Nieuwe zoekfunctie Facebook

Er komt een nieuwe zoekfunctie voor Facebook genaamd Graph Search.  Hiermee wil Facebook hun basisprincipe uitbreiden, namelijk het internet meer open en verbonden maken en dat gaat beter als je alles goed kan vinden.

Wat doet de nieuwe functie van Facebook en wat heb je eraan?
Alle connecties die jij hebt met mensen op Facebook (tags, locaties, personen, likes, comments, evenementen en meer) worden inzichtelijk gemaakt. Hierdoor wordt zoeken vele malen simpeler. Waar je nu specifiek zoekt naar plaatsen, mensen of bedrijven kan je nu zoeken in de miljarden connecties in het netwerk. Het zoeken naar foto’s, plaatsen, mensen en interesses wordt op deze manier een stuk makkelijker. Zoeken op plaats of evenement van een foto zorgt ervoor dat je heel snel die ene foto kan terugvinden, waar je nu eerst eindeloos moet bladeren bij verschillende vrienden en pagina’s.

Het grote verschil met websearch zoals je dat doet met Google is dat je vooral besloten resultaten krijgt binnen het Facebook netwerk.  Doordat iedereen andere connecties en interesses heeft zijn de zoekresultaten ook voor iedereen anders en dit zorgt dus voor verdere personificatie van Facebook. Zoeken kan overigens in zinnen, zoals: ‘ Vrienden die in dezelfde woonplaats leven’ of ‘vrienden in Groningen die Marco Borsato leuk vinden’ of  ‘Restaurants in Rotterdam die mijn vrienden leuk vinden’. Maar ook buiten je eigen vriendenkring kan zoeken interessant zijn, bijvoorbeeld: “Koks die restaurants bij jou in de buurt leuk vinden”.

Technologie website Engadget was bij de perspresentatie en kon meteen met Graph aan de slag:

Mark Zuckerberg presenteerde de Graph Search als de nieuwe pilaar die de twee andere (de tijdlijn en het nieuwsoverzicht) moet gaan aanvullen. En het moet gezegd het lijkt echt een behoorlijke sprong vooruit die zich daadwerkelijk zou kunnen ontwikkelen tot derde pillaar. Het maakt je Facebook connecties een stuk inzichtelijker en levendiger. Het ‘leven’ dat erin wordt geblazen moet er ook voor zorgen dat je nieuwe mensen (vooral vrienden van vrienden) leert kennen. Bij een medium als Twitter is die levendigheid er al tijden en zie je ook dat er een hoop nieuwe connecties en zelfs liefdesrelaties ontstaan. Facebook kan ook  gaan helpen in de zoektocht naar jouw prins of prinses op het witte paard. Je kan die kerel of dame die je tegenkomt in de kroeg met Graph veel makkelijker vinden.

Het zoeken op liedjes die je vrienden hebben beluisterd, bijvoorbeeld in  Spotify, is nog niet mogelijk. Wel zeggen ze bij Facebook dat daar in de komende maanden druk aan wordt gewerkt. De eerste versie van Graph Search is nu beperkt beschikbaar in het Engels. Er komen ook andere talen beschikbaar, maar het is nog niet duidelijk of Nederlands daar ook bij zal zitten. De eerste versie zal zich vooral richten op: mensen, foto’s, plaatsen en interesses. Hieronder nog een aantal voorbeelden waarop je kan gaan zoeken:

Mensen: “Vrienden van vrienden die in Artis zijn geweest”, “Mensen in de buurt die van tennis houden”, “Webdesigners die in Eindhoven wonen en van skien houden”.

Foto’s: “Foto’s van mijn familie” “Foto’s die ik leuk vind”, “Foto’s van de Eiffeltoren”.

Plaatsen:“Steden die mijn vrienden hebben bezocht”, “Restaurants in Parijs”, “Toeristische attracties in New York die mijn vrienden hebben bezocht”.

Interesses: “Films die mijn vrienden leuk vinden”, “Talen die mijn vrienden spreken”, “Films die filmregisseurs leuk vinden”.

Wat zal de volgende functie worden? Misschien kan Facebook laten zien wie en  hoe vaak iemand je profiel bekijkt? Dan kan je eindelijk zien of je nog stille aanbidders hebt die jouw Facebook profiel stalken (inclusief het mooie meisje of  knappe kerel uit de kroeg). Als je nog meer informatie wil kijk dan op de vertrouwde website van Facebook. Wat vind jij van het nieuwe zoekfunctie Facebook Graph Search?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant