LG G Watch R review: compleet bij de tijd

Dat je tegenwoordig horloges kunt kopen die in verbinding staan met je smartphone, is niks nieuws. Op het moment heeft de klant ruime keuze in verschillende vormen, merken en prijzen smartwatches. Maar tot nu toe zag het gros van de smartwatches eruit als halve computers met vierkante schermen, omdat het eenmaal lastig is om een ander formaat display te maken. Voor wie niet gecharmeerd was van deze looks, heeft LG onlangs een opvallende nieuwe smartwatch geïntroduceerd: een rond klokje die er net uitziet als een normaal horloge. In deze LG G Watch R Review nemen we de nieuwste LG smartwatch onder de loep en bekijken we de functionaliteiten van Android Wear. 

Smartwatches lijken nu eindelijk volwassen te worden: de Apple Watch is aangekondigd (deze wordt begin 2015 verwacht) en Samsungs’ eigen besturingssysteem Tizen heeft de grens van  1000 apps gepasseerd. De LG G Watch R draait op Android Wear: het nieuwe besturingssysteem van Google die speciaal gemaakt is voor Android smartphones.

Met Android Wear wil de zoekgigant wearables volwassen maken. Dat houdt in: één groot platform waar alle apps voor ontwikkeld worden, alles werkt direct zoals Google het bedoeld heeft en het heeft geen aparte schil van de fabrikant. Het besturingssysteem is ingericht om zicht aan alle vormen en formaten apparaten aan te passen, dus heeft het systeem geen moeite om op een rond horloge te draaien. 

 

Unpacking

De LG G Watch R is verpakt in een zwarte, rechthoekige doos met enkel het logo erop. Het minimalistische uiterlijk van de verpakking komt goed tot zijn recht wanneer je de doos opent en je enkel het ronde klokje van het horloge ziet. Verder is de LG uitgerust met de standaard benodigdheden: informatieboekjes, een laadblok, een MicroUSB-kabel en een magnetisch dock voor je horloge.

 

De Smartwatch

Het uiterlijk van de smartwatch is zo traditioneel mogelijk gehouden: het horloge heeft een metalen frame, een lederen band en het matte 1.3″ POLED display wordt omarmd door een vaste ring met cijferaanduiding. De resolutie van 320×320 pixels is voldoende voor het scherm. Het kost veel moeite om pixels te onderscheiden (al is de pixeldichtheid vele malen lager dan die van high-end smartphones) en de kleurweergave is ruim voldoende, ook in direct zonlicht.

Het horloge zelf heeft geen poorten, waardoor het klokje relatief plat gebleven is. Met een dikte van slechts 0,97 cm dik past de smartwatch net onder een overhemd. Aan de pols voelt de smartwatch vergelijkbaar met dikkere horloges als die van TW-Steel, maar is het met 62 gram een stuk lichter. Aan de zijkant zit een knop waarmee je in het instellingenmenu komt en aan de achterkant vind je een hartslagmeter en metalen plaatjes om het horloge met het magnetische dock op te laden.

lader

 

Gebruik

Voordat je de LG G Watch R in gebruik neemt moet je de smartwatch eerst met de app Android Wear koppelen aan je smartphone. Na de koppeling zal het horloge altijd via Bluetooth in verbinding staan met je telefoon en zul je alle meldingen van je telefoon doorkrijgen. Het is bij de LG dus niet mogelijk om de smartwatch zonder telefoon te gebruiken, tenzij je enkel de tijd wil weten natuurlijk. Ook om te bellen heb je de telefoon nodig. Je krijgt wel een melding wie jou probeert te bereiken, maar zodra je een gesprek accepteert heb je de smartphone of Bluetooth headset nodig.

In de testperiode van deze LG G Watch R review viel de batterijduur in alle opzichten mee. Zelfs na intensief gebruik ging de accu toch nog anderhalve dag mee. Dit is mede te danken aan de manier waarop het scherm gebruikt wordt: als je het horloge een tijd niet gebruikt, of wanneer je het scherm bedekt met de palm van je hand, gaat het scherm in een hybride slaapstand. In deze stand is het scherm grotendeels zwart met witte wijzers en worden meldingen in een kader met witte tekst weergegeven. LG heeft hier goed over nagedacht; een zwart scherm kost bij een OLED display namelijk nauwelijks energie, maar kan wel de benodigde informatie weergeven.

 scherm standby

 

Naast het aflezen van de tijd kun je de LG gebruiken om je gezondheid te meten. De ingebouwde stappenteller geeft op basis van jouw dagelijkse doel aan hoeveel je bewogen hebt. Als je dit venster naar links sleept kun je ook de voortgang ten opzichte van de vorige dagen bekijken. Voor de stappenteller gebruikt de smartwatch de bewegingen van de pols. Gevolg hiervan is dat het horloge nauwelijks stappen registreert wanneer je al bellend rondloopt: na al bellend twee trappen af te zijn gelopen, waren er maar 2 stappen verzet.

Daarnaast heeft het horloge een hartslagmeter die bijhoudt wat je hartslag van dat moment is. Ook hierbij kun je met een veeg naar links de voortgang ten opzichte van de vorige keren bekijken. Helaas kan het horloge pas de hartslag meten wanneer de pols stil gehouden wordt en kun je de voortgang van je hartslag dus niet tijdens het joggen bijhouden.

 

Android Wear

Android Wear, het besturingssysteem van de G Watch R, is een overzichtelijk systeem met grote potentie. Omdat het OS door Google gemaakt is, is de vrijheid van het systeem enorm, net als we van Android telefoons gewend zijn. Bij het eerste gebruik wordt kort uitgelegd hoe het systeem werkt: een tap op het scherm brengt je naar het startmenu, notificaties komen onderaan het scherm te staan en je bladert er eenvoudig doorheen.

agenda totaal

 

Google ziet een smartwatch als een verlengstuk van de smartphone en is erop ingesteld om het dagelijks gebruik van je telefoon sneller en makkelijker te maken. Dit houdt niet alleen in dat al je notificaties feilloos weergegeven worden op het horloge, maar je kunt het horloge ook gebruiken als afstandsbediening van de smartphone. Een inkomende e-mail is (grotendeels) te lezen op het horloge en je kunt antwoorden door tegen je horloge te praten.

Het horloge geeft ook meldingen van Twitter, Facebook, WhatsApp en alle andere apps weer, inclusief een eigen verdiepingsslag. Zo heeft bijvoorbeeld de app Spotify (of elke ander muziek-app) een afstandsbediening waarmee je nummers kunt overslaan en je het geluid kunt regelen, krijg je bij het starten van de smartphonecamera een grote shutterknop en kun je Google Maps gebruiken voor navigatie onderweg. Het horloge gebruikt het programma en de GPS van de telefoon om de richting aan te geven op de smartwatch. Let wel op dat je het programma eerst op de smartphone moet opstarten.
navigatie

 

Het horloge is geheel naar smaak in te richten zoals jij dat wil. Via het programma Android Wear kun je op de smartphone wijzerplaten en apps uit de Play Store downloaden en installeren op het horloge. Het aantal apps in de Play Store is nu nog beperkt, zeker omdat het een rond horloge betreft, maar wist ons al wel te verrassen. Als test hadden we de recepten app Cookpad geinstalleerd op het horloge, die we (na het selecteren van een recept op de smartphone) geheel konden lezen via de smartwatch.

Watchfaces

 

Conclusie

De LG G Watch R is naar onze mening een stijlvol horloge met grote potentie. De smartwatch is waterdicht (IP67), werkt snel en nauwkeurig en is tijdens onze testperiode niet vastgelopen. Al staat Android Wear nog in de kinderschoenen, bewijzen LG en Google wel de meerwaarde van een smartwatch.

Vooral voor het direct lezen van alle meldingen is een smartwatch handig; het was heerlijk om je telefoon in de zak te houden en op het horloge Twitter-vermeldingen, agenda-punten, mails en WhatsApp berichten te lezen. Als een e-mail te lang is moet je echter de e-mail wel op de telefoon openen, maar dit is niet storend. Onderweg vonden we applicaties als een afstandsbediening voor de muziekspeler en Maps navigatie erg handig; je houdt de handen vrij en krijgt toch de informatie door.

muziek

 

 

Het aantal apps in de Play Store is op het moment nog beperkt, maar trekt al wel leuke ontwikkelaars aan. Omdat het besturingssysteem Android Wear nu al door zoveel fabrikanten omarmd wordt, verwachten we dat er in zeer korte tijd veel meer apps beschikbaar komen. De apps die al wel te downloaden zijn, werkten goed op de smartwatch en hadden echt een toegevoegde waarde.

apps - tools Google Play store apps - home

 

Voor fitnessdoeleinden is het ook handig: er duiken allerlei fitness-apps op in de appstore die de stappenteller gebruiken om de voortgang te meten. De ingebouwde hartslagmeter is een grappige toevoeging, maar werkt helaas niet tijdens het sporten zelf.

Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het horloge ook erg mooi. Het feit dat een geïnteresseerde klant nu ook keuze heeft in ronde smartwatches spreekt ons erg aan. Het horloge ziet er strak uit om de pols, zit lekker en valt niet direct op als smartwatch. De verbaasde blikken toen het scherm ineens een melding liet zien, sprak boekdelen. We zijn blij dat de keuze tussen smartwatches een stuk groter is geworden, zodat er voor iedere smaak een horloge te krijgen is.

De LG G Watch R is vanaf nu bij Phone House verkrijgbaar voor € 269,-.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant