’s Avonds foto’s maken met je smartphone

De feestdagen komen er aan en dat wil je natuurlijk vastleggen! Alleen loop je al snel tegen het probleem aan dat juist de sfeerfoto’s tijdens de komende dagen te weinig licht beschikbaar hebt om het echte gevoel terug te krijgen. De foto is dan bewogen, heeft een te donkere achtergrond of is compleet onderbelicht. Hoe kun je dan toch mooie foto’s maken met weinig licht?

’s Avonds foto’s maken is altijd ingewikkeld, zeker omdat we niet altijd een dure spiegelreflex camera bij ons hebben die makkelijker het juiste gevoel vastleggen. In een eerder blog hebben we uitgelegd welke elementen in een camera zorgen voor goede foto’s. Een heel belangrijk punt hiervan is dat je voldoende licht nodig hebt. Maar helaas is dit nou net tijdens de feestdagen een probleem. We hebben een aantal tips verzameld om toch het maximale uit je foto’s te halen tijdens de komende periode.

 

Zet de flitser uit

Al klinkt het raar, maar het eerste wat je moet doen is het uitzetten van je flitser. De flitser helpt vooral bij het maken van foto’s op een korte afstand. De meeste populaire telefoons, zoals de Xperia Z3 en de Samsung Galaxy S5  hebben een simpele LED flitser, die maar een bereik van rond de meter hebben. Om het bereik te vergroten hebben telefoons als de iPhone 6, de HTC One M8 en de LG G3 een dubbele LED flits. Wil je het qua flitser helemaal goed doen, kijk dan naar een echte camera telefoon als de Samsung Galaxy K Zoom: deze heeft namelijk een Xenon flitser die hetzelfde bereik heeft als de flitser in duurdere compact camera’s. 

Het nadeel van flitsers is echter dat het bereik tegenvalt en alleen de voorgrond verlicht wordt. Je zult dan zien dat juist de mensen die je fotografeert overbelicht zijn en dat de achtergrond vaak bijna zwart is, terwijl je juist het hele plaatje vast wil leggen. Zet daarom de flitser uit, zelfs als je verder alles in automatisch hebt staan.

 

Speel met de ISO en sluitertijd

Veel nieuwe smartphones bieden de mogelijkheid om meer met de instellingen te spelen. Speel eens naar de ISO en de snelheid waarmee foto’s gemaakt worden. Het verschilt per telefoon of je dit handmatig kunt instellen of dit in de automatische scenes is ingebakken. Bij scenes kun je de camera in de avond-stand zetten.

Belichtingsdriehoek camera’s

De ISO geeft aan hoe gevoelig de camera is voor het omgevingslicht, dus wanneer je dit hoger zet kun je makkelijker foto’s maken met weinig licht. Wanneer je de sluitertijd aanpast, kan er ook meer licht op de sensor komen waardoor je minder snel onderbelichte foto’s krijgt. Let wel op dat een hogere ISO zorgt voor meer ruis in de foto en dat een langzamere snelheid eerder zorgt voor bewogen foto’s. Probeer een aantal standen uit en kijk wat het best voor jou werkt.

 

Kies de ‘verkeerde’ witbalans

Als je na de vorige stap hebt uitgetest hoe je jouw foto’s helder genoeg kunt krijgen, kun je nu spelen met de kleuren. Stap eens af van de automatische kleurkeuze van de camera’s door handmatig de witbalans aan te passen. De TL-verlichtingstand laat natuurfoto’s bij weinig licht er erg cool uitzien, terwijl Bewolkt juist goed is voor portretfoto’s. Probeer alle opties uit om te bepalen wat het best werkt voor het vastleggen van jouw foto.

 

Extra balans

Foto’s zijn bij weinig licht al snel bewogen, zeker als je ook nog met je sluitertijd hebt gespeeld. Als de camera langer open moet staan om voldoende licht te ontvangen is er ook meer kans om een (minuscule) beweging te maken. Ga er daarom niet van uit dat je alles uit de losse pols kunt schieten en zorg voor een stevige ondergrond. Laat je smartphone rusten op een muurtje of een kast voordat je de foto maakt, dit zal veel schelen. Beter nog: kijk voor een speciaal statief voor je smartphone, dit is zeker van toegevoegde waarde rond kerst en Oud en Nieuw.

 

Vuurwerk

De meeste mensen willen met Oud en Nieuw hun vuurwerk goed vast kunnen leggen. Je hebt immers een behoorlijke duit betaald voor dat siervuurwerk! Om sneller de foto te kunnen maken, raden wij aan om bij de eerste knal op het scherm te tikken, zonder een foto te maken. Hiermee zorg je dat deze locatie extra focus krijgt van je camera en kan de foto bij de volgende pijl sneller genomen worden. Vooral bij sierpotten is dit makkelijk in te stellen, je zet de focus dan al vast voordat je het vuurwerk afsteekt.

Om de ‘vuurwerk bloem’ goed vast te leggen, zorg dan ook voor een langere sluitertijd en een stevige ondergrond. Alleen dan kun je het maximale uit deze foto halen. Veel fotografieplezier! We zijn benieuwd naar jullie foto’s!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant