Muziek streamen [Special I]

Via welk platform kan je het best muziek streamen en luisteren? Daarvoor zijn tal van opties en daarom volgt bij deze een special waar we in twee delen alle diensten op een rij zetten en de voor en-nadelen benoemen. Wat zijn de functies, voor welke (mobiele) apparaten zijn de diensten te gebruiken en wat zijn de kosten? Hier volgt deel 1 van een muzikaal overzicht.

Nokia Music (+)
We beginnen met Nokia Music.  De Nokia muziek hub bestaat  al een tijdje, maar sinds deze week is de dienst uitgebreid met een premium versie: Nokia Music +.

Met Nokia Music kan je alleen luisteren naar automatische afspeellijsten samengesteld door DJ’s, kenners en muzikanten. Dat is ook meteen het grootste verschil met andere diensten. Met de +  editie kan je echter wel ongelimiteerd en ook offline luisteren.  Dit betekent dat je afspeellijsten kan downloaden en kan luisteren zonder (goede) internetverbinding.  Daarnaast kan je bij verbinding met  Wi-Fi ook gebruik maken van betere audiokwaliteit. Nokia Music + is ook te gebruiken op je tablet en computer als je een Nokia Music account hebt.

Pluspunten
Het kost maar 4 euro per maand, daarmee is het meer dan de helft goedkoper dan premium versies van andere diensten. De basisversie is daarnaast gratis en heeft ondanks enkele limieten ook behoorlijk wat opties.
+ Door het gebrek aan ingewikkelde zoekfuncties heel simpel en toegankelijk. Deze laagdrempeligheid is een bewuste keuze van Nokia.

Minpunten
 Je kan alleen luisteren naar automatische afspeellijsten van de Radiomix, hierdoor is jouw keuze nogal beperkt. De laagdrempeligheid kan voor veel mensen juist weer een nadeel zijn.
– Het is alleen voor Nokia.

Rdio
Voor veel mensen de grote onbekende. Rdio is sinds begin december in Nederland te gebruiken en moet nog een beetje aan bekendheid winnen. In feite lijkt het heel erg op concurrent Spotify en kan je ook hier afspeellijsten maken, delen met je vrienden en oneindig zoeken in lijsten. Grootste verschil zit ‘m in het uiterlijk, het gebruik via web en de funtie Heavy Rotation. Heavy Rotation is een uitgebreide afspeellijst met muziek die na verloop van tijd jouw persoonlijke smaak vertegenwoordigd. Lijster je bijvoorbeeld veel naar country dan zal Heavy Rotation zich daarmee vullen.  Verder heb je een lijst met recente releases, hitlijsten en recente activiteiten van je netwerk.  Weet je even niet wat je wil luisteren? Dan ga je naar ‘Zender afspelen’ om een kant-en-klare mix ten gehore te laten brengen. De dienst is overigens al beschikbaar in 16 andere landen (waaronder de VS en Groot-Brittanie) en is opgericht door dezelfde jongens die Skype ooit zijn begonnen. Voor € 4,99 gebruik op web en bureaublad voor € 9,99 ook op mobiel en offline.

Pluspunten
+ Rdio werkt volledig via het web, bureaublad en mobiel en is 7 dagen helemaal gratis uit te proberen.
+ De fraaiste vormgeving van alles diensten (vind ik tenminste) en mede daardoor simpel in gebruik.

Minpunten
– De hoeveelheid liedjes blijft nog een beetje achter op de rest.
– Sociaal goed, maar er zijn nog zo weinig vrienden te vinden.

Sony Music Unlimited
Deze dienst van Sony is alweer bijna een jaar te gebruiken in Nederland en doet vergelijkbare dingen als de andere diensten. Het grootste verschil? Je kan het op heel veel apparaten gebruiken. Music Unlimited kan je gebruiken op vrijwel alle Sony producten zoals:  Bravia Tv, Blu-ray speler, tablet, Playstation 3, PSP en Vita. En daar houdt het niet op want het is ook te gebruiken voor  iPhone, iPod,  Android smartphones en via de website. Een dienst met een grote hoeveelheid liedjes en abonnementen voor 4,99 en 9.99 euro per maand. De dienst is gratis 30 dagen uit te proberen, maar daarvoor moet je wel je creditcard gegevens achterlaten.  De goedkoopste versie genaamd Access is wel heel erg uitgekleed doordat deze alleen voor PS3 en web te gebruiken is. Je kan hier ook geen afspeellijsten mee samenstellen, voor die prijs zijn er betere alternatieven. De Premium versie is echter wel erg uitgebreid en voor alle  apparaten (ook offline) te gebruiken ook de Sync-functie waarmee je jouw bibliotheek overal bij je hebt werkt prettig.

Pluspunten
+ Voor heel veel (Sony) apparaten te gebruiken.
+ Veel mogelijkheden voor afspeellijsten en een goede synchronisatie-functie voor je al je apparaten.

Minpunten
– Blijft op sociaal gebied wat achter.
– Het ontwerp is het minst van alle diensten en verschilt in sommige gevallen per apparaat.

Tot zover deel 1 van deze special,  hier vind je deel 2 waar we Spotify, Deezer en Xbox Music onder de loep nemen. Welke dienst heeft tot nu toe  jouw voorkeur?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant