iPhone toetsenbord tips and tricks

Het toetsenbord van de iPhone is wellicht het meest gebruikte keyboard van mobiele telefoons. Ook al kun je sinds iOS 8 het toetsenbord zelf wijzigen, blijven veel mensen vast houden aan het standaard iPhone toetsenbord van Apple. Het werkt ook snel en intuïtief. Maar wist je dat je nog sneller kunt werken met het standaard toetsenbord? We zetten een aantal iPhone toetsenbord tips and tricks op een rij.

 

1. Switch tussen toetsenborden

Het standaard iPhone toetsenbord kent vier verschillende vormen: Het ‘normale’ toetsenbord, het toetsenbord van de internetbrowser (deze is nagenoeg gelijk aan het normale toetsenbord), het toetsenbord wat je krijgt bij het invoeren van een e-mail adres en het numerieke toetsenbord die tevoorschijn komt bij het invullen van een telefoonnummer.

Deze toetsenborden staan in Nederland standaard ingedeeld in de QWERTY-indeling, maar dit is ook in te stellen in de Belgische AZERTY of Duitse QWERTZ indeling. Dit is in te stellen onder de toetsenbordinstellingen: Instellingen > Toetsenbord > Toetsenborden > Voeg toetsenbord toe > Nederlands. 

qwerty azerty qwertz 
 

Daarnaast heeft Apple sinds 2012 het Emoji toetsenbord standaard in iOS staan. Als dit bij jou niet het geval is, kun je Emoji toevoegen via de toetsenbord instellingen, op dezelfde manier waarop je ook een andere taal installeert. Door op het wereldbolletje te klikken, spring je naar het volgende toetsenbord of taal, en wanneer je deze wereldbol langer indrukt krijg je een lijst met talen zodat je nog sneller tussen de toetsenborden schakelt.

switch toetsenbord
 

 

2. Verborgen letters/iconen

Op het eerste gezicht lijkt het alsof het iPhone toetsenbord toch redelijk wat karakters mist. Maar dat is uiterlijke schijn. Als je sommige letters of iconen langer indrukt, krijg je namelijk verborgen karakters te zien. Zie hieronder een aantal nuttige voorbeelden:

Sneller web adressen invullen
Tegenwoordig staat er niet meer standaard een knop [.com] in het toetsenbord voor websites. Als je tegenwoordig de [.] ingedrukt houdt, krijg je namelijk de meest gebruikte web-extenties te zien, waardoor je niet meer het woord “.com” hoeft te typen:

.com
 

Meerdere valuta
Het lijkt op het eerste gezicht dat je op het eerste iconenscherm (onder de nummers) alleen een € teken kunt kiezen en je verder moet klikken voor een $ of andere valuta. Gelukkig is hier ook een snelkoppeling voor, verstopt onder het euroteken:

valuta
 

Speciale letters
Voor sommigen misschien een open deur, maar ook speciale letters kunnen opgeroepen worden door langer op de letter te klikken. Alle klinkers hebben een reeks verborgen letters verstopt, zoals hieronder bij de A te zien is:

a
 

Speciale tekens
Naast de valuta, hebben ook andere speciale iconen een aantal tekens verstopt zitten. Hieronder is per scherm zichtbaar welke iconen er verborgen zijn. De blauwe iconen zijn de begin iconen zoals ze op het toetsenbord staan.

speciale iconen `
 

 

3. Snelkoppelingen toevoegen

Het liefst willen we zo snel mogelijk kunnen typen op onze smartphone. Gelukkig kunnen de snelkoppelingen je hierbij helpen:

Dubbele spatie = [. spatie]
Standaard heeft Apple al de snelkoppeling dat als je twee keer op spatie drukt, een zin automatisch afgebroken wordt. De dubbele spatie wordt dan omgezet in een punt met een spatie erna. Hierdoor hoef je niet meer elke keer op de knop [123] te klikken om een punt te zetten. Handig!

Zelf snelkoppelingen maken
Maar dat is niet alles: je kunt ook zelf snelkoppelingen maken. Als je vaak een bepaalde zin of woordencombinatie typt, kun je hiervoor een snelkoppeling aanmaken. Zo hebben we in het voorbeeld hieronder de lettercombinatie “tph” als snelkoppeling naar de woorden “Phone House” ingesteld. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om een veelgemaakte spelfout automatisch om te zetten in het juiste woord! Snelkoppelingen kun je zelf inregelen onder Instellingen > Toetsenbord > Toetsenborden > Tekstvervanging.

tekstvervanging
 

 

4. Handigheidjes

Tot slot nog een aantal extra handigheden van het iPhone toetsenbord, zodat je nog prettiger en sneller kunt werken:

Caps Lock
Als je enkel hoofdletters wilt gebruiken in een tekst, kun je op de iPhone ook de Caps Lock functie aanzetten. Dit doe je gewoon door dubbel te tikken op de Shift toets van je toetsenbord. Het is dus niet nodig om elke keer de shift in te drukken voor het plaatsen van meerdere hoofdletters.

Shift
Als je de Shift toets ingedrukt houdt tijdens het typen van een letter, wordt dit een hoofdletter. Je hoeft de vinger dus niet van het scherm af te halen na het indrukken van Shift. Het scheelt een fractie van een seconde, maar toch!

Sneller cijfers typen
Als je de [123]-toets ingedrukt houdt tijdens het typen, kun je sneller een cijfer intoetsen. Als je vervolgens je vinger weer van de [123]-toets afhaalt, ga je gewoon verder op het ‘normale’ toetsenbord! Hierdoor hoef je niet continu te switchen tussen de schermen met de letters en de speciale tekens.

Schud die telefoon!
Als je bezig bent met het typen van een tekst en je schudt de telefoon, krijg je de optie om je getypte tekst te wissen. Bang dat je een verkeerde sms stuurt? Eenmaal schudden en je kunt te tekst in 1x verwijderen! 

Praten gaat sneller dan typen
Sinds iOS8 heeft het toetsenbord van de iPhone ook spraakherkenning in het Nederlands, die verrekte goed werkt! Heb je geen zin om een hele tekst uit te typen? Druk dan het microfoontje in naast de spatiebalk en zeg wat je wil typen.

 

Tot slot

Tot zover onze tips om nog sneller te kunnen werken met het iPhone toetsenbord. Hopelijk hebben we nog een aantal tips kunnen geven waar jullie in het vervolg nog wat aan hebben. Heb je zelf nog een gouden tip die echt in deze lijst mist? Laat het ons weten!

Wil jij de eerste zijn die straks de iPhone 6s of 6s Plus in handen heeft? Je kunt ‘m nu al bestellen! Hoe eerder je ‘m besteld, des te eerder kun je er straks mee spelen! Klik hier

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant