Crowdfunding heeft afgelopen jaar zijn definitieve doorbraak gemaakt in de vorm van website Kickstarter. Crowdfunden is het verzamelen van geld via donaties van de massa in plaats van via de bank. Je enthousiasmeert als het ware de massa om te investeren in jouw creatie. Op deze blog bespraken we al een aantal producten die via Kickstarter hun geld bij elkaar raapte om hun concept tot wasdom te laten komen. Zo stonden op deze site al eerder artikelen over het nieuwe gameplatform Ouya, de Pebble horloge en de stickers van Stick N Find. Goede rede om het concept verder uit te leggen.
Hoe werkt crowdfunden via Kickstarter ?
Aan de hand van een beschrijving en een filmpje wordt een project voorgelegd aan potentiële donateurs. Bij elk project hoort een te behalen doel in dollars. Zo had de console Ouya een doel van 950.000 dollar, pas als dit doel ook wordt gehaald voordat het project afloopt maakt Kickstarter het bedrag over naar de ontwikkelaar.
In het geval van Ouya was dit geen probleem, binnen 8 uur was het doel al gehaald en over de gehele looptijd werd er ruim 8,5 miljoen dollar bij elkaar geschraapt. Eén van de meest succesvolle Kickstarter projecten ooit. Ouya had een heel ambitieus en hoog doel, maar ook een project met 500 dollar als doel kan op Kickstarter worden geplaatst. Bijvoorbeeld voor het realiseren van een zelfontworpen shirt of fotoboek, zolang het maar een creatief project betreft.
Als Kickstarter is het belangrijk mensen een extraatje aan te bieden bovenop het standaardproduct, zo motiveer je donaties. Vaak werken ontwikkelaars ook met gradaties, hoe meer je doneert hoe leuker de extra’s worden. Denk bij deze extra’s aan een limited edition of een persoonlijke ontmoeting met de maker(s).
Voor sommige producten wordt veel geld opgehaald maar faalt het product toch. Het blijkt voor sommige niet makkelijk om een klein ‘garageproject’ om te toveren tot een succesvolle en grootscheepse productie met de daarbij komende complicaties. In de meeste gevallen lukt het wel, maar duurt het een klein jaar van het moment van intekenen tot het moment van levering. Toch even wat anders dan “Voor 22.00 uur besteld morgen in huis!”.
Verenigde Staten en Groot-Brittannië
In Nederland kan je geen gebruik maken van Kickstarter, daarvoor moet je een Amerikaans of Brits paspoort hebben en een permanente inwoner zijn. Mocht je daaraan voldoen dan kan je jouw project voorleggen. Vervolgens neemt Kickstarter het project in overweging en kijkt of het voldoet aan de richtlijnen. Goedkeuring neemt een aantal dagen in beslag en is niet gebaseerd op creatieve basis of smaak, maar is om ervoor te zorgen dat fraudeurs buiten de deur worden gehouden en het project voldoet aan de voorwaarden. Zelf een project opzetten kan dus in Nederland (nog) niet, maar doneren kan overal. Die toffe accessoires voor je smartphone of tablet kan je dus wel steunen.
Op de website van Kickstarter kan je tal van projecten bekijken, ook de gene die succesvol zijn afgerond, maar er verdwijnt ook het één en ander. Gelukkig is er de webshop outgrow.me, waar de projecten die de Kickstarterfase zijn ontgroeit te koop zijn. De originele producten zorgen ervoor dat je eindeloos kan blijven rondkijken en ook naar hartenlust kan kopen.
Ken jij Kickstarter en heb je ook wel eens iets gedoneerd? Deel jouw ervaringen met ons.