Vorige week kondigde Microsoft aan dat vanaf begin 2013 Windows Live Messenger (voorheen MSN Messenger) zal verdwijnen en Skype de plek van het chatprogramma in zal vullen. In 2004 nog goed voor ruim 4 miljoen gebruikers in Nederland, nu nauwelijks nog gebruikt. Toen was dit het programma waar iedereen, soms zelfs nog met inbelverbinding, kon babbelen. Tegenwoordig heeft iedereen andere wegen om met elkaar te chatten. Een begrip (van vroeger) verdwijnt.
Het was een populaire vrijetijdsbesteding, Msn’en, en voor veel mensen ook de eerste veelgebruikte vorm van social media. Het werd niet gebruikt als alternatief om te bellen, maar meer om eindeloos te over koetjes en kalfjes te lallen en veelvuldig te flirten. Ik kijk met weemoed terug. Maar wat maakte MSN nou eigenlijk zo’n groot succes?
Ten eerste was het heel gemakkelijk en laagdrempelig: “Wat is je MSN?” was een veelgehoorde zin. Je vriendjes en vriendinnetjes stonden nu allemaal bij elkaar in je persoonlijke ‘chatroom’. Daarnaast was het natuurlijk de plek om je te profileren, op het schoolplein kon dat immers niet meer. Iedereen zat achter zijn computer te MSN’en en daar werd vooral veel geflirt. Menig verkering begon (en eindige vooral) op MSN. Jij maar denken dat je grote liefde van het moment de afgelopen 3 weken niet meer “op MSN” is geweest, om er vervolgens achter te komen dat je al die tijd keihard geblokt bent!
Dat deze nieuwe manier van chatten ook voor humoristische doeleinden gebruikt kon worden werd ook al snel duidelijk. Had die ene vriend van je eindelijk eens een leuke flirt in de plaatselijke discotheek, vergat hij haar telefoonnummer op te schrijven. Als “goede vrienden” speelde je hier een dag later op in door een vals MSN account aan te maken. Natuurlijk onder de naam van de droomvrouw in kwestie, en uiteraard op een manier waar de interesse van af droop. Hard lachen voor de twee “pranksters” achter de pc, een hard gelag voor de teleurgestelde Casanova die de zaterdag daarna met gelakte haartjes en een bosje bloemen naar een lege barkruk zat te staren.
Natuurlijk gold MSN ook als online roddelcircuit: wie had er met wie gezoend en ook die ene gênante foto kreeg iedereen te zien. De opkomst MSN viel samen met een opmars van fotoshoppende pubers. Het bleek namelijk tamelijk simpel en extreem grappig te zijn om hoofden van klasgenoten op andere lichamen te plakken. Hoewel dit nog redelijk onschuldig lijkt, is dit wel het begin van wat we nu cyberpesten noemen. Een vorm die moeilijk te controleren bleek door leraren en ouders.
Ook al had Msn zijn nadelen, het was toch vooral een leuk tijdverdrijf . Het grootste deel van de gesprekken ging overigens nergens over: “Heeeey!”, “Heeeee”, “Hoest??!”, “Goed! Mt JouW?”, “ok goed” was vaak het standaard begin van een gesprek en daarna werd het al snel angstvallig stil.
Oh ja, en dan nog de (her)introductie van de smiley, en het daarmee gepaarde taalgebruik dat voor leken soms niet te ontcijferen viel. De smiley en het taalgebruik zijn er nog steeds, alleen niet meer op Msn. De platformen zijn nu Hyves, Facebook, Twitter en natuurlijk Whatsapp. Allen sneller en vooral mobieler.
Gaan we Msn echt missen? In het dagelijks leven niet aangezien bijna niemand er nog gebruik van maakt. Wat blijft zijn de herinneringen aan een periode vol ontdekkingen, en die pakt niemand van je af!
In het filmpje hieronder kan je de klassieke en onvergetelijke Msn geluidjes nog een keer terug horen in een Msn-mix.
Heb jij ook leuke herinneringen met Msn? Deel ze hieronder met ons.