Muziek streamen [Special II]

Hierbij deel 2 van onze muziekstream special waar we alle voor en-nadelen van verschillende (mobiele) muziekdiensten op een rij zetten.  Eerder had ik het al over Rdio, Music Unlimited en Nokia Music. Nu Spotify, Xbox Music en Deezer.

Spotify
Wordt gezien als één van de pioneers in de streamingwereld en werd publiekelijk gelanceerd in 2008 in Zweden (sinds 2010 in Nederland). Deze dienst is de bekendste in Nederland en dat komt mede doordat het erg toegankelijk is en dus al een tijdje bestaat. Iedereen kan er gratis gebruik van maken indien je de limieten en de reclame voor lief neemt. Wil je ongelimiteerd en zonder reclame luisteren dan kan je gebruik maken van de ‘Unlimited’ versie (€ 4,99) en voor mobiele en offline beschikbaarheid biedt de ‘Premium ’ versie het totaalpakket (€9,99).

Het uitgangspunt van Spotify is vooral dat je nieuwe muziek leert kennen en dat is ook waar de naam vandaan komt: Spot en Identify. Dit willen ze bewerkstelligen door veel connectie met social meda, een radiofunctie en Apps. Vooral met de laatste functie onderscheidt Spotify zich doordat ze expertise en informatie toevoegen van recensenten, concerten, afspeellijsten, songteksten, muzikanten en nog veel meer.  Helaas zijn de apps wel alleen beschikbaar voor premiumleden. Apptip: de gratis app van Nederlands muziekblad OOR met nieuws en afspeellijsten van de redactie.


Pluspunten
+ Spotify heeft veel sociale functies en en onderscheidt zich met apps.
+ Een goede gratis versie en een gratis te proberen Premium versie (30 dagen).

Minpunten
– Er is nog geen volledige webversie, iets waar concurrenten al tijden mee werken.

Xbox Music
De Microsoft streamingdienst voor Xbox 360 en  alle Windows (Phone) 8 apparaten. Als je in het bezit bent van een Xbox 360 kan je via de app Smartglass ook muziek streamen naar een Android toestel, iPhone en tablet. Je kan gebruik maken van een gratis versie die 10 uur per maand streamt op alle apparaten en met reclame. Voor de ongelimiteerde versie (Xbox Music Pass) betaal je 10 euro per maand of 100 euro per jaar en heb je geen reclame.

De dienst heeft de herkenbare Windows 8 look met de welbekende tegels en strakke vormgeving en is makkelijk in gebruik met veel groot beeld. De muziekbibliotheek bevat volgens Microsoft maarliefst 30 miljoen nummers en steekt daarmee ver boven de concurrentie uit. Bij gebruik bleek echter dat sommige nummers wel zichtbaar, maar niet afspeelbaar zijn. Apart. Naast audio biedt Xbox Music overigens ook muziekvideo’s van prima kwaliteit.

Xbox Music biedt een degelijke database aan muziek, synchroniseert met al je apparaten, maar heeft verder weinig functies. Zo zijn er geen sociale koppelingen en is er alleen Smart DJ om nieuwe muziek te ontdekken. Een degelijk dienst die zeer goed werkt als je Windows minded bent, maar daarbuiten relatief weinig functies biedt.


Pluspunten
+ Synchroniseert met al je (Windows) apparaten en afspelen op je televisie is ook mogelijk met Xbox 360.
+ Mooie vormgeving met veel beeld en video’s.

Minpunten
– Slecht toegankelijk voor Android en Apple producten.
– Gebrek aan (sociale) functies om meer muziek te ontdekken.

Deezer
Deze van oorsprong Franse dienst maakte vorig jaar maart zijn intrede in Nederland en is ondertussen te gebruiken in ruim 180 (!) landen. Deezer lijkt verdraaid veel op Spotify en maakt gebruik van veel dezelfde functies.  Zo heb je ook hier een chartlijst, is delen van muziek heel simpel, heb je een radio-functie en apps. De afspeellijsten vind ik persoonlijk een stuk overzichtelijker en ook kleurrijker dan bij Spotify. De dienst kost €4,99 voor de webversie en €9,99 voor de offline en mobiele versie. Deezer is ook een jaar lang gratis, maar met reclame te gebruiken via web. Na een jaar is het streamen beperkt naar 2 uur per maand.

Voorheen was de gratis dienst niet te gebruiken, maar Deezer heeft nogal wat veranderd de afgelopen maanden. Zo is de App Studio ook nog maar een paar maanden oud en  nog iets minder gevuld met (Nederlandse) apps in vergelijking met Spotfiy. De dienst is daarnaast wel zeer compleet en  probeert in rap tempo de hele wereld te veroveren.


Pluspunten
+ Heeft veel functies (waaronder de App Studio) en is op web, telefoon en tablet te gebruiken.
+ Geen limiet aan offline te downloaden muziek.

Minpunten
– Mist nog Nederlandse gebruikers waarmee je jouw muziek kan delen.

Tot slot
We hebben nu de meest relevante streamingdiensten besproken voor computer en mobiel gebruik, maar er zijn nog meer diensten die ik niet onbenoemd wil houden. Hier nog een klein lijstje voor geïnteresseerde:

– Rara: web, mobiel en tablet gebruik zonder gratis versie. Premium is 10 eur per maand.
– Juke: wederom een dienst voor web, mobiel en tablet met een gratis versie van 7 dagen, daarna 10 euro per maand.
– Last.fm: streamingdienst voor het web met veel statistieken. Pandora en Grooveschark zijn vergelijkbaar.

Als je  meer andere diensten wil zien kijk dan nog eens naar  deel I van deze special of zie een iets  algemener artikel over muziek streamen van een tijdje terug. Welke dienst gebruik jij het liefst en waarom?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant