Milieu bewust bellen

Recycling in de techniek

Milieubewust of milieuvriendelijk, je kunt tegenwoordig niet meer onder de termen uitkomen. Op tv en radio zijn er continu spotjes voor het recyclen van plastic, in de supermarkt kun je geen gratis plastic zakjes meer halen en iedereen haalt het onderste uit de kan om ook ‘groen’ te worden. Als je denkt aan milieuvriendelijk ondernemen, komt elektronica of telecom alleen niet direct op in je gedachten, maar de laatste trends laten het tegendeel zien.

In 2010 bleek dat er voor zo’n 35% gerecycled werd in Europa, wat een grote vooruitgang was tot de 23% in 2001. Voor veel landen is het EU-doel om voor ten minste 50% van het huisvuil te recyclen een moeilijke opgave, al zijn er vijf landen die zich wel aan de maatstaf kunnen houden. Waaronder Nederland;  wij recyclen gemiddeld 51% van ons huisvuil.

Dat het milieu in Nederland ‘hot’ is, blijkt ook uit de ideeën die hier uitgevoerd worden. Zo hebben we eerder al geschreven over de  app KRNWTR, waarmee je kan delen wanneer je kraanwater in restaurants en kroegen kan krijgen. Maar ook op technisch vlak wordt er in Nederland gedacht aan het milieu.

 

Milieuvriendelijke projecten

Recycle je oude telefoon
Telefoons bestaan voor een deel uit duurzame materialen die moeilijk te verkrijgen zijn. Wist je dat je uit een ton mobiele telefoons 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina kunt halen? Met de schaarste op de wereld is het zonde om deze materialen in de kast te laten verstoffen. Daarom bestaan er veel projecten om oude telefoons in te zamelen, zodat deze materialen gerecycled kunnen worden. Daarnaast kunnen fabrikanten van mobiele telefoons de technologie van touchscreens goed hergebruiken.

Veel mensen weten niet dat het recyclen van mobiele telefoons mogelijk is en hebben daarom thuis stapels oude telefoons als reserve liggen, terwijl je er ook gewoon geld voor kunt krijgen. Als je bij Phone House jouw oude telefoon inlevert, wordt de telefoon milieuvriendelijk verwerkt en krijg je extra korting op je aankoop. Zo ben je goed bezig voor het milieu en voor je portemonnee! Op  de website van Phone House  kun je kijken hoe veel je oude telefoon nog waard is en wat je moet doen om je telefoon te laten recyclen.

 

PhoneBloks
Wie de laatste tijd het technieuws heeft gevolgd, heeft vast van het project PhoneBloks gehoord. De Nederlander Dave Hakkens vond dat  mobiele telefoons te makkelijk weg gedaan worden als er een nieuw model op de markt komt. Wanneer er een telefoon met een betere camera of processor op de markt komt, wordt de telefoon net zo makkelijk weg gedaan voor de upgrade. In de ideale wereld ziet Hakkens de telefoon als een soort legoblok, waar je zelf de specificaties kunt veranderen en samenstellen voor jouw ideale telefoon. Een betere camera nodig? Geen probleem, dan vervang je deze. Processor verouderd? Koop simpelweg een nieuwe processor en klik ‘m op je telefoon. Zo kun je geld besparen, maar denk je ook nog aan het milieu, want je hoeft niet een hele telefoon te vervangen.

Dit is een heel mooi idee natuurlijk, maar het klonk nog als toekomstmuziek. Techneuten zagen het somber in omdat het softwarematig lastig in te passen was. Totdat Motorola haar interesse  afgelopen week in het project uitte. Motorola, sinds 2011 onderdeel van Google, kan er waarschijnlijk goed voor zorgen dat Android vloeiend op de telefoon zal draaien. Al is het nog niet bekend wanneer dit idee in de winkels zal liggen, de droom van Hakkens lijkt werkelijkheid te worden.

 

 House of Marley
Ook met de keuze voor accessoires kun je tegenwoordig denken aan het milieu. Een goed voorbeeld hiervan zijn de speakers en headphones van House of Marley, die overigens ook gewoon bij Phone House te koop zijn. Deze headphones zijn gemaakt in het gedachtengoed van reggaelegende Bob Marley en zijn als leuke aanvulling allemaal vernoemd naar een van Bob Marley’s nummers.

House of Marley wil bekend staan om een goede muziekkwaliteit in combinatie met duurzame, milieuvriendelijke materialen. De headphones en speakers zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout, biologisch katoen en recyclebaar aluminium. Een deel van de opbrengst gaat ook naar het goede doel, zodat je met een extra goed gevoel en helemaal volgens Bob Marleys visie de headphones gebruikt.

 

Tot slot
Wij vinden het geweldig dat er zo veel nadruk gelegd wordt op recycling en het milieu. Misschien ben je zelf ook wel iets tegen gekomen wat milieuvriendelijk en trendy is! Heb je een tip of idee? Laat een bericht achter in de comments!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant