Like to Hate pagina’s

Mensen willen naast dingen liken ook altijd ergens hun ongenoegen over uiten en Facebook is daarvoor het ideale platform. Dat kan zeker gezegd worden over de Facebookpagina die is opgezet voor, of eigenlijk tegen, de Haagse band Kane. Afgelopen woensdag werd er een pagina in het leven geroepen genaamd: “Bij een miljoen likes stopt Kane. Gaan we van uit.” Bij de beschrijving staat er dat de  ‘mensen’(wie dat ook mogen zijn) het niet meer langer trekken en dat Kane moet verdwijnen van het poppodium in Nederland. Binnen no-time waren er 10.000 likers en kreeg de pagina nationale bekendheid. De teller loopt nog rustig door.

De oprichters van de pagina staan in ieder geval niet alleen en met het stellen van zo’n ambitieus doel (1 miljoen likes is niet niks) motiveert dat mensen op mee te doen. De miljoenste like wint overigens een etentje in Den Haag. Wat vindt de Haagse frontman Dinand Woesthof er eigenlijk van? Via Twitter reageerde hij ontspannen en positief:


Bij het halen van het doel zal Dinand nog wel even doorgaan:

Het lijkt enigszins averechts te werken, wat Kane hoeft op deze manier over aandacht niet te klagen. 3-FM DJ Gerard Ekdom stond Dinand in zekere zin bij door te kennen te geven dat hij zeiken op het Internet in het algemeen zeer triest vind. Dit vertelde hij in een interview met de Viva afgelopen woensdag.

Het popartiestje plagen gebeurd overigens niet alleen in Nederland, vooral in Amerika gebeurd het vaker. Kane is volgens de oprichter(s) van de pagina dan ook het equivalent van de Canadese band Nickelback. Nickelback wordt door muziekcritici en de daarbij horende community’s  gekenmerkt als poppie rocksound met slappe teksten van vaak hetzelfde thema. Ze worden beschuldigd niet innoverend genoeg te zijn en vast houden aan dezelfde commerciële succesformule. De veroordeling ‘ neppe muziek’ klinkt net als bij Justin Bieber en Lady Gaga regelmatig. Deze artiesten hebben dan ook allemaal meerdere haatpagina’s, al kunnen die vaak niet opboksen tegen het grote hoeveelheid likes op de fanpagina’s. Bieber en Gaga hebben beide meer dan 50 miljoen likes (!).

Natuurlijk blijft het niet bij zangers en zangeressen, ook publieke figuren als Paris Hilton, Charlie Sheen en Kim Kardashian moeten het vaak ontgelden op social media.

In plaats van  een nieuwe zoekfunctie moet Facebook misschien toch gewoon een dislike Button introduceren dan hoeven er geen pagina’s meer opgericht te worden waar je moet liken om te disliken. Tot die tijd gaan we nog even door met leuk vinden van wat we niet leuk vinden.

Wat vind jij van haatpagina’s?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant