De nieuwe smartphones, gadgets en ontwikkelingen van 2013

Na ‘het einde van de wereld’ op 21 december hebben we ook de kerst weer overleefd. We keken eerder al terug op de geschiedenis van de mobiele telefoon in  een mooi overzichtje. Nu kunnen we ons volledig gaan richten op de afsluiting van 2012 en daarmee ook vooruitblikken op het nieuwe jaar.  Wat gaat de telefoniemarkt ons brengen in 2013?

Smartphones
De nieuwste telefoontjes,  wat kunnen we gaan verwachten? Gaat Apple daadwerkelijk al vroeg in het jaar komen met (alweer) een nieuwe iPhone? En welke paradepaardjes gaan de andere fabrikanten laten zien? Jammer genoeg is er nog niks officieel aangekondigd en moeten we het doen met geruchten. Het enige toestel waarvan we weten dat het in 2013 de Nederlandse markt zal betreden is de  Nokia Lumia 920. Het toestel met de draadloze oplader draait op het nieuwe Windows Phone 8 en zal over enkele weken al bij Phone House in de winkel liggen.

4G
In enkele andere landen is het al aanwezig: 4G, het nieuwste mobiele internetnetwerk. Een aantal telefoons, waaronder de iPhone 5 en Samsung Galaxy III, zijn er al klaar voor.  De snelheid van het internet op je mobiele telefoon moet die van de gemiddelde computerverbinding gaan evenaren. Daarnaast zal 4G er ook voor zorgen dat je bij massaal gebruik op dezelfde plek (een festival als Lowlands bijvoorbeeld) goede verbinding houdt. Momenteel is het nog wel eens lastig iemand een berichtje te sturen als 10.000 andere bij jou in de buurt hetzelfde proberen. Het is nu wachten op de providers.  De telecomaanbieders moeten de  infrastructuur namelijk nog drastisch aanpassen voordat we daadwerkelijk van 4G gebruik kunnen gaan maken.

NFC-chip
De NFC (Near Field Communication)- technologie bestaat bestaat al een tijd en wordt in grote hoeveelheid telefoons verwerkt, maar wordt nog amper gebruikt.  Met NFC kan je draadloos data versturen net zoals bij bluetooth alleen dan veiliger (het bereik is slechts 10 centimeter) en sneller (binnen 0, 1 seconde). Hiermee moet betalen met je telefoon makkelijk, snel en veilig kunnen door je telefoon te scannen.

Betalen met je telefoon klinkt heel makkelijk, maar is een hele cultuuromslag. Veel mensen vinden het een beetje eng en kennelijk vind ook Apple dat, want in de nieuwe iPhone 5 zit geen NFC-chip. Raar want grote concurrent Google heeft in bijna al hun Android telefoons wel een NFC-chip verwerkt.

Google is druk bezig met NFC  in de VS en heeft Google Wallet geïntroduceerd, deze  applicatie moet ervoor zorgen dat je portemonnee wordt geïntegreerd in je telefoon. In het filmpje hieronder zie je wat de bedoeling is van de Google Wallet.

Naast betalen kan je met de NFC chip ook veilig inchecken. Leuke toevoeging voor sociale applicaties als Foursquare en Facebook Places, maar ook ideaal als je wil inchecken op de luchthaven of bij de toegang voor een evenementenpoortje.  Misschien is dit het jaar dat deze technologie (eindelijk) zijn doorbraak gaat beleven en worden je betaalpassen daarmee overbodig. We wachten het nog even af.

Google Glass
Dit project van Google moet de uitvinding en gadget zijn die de smartphone zal doen wegblazen. Het is een futuristisch stukje technologie dat dezelfde functies bezit als een smartphone, maar dan verwerkt in een bril. Een klein stukje glas boven je rechteroog dient als scherm en wordt bediend met spraak. De eerste ontwikkelaars kunnen er zeer binnenkort al mee aan de slag om de eerste functionaliteiten te creëren.  2013 zal vooral een jaar worden dat wordt gebruikt als testfase, al hoop ik persoonlijk op meer. Vorige week nam ik dit projectje overigens al onder wat uitgebreider onder de loep, kijk  hier voor meer informatie.

Wat het nieuwe jaar ook mag gaan brengen, wij wensen jou in ieder geval een heel fijn nieuw jaar toe met hopelijk persoonlijke (en telefonische) doorbraken. Fijn 2013!

Wat denk jij dat het in 2013 gaat maken? En waar kijk jij naar uit?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant