Videobellen steeds beter

Bellen met beeld. Al jaren (zo niet decennia) zijn mensen ermee bezig en het werd in de beginjaren van de mobiele telefonie gezien als de volgende stap in de markt. Toch heeft mobiel videobellen nooit echt zijn plekje kunnen veroveren. In de beginperiode had dat vooral te maken met trage verbinding en relatief hoge kosten. Vodafone en KPN probeerde het aan de man de krijgen via UMTS, maar dit was haperig en redelijk prijzig. Videobellen op je smartphone wordt nog steeds beperkt gebruikt. Via je smartphone is een Wi-Fi connectie namelijk wel een vereiste, anders is de kans op vertraging groot. Wellicht   kan 4G daar verandering in brengen. Via de computer heeft videochatten in ieder geval wel zijn opmars kunnen maken. Skype is het meest succesvolle programma voor videochat zowel via computer als mobiel (280 miljoen gebruikers!). Hier een korte graphische introductie:

Naast Skype heb je nog enkele andere diensten die hun programma via internet en ook mobiel aanbieden. Zoals vergelijkbare diensten Fring en Viber. Natuurlijk heeft Google ook een videobel funtie: Google Talk. Waar Skype, Fring en Viber werken met een programma kan je met Talk, na het dowloaden van een plug-in, gewoon gebruiken via de browser. Google heeft daarnaast ook Hangout  via Google +. Dit is de groepchat functie binnen Google. Op deze manier kan je makkelijk je vrienden benaderen die online zijn, maar ook openbare chats opzetten en bekijken. Heel simpel een groot publiek bereiken met je eigen uitzending. Hier zie je hoe dat werkt:

De laatste, nu nog potentiële, grote speler is Facebook. Een platform met enorm veel gebruikers en een plek waar veel mensen ook lang blijven hangen. Hier is videobellen relatief simpel via de Facebook Messenger en het voordeel is dat iedereen een Facebookaccount heeft (toch?), daarnaast is wordt het mogelijk gemaakt door gigant Skype. Overigens neemt Skype binnen een maand ook de plek van  ‘good old’ Live Messenger in, dit doordat Microsoft in mei Skype overnam.

Waarom is het videobellen (nog) niet zo massaal?
Hoewel de technische mogelijkheden bij een goede internetconnectie eindeloos zijn, is de mobiele 3G verbinding nog niet altijd goed genoeg om vlekkeloos video te streamen. Gelukkig is 4G onderweg wat het mobiele gebruik van video’s ten goede komt, gevolg daarvan is dat de kosten voor data wel omhoog schieten…

Dan een andere reden: niet iedereen heeft een Skype of Google account en niet iedereen is altijd online. Als de vriend die ik wil bereiken geen Skype heeft kan ik ‘m simpelweg niet bereiken. In dat opzicht is Facetime van Apple nog het handigst, hiervoor hoef je namelijk nergens aangemeld te zijn en kan je altijd een videoconnectie proberen op te zetten. Probleem zit ‘m hier alleen weer in de apparaten, Facetime is alleen voor Apple.

Naast de technische mankementen is de belangrijkste reden misschien wel een psychologische: we vinden het niet altijd prettig. Het is leuk voor grote afstanden als je mensen lang niet hebt gezien, maar je dagelijkse belletjes in video worden misschien toch wat ongemakkelijk. Je moet niet alleen verbaal sociaal zijn, maar ook visueel je aandacht er bij houden. Zal de videocall ooit een standaardvorm worden en zal daarmee het alleen-audio-bellen uitsterven? Mijn vermoeden is van niet, videobellen eist te veel van je concentratie en daarmee tijd. Voor nu is het vooral leuk voor familie aan de andere kant van de wereld.

Heb jij nog videosuggesties? Reageren kan onder dit artikel.

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant