die reden is het verstandig een wachtwoord te kiezen met hoofdletters, tekens en ook cijfers. De meeste mensen (en vooral het geheugen) zijn echter te lui om voor al die verschillende platformen andere inloggegevens te bedenken. Ik had er tot voor kort ook last van.

Veel mensen gebruiken dus dezelfde wachtwoorden op meerdere plekken en dat brengt een risico met zich mee. Wat als ergens je wachtwoord wordt gekraakt? Dan ligt niet alleen je e-mail of Facebook open, maar wordt inloggen bij tal van andere plekken voor hackers ook een eitje. Hoe is dit probleem op te lossen?

Als je moeite hebt met het onthouden van al je wachtwoorden en je wil niet overal hetzelfde wachtwoord hebben dan is Lastpass de oplossing. Ze beheren en creëren jouw wachtwoorden, alleen het master wachtwoord moet je nog onthouden om al je andere wachtwoorden te beheren. Hoe dat werkt? Zie het filmpje.

Op de website van Lastpass wordt alles stap voor stap uitgelegd. Ik kan het uit eigen ervaring aanraden, je wachtwoord vergeten behoort tot het verleden. Het nadeel van  Lastpass is echter dat het niet werkt tegen het zogenaamde Phishing. Bij Phishing wordt je naar een valse website gelokt die is gekopieerd van het origineel. Je logt nietsvermoedend in en  laat je gegevens achter bij de hackers.

Google is een van de grote spelers op het internet die last heeft van Phishers. Vele gebruikers werden opgevist en  verloren hun Google-account. Google is nu op zoek naar een oplossing, fabrikant Yubico helpt Google met het opzetten van een nieuw wachtwoordsysteem. Yubico werkt met een usb-stick en interne usb-token als wachtwoord. Deze stop je in de computer om simpel, snel en veilig toegang te krijgen. Het mooie van Yubico is dat er geen software of registratie nodig is. Je steekt het in je computer en logt in. Het gebruik wordt vergeleken met het gebruik van een autosleutel. Insteken en starten! Lijkt een mooie uitvinding zolang de Yubico niet wordt gestolen of kwijtraakt.

Voor de smartphone maakt Yubico gebruik van de  NFC technologie  (wat is dit?). Hierdoor haal je simpelweg je token over de achterkant van je telefoon om je wachtwoord ‘in te vullen’. Hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Yubico heeft op zijn website nog tal van andere filmpjes die de mogelijkheden uitleggen. Nu hopen dat meer bedrijven met Yubico aan de slag gaan. Aan de andere kant is het ook hopen dat Google dit plannetje doorzet, en niet te druk is met hun  andere projecten. Wat vind jij van deze wachtwoord oplossingen of heb je zelf nog een goede oplossing? Laat het weten bij de reacties.

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant