Uchek, plasje checken met een app

De Indiase ondernemer Myshkin Ingawale presenteerde afgelopen week een interessante app, genaamd Uchek, waarmee urine is te testen. Dit deed hij op een TEDx-conferentie in Long Beach.

Waarschijnlijk wist je wel dat aan de hand van urine veel gezondheidsonderzoek plaatsvindt. Dit urineonderzoek wordt binnenkort  een stuk simpeler dankzij deze mobiele applicatie. De app werkt niet rechtstreeks als testapparaat maar dient als analyse nadat je een foto maakt van een door urine verkleurd stripje.  Na het bevochtigen van dit stripje met urine krijgt de strip een bepaalde kleur die de samenstelling aangeeft van de urine.  Om bij de foto altijd dezelfde kleur te herkennen onder verschillende lichtomstandigheden moet de strip op een referentiematje worden gelegd.

De kleur geeft  de mate van aanwezigheid van glucose, nitraten en eiwitten aan waarmee kan worden aangetoond of er sprake is bijvoorbeeld lever-of  blaasproblemen en ook diabetes  en kanker kan worden herkend.

Naast dat de test vrij makkelijk is uit te voeren is het ook en stuk nauwkeuriger. Na een uitgebreide test in een Indiaans ziekenhuis blijkt dat de app beter analyseert dan de mens, alleen zeer gespecificeerde en vooral dure machines doen het beter.  Dan zal deze app vast ook wel duur zijn? Dat valt reuze mee: voor 99 centen is de app te downloaden en voor 20 dollar krijg je 20 strips en het matje dat nodig is als referentiekader  voor de foto.

Ontwikkelaar Ingawale hoopt dat de app komende maand al beschikbaar is voor iPhone, een Androidversie is nog in ontwikkeling. Ingawale heeft al eerder een ingewikkelde machine drastisch versimpeld. Bijna een jaar geleden presenteerde hij namelijk een apparaatje waarmee bloedarmoede te bestrijden valt. In plaats van bloed te prikken wordt de bloedwaarde meteen gemeten. Hieronder zie je die presentatie, ook al tijdens een TED-conferentie.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Zou je er zelf ook gebruik van willen maken?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant