De smartphonecamera in 2013

Een telefoon met fotocamera. Een kleine tien jaar geleden waren daar de eerste versies van. De kwaliteit stelde niet veel voor, maar dat mocht de pret niet drukken. In de loop van de tijd werden de camera’s steeds scherper, kleiner en sneller. Het pixelige imago van de cameratelefoon liep langzaam over in de kwaliteit van de compactcamera. Het is dan ook niet voor niets dat er ondertussen meerdere degelijke compactcamera’s integreren met de smartphone.  De Samsung Galaxy Camera is daarvan het beste voorbeeld met wifi en 3G-verbinding aan boord en een complete Android Interface. Wat is de volgende stap, want de telefooncamera staat al een tijdje stil. We kijken naar een aantal functies waarvan wij hopen dat ze verbeteren in 2013.

Betere Flits
De flits op de meeste camera’s is een LED-lamp(je). Dat zorgt ervoor dat de meeste foto’s met een flits er heel erg flets en fel uitzien. De nieuwe PureView techniek (verwerkt in de nieuwe Lumia 920) van Nokia probeert daar met een langere sluitertijd wat aan te doen, maar over het algemeen is de flits nog steeds horror. De foto’s binnen zijn overbelicht en rode ogen zijn geen uitzondering. Dus daar is nog wel wat verbetering mogelijk zou je zeggen.

Zoom
Een andere technisch ‘mankement’ is de digitale zoom van telefoons. Een beetje zoomen kan wel, maar dat gaat al snel ten koste van de kwaliteit van de foto. Waar zijn de toestellen met een fysiek zoomende lens (zo eentje die echt uitschuift)? Het gaat wel ten koste van het design, maar met zoom heb je bijna geen rede meer om een compactcamera te kopen.

Tegengaan van verticaal filmen
Dit is meer een verandering die  in acht moet worden genomen door gebruikers, maar misschien moet het ook voor telefoons onmogelijk worden: verticaal filmen. Verticaal filmen is een ‘no-go’ omdat je dan ook verticaal moet afspelen, terwijl alle schermen horizontaal zijn georiënteerd. Door verticaal af te spelen maak je gebruik van maar een klein deel van het scherm, zonde! Hier een grappig filmpje dat laat zien wat er gebeurd als mensen verticaal blijven filmen.

Verder zijn er nog talloze opties te ontdekken voor de smartphonecamera in combinatie met apps. Gaat er verder nog wat veranderen? Foto’s maken met je telefoon moet toch vooral snel en makkelijk werken. De ontwikkelaars moeten dus op zoek naar de grenzen van wat makkelijk en snel werkt, maar ook de kwaliteit en qua innovatie mag het nu een stapje omhoog want we staan al een tijdje stil! Wat zie jij als de foto-ontwikkeling voor de smartphone komend jaar?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant