iPhone geheugen vol? Zo schoon je ‘m op!

Krijg je wel eens de melding dat je iPhone geheugen vol zit? Dat is op zich logisch, als je bedenkt dat je nergens zonder telefoon bent. We maken en delen continu foto’s, zetten de telefoon vol apps en zitten in allerlei WhatsApp groepen. En aangezien ook de nieuwe iPhone 6s (Plus) standaard 16 GB geheugen heeft, moet je goed om kunnen gaan met de opslagruimte. Dus hoe maak je weer ruimte vrij? 

 

1. Leeg het cache geheugen

Voordat je begint met het rigoureus leegmaken van de iPhone, kan het wellicht al helpen om eerst het cache geheugen van de browser leeg te maken. Hiermee verwijder je tijdelijk opgeslagen informatie, zoals bijvoorbeeld de cookies van het internet. Wist je bijvoorbeeld dat de offline leeslijst functie, waarmee je eenvoudig pagina’s opslaat om later terug te lezen, makkelijk kan oplopen tot 500 MB?

Om dit te legen ga je naar ‘Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Beheer opslag > Safari‘. Hier kies je vervolgens of je de offline leeslijst wil legen of selecteer je onder ‘Websitedata‘ van welke website je het cache geheugen wil verwijderen.

 

2. Check welke apps het meest geheugen innemen

Op de iPhone kun je inzien welke apps het meest geheugen innemen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Opslag > Beheer Opslag‘.

Bovenaan de lijst zullen zonder meer Foto’s en Camera, WhatsApp en Facebook staan. Maar er zitten ook vaak games tussen die je wellicht nooit speelt! Wanneer dit het geval is, druk je op de app en druk je vervolgens op ‘Verwijder app’. Hierdoor heb je gelijk geheugen vrij op je telefoon!

Opslag apps

 

3. Verwijder ongebruikte apps

Wellicht voor de hand liggend, maar gebruik je werkelijk alle apps die je in de telefoon hebt staan? Hoe weinig geheugen een app ook inneemt, als je de app nooit gebruikt ruimt het altijd op om deze te verwijderen! Vaak heb je van een zelfde app meerdere soorten op de telefoon staan, maar gebruik je er altijd maar één. Tip: je kunt via iTunes op de computer de app opslaan voordat je ‘m verwijderd. Zo ben je niet alle gegevens kwijt, maar heb je wel weer extra ruimte op de iPhone!

 

4. Maak een back-up van je foto’s en video’s

Je kunt automatisch een back-up maken via iCloud, zodat altijd je bestanden veilig opgeslagen staan. Dit kun je zelf aan- of uitzetten via ‘Instellingen > iCloud‘. Het nadeel is echter dat je standaard maar 5 GB aan opslaggeheugen kwijt kunt, en dat je waarschijnlijk veel meer geheugen nodig hebt als je ook de foto’s gaat opslaan in de cloud. Voor € 0,99 per maand kun je een upgrade maken naar 50 GB, of je kunt ervoor kiezen één van de vele beschikbare cloudprogramma’s te gebruiken om foto’s en video’s in de cloud op te slaan.

Om snel al je foto’s naar de computer over te zetten, raden we aan om de app WeTransfer te gebruiken. Net als op de computer kun je met deze app tot 10 GB aan foto’s naar jezelf e-mailen. Wanneer je snel een hele bulk wil sturen druk je eenmaal op de eerste foto en vervolgens dubbel op de laatste foto. Alle foto’s daartussen worden dan automatisch geselecteerd. Na het downloaden op de computer kun je de foto’s verwijderen van de telefoon, zodat je weer veel ruimte krijgt!

Let op: Wanneer je een foto verwijdert, kan de foto tijdelijk in het Album “Onlangs verwijderd” komen te staan. Om een foto direct weg te gooien  ga je naar ‘Foto’s > Albums > Onlangs verwijderd > Selecteer > Verwijder alles‘.

 

 

5. Bewaar enkel de HDR foto’s

De iPhone camera is zo ingesteld om altijd de beste foto te maken voor dat moment. Dus wanneer je een foto met veel tegenlicht maakt, neemt de iPhone automatisch een HDR-foto om meer contrast te krijgen. Maar als de foto door HDR al standaard goed is hoef je de oorspronkelijke foto natuurlijk niet meer te bewaren, terwijl de iPhone standaard ook het origineel opslaat. Om tegen te gaan dat je iPhone geheugen vol loopt aan HDR foto’s, kun je dit uitzetten onder ‘Instellingen > Foto’s en camera > Bewaar normale foto’. 

 hdr foto

6. Zet ‘bewaar ontvangen media’ WhatsApp uit

WhatsApp is een  veelgebruikte app die het delen van foto’s en video’s extra makkelijk maakt. Maar er zit ook een optie verstopt die alle afbeeldingen en video’s opslaat in de filmrol. Om dit uit te zetten ga je naar ‘WhatsApp > Instellingen > Bewaar ontv. media’. Als je dit schuifje uitzet, kom je enkel via de WhatsApp chat bij de foto’s.

 

7. Wellicht deze bug?

Heb je dit alles geprobeerd en je heb nog steeds het gevoel dat je geheugen mist, wat er nog wel zou moeten zijn? Dan kan je telefoon wellicht last hebben van een bug waarmee oude verwijderde foto’s opgeslagen zitten in het geheugen van de telefoon. Ga om dit op te lossen naar ‘Instellingen > Algemeen > Datum en tijd > Schakel “tel automatisch in” uit’. Vervolgens zet je de datum een aantal jaar in het verleden terug. Ga vervolgens naar ‘Foto’s > Onlangs verwijderd’ en kijk of hier ineens oude foto’s tussen staan. Als dat wel het geval is, kun je via ‘Foto’s > Albums > Onlangs verwijderd > Selecteer > Verwijder alles‘ de oude foto’s alsnog verwijderen.

 

8. Kom je er nog niet uit?

Het kan zijn dat je, ondanks alle bovenstaande tips, nog steeds om geheugen verlegen zit. In dat geval kunnen we aanraden om je gegevens via iTunes op de computer te back-uppen en de iPhone opnieuw in te stellen. Daarnaast kunnen onze collega’s in de Phone House winkel je helpen aan extra tips om binnen het geheugen te blijven.

Share

Tags: ,


Over de auteur

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!


Top ↑