LCD-scherm in je oog

Waar de LCD-(televisie)schermen in de regel steeds groter worden, hebben ze in Gent juist de omgekeerde weg bewandeld. De Universiteit heeft daar namelijk een LCD-scherm(pje) geïntegreerd in een contactlens. Volgens de wetenschappers in het Vlaamse Gent is het een baanbrekende vinding die vooral dienst kan doen in de medische wereld. De lens kan onder andere helpen bij het overbrengen van licht naar het netvlies als de eigen iris dienst weigert. Ook cosmetische handelingen zoals het veranderen van de iriskleur behoren tot de mogelijkheden. Maar ik denk meer in het projecteren van e-mails, facebookberichten en tweets op je ogen. Zo kan niemand meer om je updates heen!  De makers van de lens tonen het projecteren van een dollarteken in de lens wat je waarschijnlijk wel kent van de tekenfilms, grappig gedaan. Zie het filmpje met de dollar:


LCD-scherm in je oog

Ontwikkeling
Het lastige bij het ontwikkelen van de contactlens is dat het LCD-scherm bol moet lopen en daarbij komt ook nog dat het een zeer dun ‘scherm’ moet zijn. Dit is gelukt door het ontwikkelen van een nieuw type actieve polymeren (een verbinding van een reeks dezelfde moleculen). Deze polymeren kunnen ook in een dun en bolvormig oppervlak de pixels goed weergeven.

Prototype
De ontwikkelde lens is een prototype dat nog niet zoveel pixels kan weergeven en er ongeveer uitziet als het scherm van een zakrekenmachine. Nu de basis er is gaan de wetenschappers nu bezig met concrete toepassingen die binnen een aantal jaar werkbaar moeten zijn. Voordat we dus daadwerkelijk onze tweets gaan projecteren op onze ogen moeten we nog even wachten, maar het vooruitzicht alleen al maakt mij erg enthousiast. Sommige Belgen zijn misschien toch wat slimmer dan dat wij denken. Wat zou jij projecteren op de contactlens?

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant