Onderhoud van je smartphone accu

Smartphone accu’s gaan minder lang mee dan wat je vroeger van de telefoon gewend was. Helaas gaat een batterij van de Samsung Galaxy S7 of iPhone 6s veel korter mee dan de Nokia 3310. De reden hiervan is simpel: we gebruiken de telefoons veel intensiever. We willen altijd internetten, spelen spelletjes en gebruiken veel apps. Daar komt nog bij kijken dat je telefoon extra veel verbindingen heeft en smartphones een telkens groter scherm krijgen met hoge resolutie. Wist je dat 47% van de verkochte telefoons een scherm van meer dan 5″ heeft? En aangezien 75% van de smartphonegebruikers het scherm elke 5 minuten aanzet, gaat het snel met de accuduur. Om dan toch het maximaal te genieten van je batterij, moet je de smartphone accu goed onderhouden. Wij geven zes tips om het maximale uit de smartphone accu te halen. 

 

1. Eerste gebruik: volledig opladen!

Wanneer je de telefoon voor het eerst in gebruik neemt, wordt aangeraden om de telefoon eerst helemaal vol te laden. De accu is vanuit de fabriek namelijk ongeveer 40% vol geladen. Deze beginlading is er om te zien dat de telefoon naar behoren werkt, maar zorgt er ook voor dat de batterij genoeg stroom over houdt voor het natuurlijke wegvloeien van de energie. Voordat je de telefoon voor het eerst in gebruik neemt, raden we aan om het toestel eerst vijf tot zes uur aan de lader te leggen zodat je zeker weet dat de batterij volledig vol is bij het eerste gebruik.

 

2. De batterij hoeft niet leeg

 Na de eerste keer laden, is het aan te raden om de telefoon op tijd op te laden en te ontkoppelen. In het verleden was het altijd beter voor de batterij om deze helemaal leeg te trekken voordat je ‘m weer naar 100% laadt. Met de Lithium-ion accu’s die tegenwoordig gebruikt worden is dat niet meer nodig. Sterker nog: het is juist slechter voor de accu! De batterij heeft liever meerdere korte laadperiodes dan van 0% volgeladen te worden. Tussendoor 10 minuten aan de lader hangen kan echt geen kwaad.

Lithium accu’s rekenen namelijk in laadcyli: als je in een keer van 0% tot 100% gaat, is dit 1 cyclus. Maar als je dit verdeelt in 2 keer van 50-100% wordt dit ook gerekend als 1 cyclus, terwijl dit veel beter is voor de batterij. Vergelijk het met hardlopen: elke dag een paar kilometer rennen is goed voor je. Maar om enkel marathons te lopen zonder training, werkt dit averechts. Zo werkt het ook bij accu’s: door de batterij telkens van 0% tot 100% op te laden, zal de levensduur van de batterij sneller achteruit gaan.

samsung charge

 

3. Houd veilige marges aan

Het is het beste om de lading altijd tussen de 40 en 80% te houden. Om te voorkomen dat je de batterij volledig leeg trekt, moet je proberen de telefoon niet onder de 20% gebruiken. Het te veel ontladen en te veel opladen heeft negatieve effecten op de accu, wat we natuurlijk niet willen!

Wanneer de batterij vol genoeg is, is het daarom ook beter om de telefoon zo snel mogelijk af te koppelen. We raden aan om de telefoon te laden wanneer je wakker bent (bijvoorbeeld op het werk), zodat je hierop kan letten. Als de telefoon te lang aan de lader hangt (en zeker wanneer je ‘m dan ook nog gebruikt), kan de batterij gewend raken om altijd bijgeladen te worden. Hierdoor kan een accu ‘lui’ worden en kan een accu minder goed spanning vasthouden. 

Ook al is beste om de lading tussen de 40 en 80% te houden, moet je de telefoon wel af en toe (bijvoorbeeld maandelijks) helemaal leeg laten lopen. Zo kan de telefoon de werkelijke capaciteit kan berekenen. Wanneer je accu bijvoorbeeld altijd van 30 – 75% vol is, is de telefoon niet meer gewend aan een normale laadcyclus en kan de software denken dat de accu niet meer capaciteit heeft. Dit komt vooral voor bij laptops, waardoor de tijdsindicatie tot de laptop leeg is, vaak verschilt van de werkelijkheid. 

 

4. Gebruik bij voorkeur een originele lader

Je kunt wel elke lader gebruiken om de telefoon op te laden, maar er gaat niks boven de originele bijgeleverde lader. Deze is namelijk afgestemd op het gebruik bij jouw toestel. Een belangrijke reden hiervoor is de stroomtoevoer: de onofficiële laders kunnen zorgen voor laadstress bij de accu, wat zorgt voor een grotere druk op de accucapaciteit. En wanneer de batterij 100% geladen is stoppen de meeste officiële laders ook automatisch met de stroomtoevoer, zodat de accu geen overcapaciteit krijgt. Deze bescherming zit niet op andere merken laders.

temerpeatuur

 

5. Let op de temperatuur

Een van de meest belastende dingen voor een smartphone accu is de temperatuur. Idealiter moet de temperatuur van de batterij tussen de 0 en 35 graden Celsius zitten. Er is weinig wat je hier tegen kan doen als het buiten aan het vriezen is, maar zorg ervoor dat de smartphone zo min mogelijk in de volle kou ligt. Maar vooral in de zomer kun je hierop letten: Als de telefoon in de zon ligt terwijl je op een terrasje zit of achter het raam in de zon op tafel ligt, zit je al snel boven de 35 graden.

 

6. Gebruik het toestel liever niet tijdens het laden

Het is beter om de telefoon niet te gebruiken tijdens het opladen. Wanneer de telefoon tijdens het laden gebruikt wordt, kan de maximale capaciteit van de batterij versneld afnemen. Het beste is zelfs om de smartphone uit te zetten of in vliegtuigstand te zetten wanneer je de telefoon aan de lader hebt. Hierdoor houd je niet alleen de accu in topconditie; de telefoon is ook nog eens extra snel opgeladen!

 

Natuurlijk zijn al bovenstaande tips richtlijnen voor het onderhoud van je smartphone accu. Lithium accu’s gaan naar verloop van tijd eenmaal minder lang mee, maar dit kunnen we met deze tips tot een minimum beperken. De iPhone gaat niet gelijk kapot wanneer deze bij 0% uitvalt, je Andoid telefoon zal heus wel laden wanneer je een onofficiële lader gebruikt en de batterij zal niet ontploffen wanneer je de telefoon in de zon hebt liggen. Maar we raden wel aan om bovenstaande tips altijd in het achterhoofd te houden. Het zorgt er immers voor dat de smartphone accu in de best mogelijke conditie blijft, en dat willen we natuurlijk allemaal!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant