Met je telefoon beantwoordt je vaak e-mails, stuur je persoonlijke appjes en maak je betalingen over. Dit is natuurlijk erg persoonlijke informatie. Het is daarom ook belangrijk dat jij jouw smartphone zo goed mogelijk beveiligt tegen internetcriminelen. Weet je niet zo goed hoe je dit kunt doen? Omdat het vandaag de Dag van de Privacy is, geven wij simpele tips om je telefoongegevens te beschermen.
1. Stel een schermvergrendeling in
Om te voorkomen dat iedereen in jouw telefoon kan, is het noodzakelijk om een schermvergrendeling in te stellen. Dit kan in de vorm van een pincode, wachtwoord, swipe-patroon of vingerafdruk. Alleen hiermee krijg je toegang tot jouw telefoon. Daarnaast is deze beveiliging erg makkelijk om in te stellen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voor jou een logisch wachtwoord kiest, waardoor jijzelf hem natuurlijk niet vergeet!
Bron afbeelding: Aparata.nl
2. Wis je gegevens op afstand
Is je telefoon kwijt of is deze gestolen? Wis dan al jouw persoonlijke gegevens op afstand. Smartphones hebben tegenwoordig namelijk de optie in het instellingenmenu waarmee je jouw toestel veilig kunt maken. Je telefoon kun je dan vanaf afstand ( bijvoorbeeld via je tablet of laptop) besturen. Voor Android ga je naar ‘Google instellingen’ en dan naar ‘apparaatbeheer’. Met deze optie kun je de locatie bepalen en je telefoon vergrendelen en wissen op afstand. Vink allebei deze opties aan om zo je telefoongegevens te beschermen. Met een iPhone ga je naar ‘instellingen’ en dan naar ‘iCloud’ waar je de functie ‘zoek mijn iPhone’ aanzet.
Bron afbeelding: Veilig internetten
3. Vergeet niet om back-ups te maken
Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een back-up van je gegevens te maken. Wanneer je telefoon gestolen wordt of kwijtraakt, ben je in ieder geval niet al je gegevens kwijt. Belangrijke contacten, persoonlijke foto’s, handige documenten behoud je op deze manier. Ook als je jouw toestel niet meer hebt.
Bron afbeelding: Smartphone.nl
4. Maak gebruik van een tweestapsverificatie
Tweestapsverificatie is een extra veiligheidsmaatregel die je kunt treffen om je telefoongegevens te beschermen. Hierbij maak je gebruik van je inloggegevens. Vervolgens krijg je een unieke code die naar een ander apparaat wordt gestuurd. Deze code kan slechts ‘’een keer gebruikt worden. Ook zijn er een heleboel apps waarbij je deze functie kunt instellen. Voorbeelden zijn iCloud, Instagram, Facebook en WhatsApp.
Bron afbeelding: TTM Communicatie
5. Update de software van je smartphone
Om te voorkomen dat er veiligheidslekken in je telefoon zitten, is het noodzakelijk om je software up-to-date te houden. Verwijder apps die al meer dan een jaar niet geüpdatet zijn. Deze heb je waarschijnlijk niet nodig, waardoor ze niet efficiënt je telefoongegevens beschermen.
Bron afbeelding: Nos
6. Gebruik zo min mogelijk openbare wifi-netwerken
Wanneer je in het openbaar bent en verbinding hebt met een openbaar wifi-netwerk is de kans groter dat jouw gegevens bij verkeerde personen in handen vallen. Het is dan ook niet verstandig om gevoelige informatie te openen wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk. Ook het gebruiken van een mobiel bankieren-app is zeker niet aan te raden.
Bron afbeelding: Want.nl
7. Beveilig individuele apps
Op elke telefoon staan apps waarvan de informatie belangrijk of gevoelig kan zijn. Bijvoorbeeld dat gesprekberichtje met je ouders, jouw bankgegevens via de bankieren-app, je contacten en natuurlijk je foto’s. Deze apps zijn allemaal af te sluiten met een wachtwoord. Dit stel je gemakkelijk in via de functie ‘beperkingen’ in het instellingenmenu.
Wat doe jij om je telefoongegevens te beschermen?
Bron afbeelding: DutchTechTips