Social Media van vroeger

Social Media van vroeger

De social media van vroeger, we zijn er mee opgegroeid. Uit de tijd van The Crazy Frog, Jumpen, Spele.nl en MasterMovies. Het was heel gebruikelijk dat je thuis maar één vaste PC had, waar je nota bene nog moest inbellen als je op het internet wilde. Het geluid wat dat inbellen maakte zit voor de rest van je leven in je geheugen gegrift. Toch waren we er allemaal vroeg bij, de social media van vroeger. We konden er uren mee bezig zijn, zonder daadwerkelijk iets nuttigs te doen. Wat dat betreft is er niet veel veranderd.

Toch heeft de tijd niet stil gestaan. Waar we vroeger Breezer taal gebruikten, wordt het nu toch wel erg gewaardeerd wanneer iemand fatsoenlijk ABN gebruikt in zijn of haar social media berichten. We nemen je in deze blog mee op een reis door het verleden, en hebben de grappigste (en gênantste) social media van vroeger voor je op een rijtje gezet.

Cu2

Cu2 is wat ons betreft het originele, eerste echte social media kanaal in Nederland. Door middel van een simpele versie van HTML konden leden hun eigen profielsite bouwen, geheel naar hun eigen wensen. Het eerste wat je zag zodra je je persoonlijke profielpagina opende was een gepersonaliseerd welkomstbericht, al dan niet met glitter. Ook de vragenlijsten die je op andermans profiel in kon vullen waren erg typerend. Het lettertype Scriptina was razend populair, en echt typerend voor Cu2. Je kon natuurlijk gewoon Nederlands praten, maar op deze site is de breezertaal geboren. Deze combinatie van HoOfDletT€Rs, kL€inE Lett€eRs €n ByZOnDer€ t€keN$ heeft ons allemaal hoofdpijn bezorgd.

ICQ

ICQ, of te wel, I seek you, was een chatdienst die zijn hoogtepunt kende in de jaren 90. Het platform is opgericht door een aantal studenten uit Israël, en groeide snel uit tot een groot succes. Gemiddeld gebruikten er zo’n 1,3 miljoen mensen per dag de chatdienst. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor de ninetees was dat heel wat. Als je er zo over nadenkt was het best bijzonder. Het was 1997, je moest inbellen om op het internet te komen, en de enige gadgets die ons met tekstberichten ondersteunden waren de zogenaamde pagers. In deze eerste versie kon je alleen nog hele simpele tekstberichten met elkaar uitwisselen.

In 2007, 10 jaar en vele updates later, begon het medium echter steeds meer op MSN te lijken (of MSN steeds meer op ICQ…), met een veel interactiever interface en de mogelijkheid voor mobiel gebruik. Helaas waren de meeste gebruikers toen al overgestapt op MSN. In Rusland is de chatdienst echter nog steeds relevant! Toch was ICQ een van de eerste social media van vroeger, deze mag dus ook zeker niet in het rijtje ontbreken.

Hyves

Social media van vroeger - Hyves

Hyves is toch wel echt een stukje cultureel erfgoed geworden. Op het hoogtepunt van dit sociale medium waren er maar liefst 10 miljoen mensen lid. Je stuurde elkaar geen berichtje, maar je plaatste een krabbel op iemand’s pagina. Wanneer je echt cool was gebruikte je de dansende banaan in je krabbels. De die hard Hyves fans brachten het platform echter pas echt tot leven met hun glitterplaatjes. Ook kon je de foto’s van je vrienden niet liken, je gaf ze namelijk een ‘respect’. Vragen om een reactie en een respect onder je nieuwe, onscherpe, overbelichte foto was niets vreemds. Je reageerde simpelweg R+R=back onder andermans foto, en je kreeg 9 van de 10 keer een respect en reactie terug. Het aantal likes op een Instagram post of Facebook foto van nu staat gelijk aan het aantal R+R=Back’s uit het Hyves tijdperk.

Eén van de leukste features van Hyves was toch wel dat je je profiel helemaal kon vormgeven (pimpen). Je kon uit een aantal vooraf bedachte templates kiezen, maar de echte Hyvers gingen natuurlijk zelf aan de slag met de editor. Van de achtergrond van je pagina tot de lijnen en de kleur van je lettertype, je kon het zo bont maken als je zelf wilde. Ook de smileys op Hyves waren echt cool. Zo kennen we allemaal de dansende banaan nog wel. Maar ook emoticons als :hungry: :surfer: :cheers: en :dj: doen bij ons een belletje rinkelen. Google deze emoticons maar eens, het is gegarandeerd een feest van herkenning. Benieuwd naar hoe de eerste iPhone ook alweer werkte? Je leest het hier.

MSN (Messenger)

Social media van vroeger - messenger msn

Als je niet al je vrienden en vriendinnen in je MSN naam had staan, waar was je dan eigenlijk mee bezig? (Inclusief natuurlijk die ene jongen of dat ene meisje waar je stiekem een crush op had, want stille hints waren alles). Je praatte op MSN tenslotte met mensen die je op school niet eens aankeek. Diepzinnige gesprekken, ruzies en liefdesverklaringen, het gebeurde allemaal op MSN. Het geluid wat je hoorde zodra er een bericht binnenkwam spookt ons nog steeds door het hoofd. Veel verder dan de afkortingen nwtv, hvj, wjnmk, wobbi en ntb kwamen de gesprekken vaak niet. Toegang tot MSN had je met je e-mailadres, voor velen van ons het eerste e-mailadres wat we aanmaakten. E-mailadressen als Jasmijn_Loves_Dolfijnen of Gijs_voetbal_1995 waren niet meer dan normaal. We kennen allemaal onze eerste gênante e-mailadres nog wel, toch?

Deze hebben we ook allemaal gehad: een véél te lange gebruikersnaam. In Br€€z€rtAal WeLt€veRstAan. Buzzers sturen was echt not-done, terwijl sommige mensen het nodig vonden 28973846 keer achter elkaar online te komen. “Dat ligt aan mijn internet” was vaak het excuus. Sure. Uren hebben we versleten op deze messenger applicatie. En of we het nou daadwerkelijk ergens over gehad hebben?

Habbo Hotel

Social media van vroeger - Habbo Hotel

Als je denkt dat Fortnite de eerste game is waar populaire dans moves uit voortkomen heb je het mis. Doe de Rollie! Wanneer je vroeger het echte leven wilde ontvluchten ging je naar Habbo-Hotel. De plek waar je ‘per ongeluk’ bakken met geld uitgaf door credits te kopen. Dit deed je door een nummer te bellen met de huistelefoon. Waar je je geld (of het geld van je ouders, let’s be honest) dan aan uitgaf? Meubels (ofwel: meubi), een krokodil, een coole outfit, een roze hanenkam, en nog veel meer onzinnige dingen. Had je geen geld voor meubi’s of krokodillen? Dan hing je vaak post-its met notities van vrienden aan de muur, deze waren tenslotte gratis.

Schelden kon niet op Habbo-Hotel, net als op zoveel online communities. En dat is misschien maar goed ook. Scheldwoorden werden automatisch vervangen door het woord Bobba. Het online hotel platform bestaat overigens nog steeds. Wie weet is jouw Habbo nog wel actief, en dwaalt deze nog ergens door de gangen van Habbo-Hotel.

MySpace

De hype omtrent MySpace was internationaal. Het platform ontstond in de Verenigde Staten, maar maakte langzaam zijn intrede in de Nederlandse online scene. Het is echter nooit echt doorgebroken. Het hebben van veel vrienden werd op dit platform gezien als een statussymbool, net als het hebben van veel volgers op Instagram nu. Hoewel niet veel mensen in Nederland actief waren op MySpace, was de community die zich op het online platform bewoog enorm. Veel bands en artiesten zijn door MySpace doorgebroken. Denk aan Panic! At The Disco en Bullet For My Valentine, deze bands zijn ooit op MySpace begonnen en ontdekt. Op MySpace werden dan ook vooral muziekbestanden en diepzinnige teksten gedeeld. Want wanneer je een 14 jarige puber bent heb je daar écht behoefte aan, zo blijkt.

Stiekem missen we de tijd van Hyves en MSN best wel. Het sturen van een glitterplaatje of het gebruiken van Breezertaal heeft toch zo zijn charmes. Was jij ook actief op deze sites, en wat zijn jouw leukste herinneringen?

Share

Annemieke Roozeboom

is de Social Media marketeer voor Phone House en een van onze top notch blog-schrijvers. Met een passie voor technologie, schrijven en memes creëert zij telkens weer nieuwsartikelen met relevante informatie waar jij als lezer je voordeel mee kan doen! Vragen, ideeën, verbeterpunten? Altijd welkom! Stel ze via het Facebook of Instagram kanaal en help ons jouw ervaring nog beter te maken.

Ook interessant