iPhone opruimen: standaard iPhone apps verbergen

Om het nieuwe jaar opgeruimd te starten, is het ook prettig om ook de telefoon wat opgeruimd te hebben. De gedownloade apps die je niet gebruikt zijn dan eenvoudig te verwijderen, maar helaas gaat dit niet op voor de vooraf geïnstalleerde apps. Maar gelukkig kun je door een truc in iOS 9 super eenvoudig iPhone apps verbergen. 

 

Apps verbergen

Aandelen, Zoek Vrienden, Watch, Tips… iedereen heeft wel een lijstje van Apple apps die ze nooit gebruiken, maar waar je niet vanaf komt. Door een nieuw ontdekte bug in iOS 9 zijn deze apps van het hoofdscherm van je iPhone of iPad te verwijderen. Zo lang je de telefoon niet opnieuw opstart blijven de apps op de telefoon verborgen en zijn ze enkel via de zoekfunctie in Spotlight terug te vinden.

Met onderstaande stappen kun je zelf de apps van je hoofdscherm verbergen:

 1. Plaats de te verwijderen apps in een map
 2. Houd de apps lang ingedrukt totdat ze gaan schudden
 3. Sleep een app naar de eerstvolgende lege pagina in de map en laat ‘m los
 4. Selecteer de app opnieuw en sleep ‘m weer naar de volgende lege pagina
 5. Terwijl je de app nog vasthoudt, druk dan op de ronde thuisknop
 6. De app springt vervolgens naar de linker bovenhoek en wordt daarbij onzichtbaar
 7. Zoek je de app? Ga naar het meest linker scherm en zoek de app via de zoekbalk in Spotlight. De app is nog gewoon te gebruiken

 

 

Alternatieve methode

Natuurlijk kun je ook iPhone apps verbergen in een normale map, iets wat veel mensen al doen. In dat geval zit je nog maar vast aan één ongebruikte/ongewilde positie op je hoofdscherm.

Wil je ook deze map uit het zicht hebben, dan kun je met onderstaande tip van Appadvice ook mapjes verstoppen. Het enige nadeel van deze methode is dat je geen mooie achtergrond meer hebt, omdat het enkel werkt met een grijze achtergrond:

 1. Download en gebruik deze grijze achtergrond
 2. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verhoog contrast  en vink  ‘Maak minder doorzichtig‘ aan.
 3. Ga naar Instellingen > Berichtgeving en vink de meldingen uit van de apps die je wil verbergen
 4. Om een map zonder titel te creëren, plaats je een app uit de sectie “Eten en drinken” in de map. iOS herkent dit onderwerp niet, waardoor het titelveld leeg kan blijven.
 5. Gebruik App Icons Free om een blanco icoontje icoontje te maken die wegvalt tegen de achtergrond. Dit doe je in de app door via Create Icon > Go to Link > Photo een punt in te voeren in het URL-veld.
 6. Plaats het blanco icoontje in de onzichtbare map. Zorg ervoor dat dit icoontje op pagina 1 van de map staat en de andere apps allemaal op pagina 2 of verder.
 7. De apps en mapjes zijn nu helemaal verborgen! Wil je ze toch terug vinden, dan kun je ze met Spotlight opzoeken. Ook kun je even van achtergrond wisselen om te zien waar je ook alweer je mapje gelaten hebt.

 

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant