“Shit, mijn batterij is alweer leeg!” Een lege batterij komt altijd op het verkeerde moment. Net voordat je in de trein stapt, als je in de wachtkamer zit of wanneer je een belangrijk telefoontje verwacht! Want ja, een smartphone is natuurlijk bedoeld om mee te bellen… Wanneer je smartphone accu snel leeg loopt kan dit verschillende oorzaken hebben. AVG gebruikte data van 1 miljoen Android gebruikers voor een onderzoek naar het verbruik van apps.
Dat een smartphone niet meer zo lang mee gaat als je Nokia 3310 veertien jaar terug deed, is ondertussen wel bekend. De smartphone wordt niet alleen intensiever gebruikt, maar ook het grote scherm zorgt voor een hoger batterijverbruik. Dat de ene app ook meer batterij wegslurpt dan de andere app, is voor velen ook geen nieuws. Maar wist je dat veel apps op de achtergrond draaien en zo je gewilde batterijduur, data en telefoonsnelheid wegkapen? Lees hieronder wat de grootste boosdoeners zijn.
Met een smartphone is het bij zwaar gebruik vaak al lastig om een volle dag op een acculading te doen. Ook smartphone fabrikanten zijn er druk mee: de smartphones worden uitgerust met battery saving modes, de Xperia Z serie en de nieuwe iPhones hebben een zwaardere accu gekregen en de Nexus 6 en Note 4 hebben standaard een snellader bijgeleverd om die accu zo snel mogelijk aan te vullen. Als je dit allemaal niet op de telefoon hebt, kun je ook kijken naar onderstaande lijsten, misschien zit hier wel jouw boosdoener tussen!
10 grootste accu slurpers vanaf het opstarten
- AllShareCast Dongle S/W Update (Samsung)
- ChatON Voice & Video Chat (Samsung)
- Beaming Service for Beep’n’Go (Moheam)
- MagicApp: Free Calls (magiclack VocalTec)
- Samsung WatchON (Tablets) (Samsung)
- Facebook (Facebook)
- Path (Path)
- PPS for Mobile (PPS.TV)
- Vault-Hide SMS Pics & Videos (NQ Mobile Security)
- Al-Moazin Lite Prayer Times (Parfield Software)
Veel apps die vanaf het opstarten aangaan, zoals Samsungs’ AllShareCast en ChatON vragen veel van de batterijduur, zelfs wanneer ze niet gebruikt worden. Facebook is ook een zware app, aangezien de app vanaf het opstarten van je telefoon constant op de achtergrond checkt of er updates geplaatst zijn.
10 grootste accu slurpers die je zelf opstart
- Samsung WatchON (Video) (Samsung)
- Apple Daily App (Next Media)
- Netflix (Netflix)
- Sky Sports Live Football SC (BSkyB)
- Retrica (Venticake)
- 9GAG (9GAG)
- Instagram (Instagram)
- LINE: Free Calls & Messages (LINE corp.)
- BBC Sport (BBC)
- Downloader & Private Browser (Mirmay)
Elke app die op de achtergrond een data- of WiFi connectie nodig heeft, eist een hoop van de accuduur. Zware apps als 9GAG en Netflix zijn hier goede voorbeelden van. Sluit deze apps goed af wanneer je ze gebruikt hebt!
Apps kunnen ook veel van je geheugen opeten, al geeft de app zelf aan alles van het internet te halen. Des te langer je de app gebruikt, des te meer data op de telefoon opgeslagen wordt. De top 10 ‘zwaarste apps’ zijn:
- NY Times — Breaking News
- Tango Messenger Video & Calls
- Spotify Music
- Chrome Browser
- 9GAG Funny pics & videos
- LINE camera — Selfie & Collage
- Vine
- Talking Angela
Opvallend is dat de nieuwsapp van de New York Times meer data opslaat dan Spotify. Omdat nieuwsapps foto’s en video’s in het cachegeheugen opslaan, kan de grootte van de app flink groeien. Zorg dat je af en toe kijkt naar de apps en het cachegeheugen wist, zeker als je verwacht dit niet nodig te hebben. Let wel op dat je door het wissen van het cachegeheugen wel wachtwoorden kwijt kan raken.
Apps die op de achtergrond draaien kunnen niet alleen de accu beïnvloeden, ook de snelheid van je telefoon kan hierdoor achteruit lopen. Wanneer een app op de achtergrond informatie blijft verwerken, kan de gehele prestatie van je telefoon flink beïnvloed worden. Zie hier een aantal (heel bekende) apps die op de achtergrond veel van je telefoon vragen:
10 grootste prestatie brekende apps
- Path
- 9GAG Funny Pics & Videos
- Spotify Music
- BBM (BlackBerry)
- QQ (Tencent Technology)
- textPlus Free Text & Calls
- Wattpad Free Books & Stories
- iFunny : )
Facebook is by far de app die het meeste van de telefoon vraagt. Het sociale netwerk is op de achtergrond continu bezig met data opvragen, informatie in het cache geheugen zetten en dus ook de batterij aan het belasten. Social apps zijn vooral zwaar voor de performance, maar ook multimedia apps als 9GAG en Spotify kun je beter goed afsluiten na gebruik.
10 grootste prestatie brekende games
- Puzzle & Dragons (GungHo Online Entertainment)
- Hay Day (Supercell)
- Candy Crush Saga (King)
- Minecraft — Pocket Edition (Mojang)
- Cookie Jam (SGN)
- Pet Rescue Saga (King)
- Clash of Clans (Supercell)
- Bubble Witch 2 Saga (King)
- Farm Heroes Saga (King)
- Angry Birds (Rovio Mobile)
Bovenstaande apps vragen veel data op de achtergrond en zorgen er vervolgens weer voor dat de prestatie van je smartphone achteruit gaat en de accu opgeslokt wordt. Zorg ervoor dat als je één van bovenstaande apps gebruikt, je deze na afloop goed afsluit.
Hoe beperk ik mijn app-verbruik?
Openstaande apps zijn flink belastend voor het gebruik van je smartphone. Het zorgt niet alleen voor een lege batterij; ook je telefoon wordt er trager van en de extra data die je nodig hebt kost je klauwen vol geld. Zorg daarom dat je de apps goed afsluit en bekijk af en toe of je de app überhaupt nodig hebt. Heb je al weinig geheugen in je telefoon? Zoek dan naar online alternatieven: ga naar de Facebook webpagina in plaats van de app of check je 9GAG memes online.
Notificaties
Notificaties zijn handig, maar heb je het werkelijk nodig bij elke app? Als het antwoord hierop “nee” is, ga dan naar het ‘Applicatiebeheer’ in de instellingen, tik op een app en haal het vinkje weg bij ‘Meldingen Weergeven’.
Facebook
Wil je Facebook toch als app houden, zet dan in de app-instellingen van Facebook de vernieuwingsinterval uit, zet het automatisch afspelen van video’s uit, haal de meldingen weg, deel je locatie niet in messenger en vraag je af of je de Facebook chat zal missen als je het niet gebruikt. Dit zal samen een hoop schelen in de accuduur, je databundel en de gehele performance van je smartphone.
Cache geheugen
Zoals net aangegeven kan een app veel geheugen opslaan, wat je wellicht niet eens nodig hebt! Gooi af en toe het cachegeheugen weg en geef op deze manier je telefoon een boost. Omdat het handmatig opruimen best veel tijd kost, zijn er ook apps die dit voor je kunnen doen. Een voorbeeld is de AVG Cleaner for Android.
Scherm
Als je smartphone accu snel leeg gaat, kun je ook de helderheid van je scherm naar beneden zetten. Zet de helderheid eens op 50-70% van het maximum. Je zal er in de praktijk weinig van merken, maar wel in de accuduur! Wist je dat het scherm op volle sterkte tot wel 80% van je accuduur opslokt?
Wifi, GPS en Bluetooth
Alle losse opties om aan te zetten vragen veel van je batterijduur. Zet alleen je Wifi, GPS/lokatievoorzieningen en Bluetooth aan wanneer je dit werkelijk nodig hebt. Wanneer je buiten de deur bent en op 3G/4G wil internetten kun je beter Wifi uitzetten omdat de chip continu naar signaal zoekt.
We hopen natuurlijk dat je wat aan bovenstaande tips hebt gehad. Heb je zelf ook nog tips? Deel ze met ons!
Het volledige onderzoek van AVG is hier te vinden.