Ouya, gamen op een nieuwe manier

Deze zomer moet de nieuwe console Ouya in de winkel liggen. Een console die de gamemarkt moet veranderen door games in een toegankelijke en open manier beschikbaar te maken op de televisie. De console, die werkt op het Android platform, is tot nu toe een succesverhaal.

Hoe kwamen de ontwikkelaars op het idee van zo’n open console en wat is het nut ervan? Gamen op z’n telefoon doet bijna iedereen. De hoeveelheid games die er beschikbaar zijn voor je smartphone zijn dan ook enorm. Voor ontwikkelaars is het niet zo ingewikkeld om een spelletje te ontwikkelen en vervolgens (vaak gratis) aan te bieden in de verschillende applicatie winkels. En dit kan natuurlijk niet alleen voor de smartphone, maar ook voor je tablet. Vooral gamen  op Apple’s iPad werkt prettig en makkelijk. Dat betekent serieuze concurrentie voor de traditionele gameplatformen (Xbox, Playstation, Nintendo). Ouya geeft het gamen op de televisie weer een boost. Met deze gameconsole kan je gamen op de televisie, maar dan met een open karakter en gratis games. Net zoals op je Android telefoon.


De Ouya is in een stroomversnelling geraakt dankzij de crowdsource website Kickstarter.com. Ouya had onderstaand filmpje gepost met daarbij beschrijving en uitleg van hun concept. Veel mensen hadden wat geld over om dit concept te realiseren, want binnen één dag was er al 2 miljoen dollar opgehaald. Dat gebeurde afgelopen zomer en eind december werden de eerste versies verkocht aan ontwikkelaars om hun kennis te laten maken met de Ouya en enthousiast te maken voor de ontwikkeling van games.

Voor de Ouya kan iedereen games ontwikkelen en  hun console helemaal naar eigen hand tweaken en tunen. Je kan het apparaatje zelf open schroeven om hardware toe te voegen en ook software schrijven voor de Ouya is mogelijk. Voor de echte technerds een feest en daar kunnen de andere gebruikers weer van profiteren.

Naast het gamen kan je de Ouya ook gebruiken als media en entertainment apparaat dankzij XBMC, VEVO, iHeartRadio die allemaal hun diensten aanbieden op het plaform. Andere bedrijven die in het project sprongen zijn cloudgame bedrijf OnLive en game ontwikkelaar NAMCO BANDAI.

Ouya breekt het enige ‘gesloten’ apparaat dat nog over is (de televisie) open en daar lijkt een echt pareltje uit te voorschijn te komen. Deze nieuwe vorm van gamen in combinatie met het gruwelijk mooie design moet wel een succes worden. Vanaf Juni is hij te koop via de website van Ouya en Amazon voor 99 dollar, een fijn prijsje. Jammer dat een extra controller dan meteen 49 dollor kost.  In het filmpje hieronder kan je zien hoe de eerst devolopmentversie er uitziet. Oehja!

Wij zijn ook benieuwd naar jouw mening over deze gameconsole. Laat je reactie hieronder achter.

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant