We kijken er niet raar van op: voor bijna alles moet je een wachtwoord invullen. We waren al gewend dat je de pincode moest onthouden om bij je geld te komen, dat je een wachtwoord had voor de e-mail en dat je misschien een wachtwoord op de computer hebt. Natuurlijk wil je dat al je bestanden veilig zijn, maar hoe onthoud je al deze wachtwoorden?
Gemiddeld genomen hebben wij 25,5 wachtwoorden: 17 voor onze privé accounts en 8,5 op het werk. En dat is gemiddeld gezien: er is een grote kans dat jij als lezer veel meer wachtwoorden moet onthouden. Bedenk maar eens hoeveel e-mail adressen je gebruikt, bij welke webshops je allemaal een account hebt lopen en op welke social media je zit!
De eisen voor deze wachtwoorden liggen hoog om echte veiligheid te garanderen: het wachtwoord moet bestaan uit minimaal 6 tekens, er is tenminste een hoofdletter, kleine letter, getal en leesteken nodig, het mag niet te veel lijken op een woord, je moet het wachtwoord continu updaten en je mag het niet gebruiken op andere websites. En met een beetje ‘geluk’ verschilt de frequentie waarmee je wachtwoorden moet veranderen per account en mag je niet dezelfde lettercombinatie gebruiken als je in het afgelopen jaar hebt gebruikt. Dus WachtWoord01 veranderen in WachtWoord02 zit er ook al niet in…
Een normaal mens kan al deze unieke wachtwoorden nooit onthouden, dus gaan we smokkelen in de oplossingen. De knop “wachtwoord vergeten” wordt je beste vriend, mensen gaan toch (ook al wordt het nadrukkelijk afgeraden) hetzelfde wachtwoord voor elk account gebruiken, er staat een wachtwoord document op de computer of er ligt een briefje in het keukenkastje met alle wachtwoorden per website. Om dat veilig te noemen gaat ons wat ver, dus zijn we op zoek gegaan naar een veilig alternatief: 1PassWord.
1PassWord
1PassWord is één van de meest complete password managers. De app is beschikbaar voor Android, iOS, Windows Phone, Windows en Mac en je kunt de gegevens zelfs met elkaar synchroniseren. De gratis app slaat een ongelimiteerd aantal wachtwoorden op en zet de logins alfabetisch onder elkaar. Bij het invoeren van een nieuw wachtwoord kun je jouw eigen wachtwoord invullen en geeft het een beoordeling over de veiligheid van jouw wachtwoord. Ook kun je ervoor kiezen om het wachtwoord door de app samen te laten stellen.
Om bij je wachtwoorden te komen, moet je eerst je ‘master’ wachtwoord invullen. Sinds de komst van iOS 8 kunnen mensen met een iPhone zelfs de app met TouchID unlocken. Dit is niet alleen sneller, maar ook veiliger! Je weet zeker dat de gegevens veilig zijn (tenzij iemand je vinger weet te bemachtigen) en je kunt geen wachtwoord meer vergeten! We kunnen niet wachten tot dit ook bij Android telefoons als de Samsung Galaxy S5 en Note 4 mogelijk is.
Als je jouw wachtwoorden toevertrouwd aan een password manager, moet je er zeker van zijn dat je gegevens veilig zijn. In het dagelijks gebruik vereist de app al enige moeite om bij wachtwoorden te komen: Eerst moet je al de app unlocken, vervolgens zoek je een login op en je moet op de gegevens klikken om het wachtwoord in te zien. Als je even een andere app opstart of te lang geen gebruik maakt van de applicatie, moet je opnieuw inloggen. Maar dat is niet de enige vorm van veiligheid: al je gegevens worden met een AES 256-bit encryptie opgeslagen, zodat hackers niet bij je gegevens kunnen.
1Password is te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.
Gebruik deze wachtwoorden niet!
Wil je liever jouw eigen wachtwoorden blijven gebruiken, kan dat natuurlijk ook. Zorg wel dat je wachtwoorden veilig opgeslagen zijn en dat het wachtwoord niet te makkelijk te raden is. Kijk ook even of jouw wachtwoord niet hieronder staat: Volgens Amerikaans onderzoek zijn dit namelijk de meest gebruikte (en makkelijkst te hacken) wachtwoorden van het afgelopen jaar:
- 123456
- password
- 12345
- 12345678
- qwerty
- 123456789
- 1234
- baseball
- dragon
- football
- 1234567
- monkey
- letmein
- abc123
- 111111
- mustang
- access
- shadow
- master
- michael
- superman
- 696969
- 123123
- batman
- trustno1