Spotify vs Deezer vs Napster: Wat is de beste streaming dienst?

Muziekliefhebbers hoeven tegenwoordig geen kasten vol cd’s te hebben, een abonnementje voor een muziek streamingdienst nemen is net zo makkelijk. De drie grote netwerken spelen hier slim op in en geven hun klanten leuke kortingen op muziekdiensten. Maar wat zijn de verschillen? Spotify vs Deezer vs Napster: wat is de beste muziek streaming dienst? 

spotify

Spotify

Spotify is wellicht de bekendste muziekdienst ter wereld met wereldwijd meer dan 60 miljoen actieve gebruikers. De dienst bestaat sinds 2008 en heeft meer dan 30 miljoen nummers van alle genres in haar assortiment. Per dag worden hier ruim 20.000 nieuwe tracks aan toegevoegd. Spotify kent een gratis versie met reclame en een premium variant voor € 10,- per maand. 

De gratis versie heeft (zoals verwacht) wel een aantal nadelen ten opzichte van Spotify Premium. Mensen die niet betalen voor Spotify kunnen namelijk alleen nummers in shuffle luisteren (met maximaal 6 nummers die per uur overgeslagen kunnen worden), krijgen reclame tussendoor en kunnen geen muziek streamen naar externe apparaten. Daarnaast kunnen enkel Premium gebruikers tracks downloaden voor offline gebruik en is het alleen voor betalende klanten mogelijk om muziek in een hogere geluidskwaliteit af te spelen. 

Spotify staat bekend om haar brede ondersteuning van afspeellijsten; het programma kent ruim 1,5 miljard afspeellijsten in alle genres. Iedereen die de Spotify gebruikt, kan zijn eigen favoriete nummers in een afspeellijst zetten en dit met de wereld delen. Het is ook mogelijk om je Spotify te koppelen aan je Facebook account, zodat je vrienden makkelijk jouw afspeellijsten kunnen vinden. Daarnaast maken ook muzieklabels afspeellijsten met een prettige mix van bekende en minder bekende muziek, zodat je nieuwe artiesten binnen jouw smaak leert kennen. 

Ondersteuning
Spotify Premium is te koppelen aan veel externe apparaten. Er is ondersteuning voor Android, BlackBerry, Boxee, iOS, Linux, MeeGo, Microsoft Windows, Symbian S60, Samsung Smart TV, Sonos, Squeezebox, Playstation, WD TV, webOS, Windows Mobile en Windows Phones. Daarnaast zijn er verschillende HiFi boxen, thuisbioscopen, smart tv’s en zelfs auto’s die te koppelen zijn aan Spotify.

Spotify en KPN
Spotify is te beluisteren via een gratis account en via een abonnement van € 10,- per maand. Maar wanneer je klant bent bij KPN, kun je gebruik maken van één van de verschillende aanbiedingen. Wanneer je Spotify in combinatie met je KPN telefoonabonnement neemt, krijg je voor dezelfde € 10,- ook elke maand 1.500MB internet bovenop je bundel. Deze dienst is bovendien maandelijks aan- of uit te zetten. En wanneer je kiest voor een KPN Zorgeloos Mobiel Premium abonnement, krijg je al standaard Spotify Premium bij het abonnement.

Ook in de Alles-in-1 pakketten van KPN zit Spotify bijgeleverd. Bij de KPN Alles-in-1 Standaard of -Premium pakketten zit standaard een Spotify Premium abonnement inbegrepen.

deezer2

Deezer

Deezer is een van origine Franse dienst die in 2007 opgericht is en wereldwijd 16 miljoen actieve gebruikers heeft. Het programma geeft toegang tot ruim 35 miljoen tracks die in de hoogst haalbare kwaliteit (FLAC) af te spelen zijn. Een grappige toevoeging van Deezer is dat de dienst jouw muzieksmaak leert en  je daardoor persoonlijke aanbevelingen krijgt voor nummers die bij jouw smaak passen. Net als Spotify kun je Deezer per maand betalen, maar heb je ook keuze uit een gratis versie met advertenties.

Ook bij Deezer loont het om € 10,- per maand te betalen voor de Premium+ versie. Natuurlijk scheelt het reclame, maar Premium+ heeft meer voordelen. Bij de gratis variant kun je zelf alle muziek op de computer en tablet luisteren, maar op de mobiel heb je alleen toegang tot de Flow & Mixes (afspeellijsten), terwijl betalende klanten gewoon alle functionaliteiten op hun telefoon hebben. Ook kun je met de gratis variant geen eigen muziek importeren, kun je de muziek niet offline beluisteren en is de geluidskwaliteit lager. De beperkingen voor gratis gebruikers zijn dus redelijk vergelijkbaar met Spotify.

Ondersteuning
Deezer biedt ondersteuning aan veel verschillende apparaten. Je kunt Deezer via de webbrowser luisteren, het programma op de PC of Mac installeren en als app op Android, iOS en Windows smartphones en tablets installeren. Deezer is ook verkrijgbaar op de smart tv’s van Bang & Olufsen, Samsung, LG, Toshiba, Panasonic, Philips, de NetRange tv-software, WD TV, Sony Home cinema en Chromecast. Ook wordt Deezer ondersteund op verschillende audiosystemen als Sonos en is de dienst te linken aan verschillende auto’s.

Deezer en T-Mobile
T-Mobile heeft al enige tijd een samenwerking met Deezer en biedt twee varianten aan. Het is mogelijk om Deezer eerst uit te proberen met Deezer Flexibel. Voor het bedrag van € 9,99 per maand heb je een abonnement op Deezer Premium+ wat je elke maand op kunt zeggen. Als je zeker weet dat je Deezer wil, kun je er ook voor kiezen om Deezer direct af te sluiten bij je T-Mobile abonnement. Met Deezer Vast krijg je standaard 40% korting op Deezer. Dit abonnement kost dan € 5,99 per maand, in plaats van de gebruikelijke € 9,99. Betalen gaat in beide gevallen gewoon via de T-Mobile factuur.

napster

Napster

De naam Napster kennen we natuurlijk allemaal nog van vroeger, in de tijd dat het een illegale dienst was. Maar die tijd is voorbij: Napster is nu een volwaardige en legale muziekdienst. Napster heeft ruim 30 miljoen nummers in haar muziekbibliotheek en ruim 2,5 miljoen betalende gebruikers. De muziekkwaliteit is in 192 kbit/s – de minste muziekkwaliteit aan van de drie streaming diensten – en de kwaliteit is niet handmatig omhoog of omlaag te letten. Napster heeft de bitrate bewust laag gehouden om het streamen makkelijker te maken en minder data te laten kosten.

Net als Spotify en Deezer kun je bij Napster ervoor kiezen om nummers offline te beluisteren. Ook kun je jouw favoriete nummers opslaan in een afspeellijst en kun je dit delen met vrienden. Het Napster muziekteam houdt bij wat de nieuw uitgekomen nummers zijn en zal nummers aanbevelen als ze overeen komen met jouw muzieksmaak.

Ondersteuning
Napster heeft geen apart programma voor de PC of Mac. Wel is het mogelijk om de muziek via de website te beluisteren. Op de telefoon kun je op alle systemen een app downloaden en ook voor de iPad of Android tablet zijn apps gemaakt. Verder is de ondersteuning van de dienst nog in ontwikkeling. Je kunt Napster wel met de Sonos koppelen, maar niet op andere HiFi apparatuur, tv’s of Home Cinema sets. Er is een koppeling met de auto’s van BMW en Mini, maar vooralsnog is dit enkel mogelijk in Groot Brittannië en Duitsland.

Napster en Vodafone
Een abonnement op Napster kost € 10,- per maand. Een gratis versie is er niet, maar je kunt Napster wel een maand gratis uitproberen. Vodafone is daarnaast een speciale actie gestart met Napster. Iedereen die een Vodafone RED of SMART abonnement afsluit, krijgt gratis 6 maanden Napster Unlimited bij het abonnement. Na deze 6 maanden betaal je het reguliere tarief.

Ook prepaid geniet op dit moment van korting. Wanneer je voor 31 mei een prepaid telefoon of simkaart koopt en dit gelijk met € 20,- opwaardeert, krijg je gratis 200 minuten, 1 GB internet en 3 maanden Napster Unlimited. Klik hier voor meer informatie.

Spotify vs Deezer vs Napster: Conclusie

Aan zowel Spotify als Deezer of Napster heb je een goede muziekdienst, waarmee je al jouw favoriete muziek kunt luisteren. Napster is qua legale streamingdienst nog relatief jong in vergelijking met Spotify en Deezer, maar is druk bezig met haar opgang. Napster is op alle mobiele besturingssystemen al te beluisteren en kan gekoppeld worden aan Sonos, één van de grootste spelers in HiFi apparatuur.

Tussen Deezer en Spotify is het een redelijk gelijke strijd, geheel afhankelijk van jouw smaak. Hou je van meer mainstream muziek (top 40), heb je graag een ruime keuze in afspeellijsten en deel je jouw muziekcollectie graag met vrienden, kun je het best kiezen voor Spotify.

Deezer komt er met de grootte van haar bibliotheek iets beter uit de test en richt zich ook op de wat minder bekende tracks. Ook kan Deezer in FLAC kwaliteit streamen, wat de hoogste standaard is in muziekkwaliteit. Let wel op dat deze hoge bitrate meer data consumeert en je dus sneller door de internetbundel heen zit.

Daarnaast is Deezer iets goedkoper wanneer je het direct bij je T-Mobile abonnement afsluit: je krijgt dan 2 jaar lang 40% korting op de dienst. Bij KPN betaal je wel het volledige bedrag voor Spotify, al krijg je dan wel gratis 1.500 MB internet bovenop je huidige bundel en kun je het maandelijks opzeggen.

Wil je zeker weten welke dienst het best bij je past? Alle diensten zijn 1 maand gratis uit te proberen voordat je overgaat op een abonnement.

tabel

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant