iPhone camera’s vergeleken

De camera van de iPhone is één van de meest gebruikte camera op de markt. Waar de foto’s van de eerste iPhone niet denderend waren, zijn ze gegroeid tot een van de beste smartphonecamera’s van dit moment. Nu de iPhone 6s deze week uitkomt willen we natuurlijk weten hoe goed de nieuwe 12 megapixel camera is. Tijd om alle iPhone camera’s met elkaar te vergelijken. 

De nieuwe iPhone 6s is de eerste iPhone met een 12 megapixel iSight camera en de camera van de 6s Plus heeft zelfs ook optische beeldstabilisatie voor minder bewogen foto’s en video’s. Naast een groei van 50% meer megapixels heeft Apple ook haar pijlen gericht op het verbeteren van de autofocus, HDR, ruis-reductie en kleurmanagement, dus alleen al voor de camera zou je al bijna de switch maken naar de iPhone 6s.

Al kun je uit de doos nog steeds niet alle instellingen handmatig instellen (wat bijvoorbeeld bij de LG G4 en de Sony Xperia Z5 Compact wel kan), zijn er wel foto-apps als Camera+ om het maximale uit de foto’s te halen. Heb je geen zin in de moeite, dan is de automatische stand ook meer dan voldoende.

Fotografieblog Snapsnapsnap heeft de fotokwaliteit van alle voorgaande iPhones naast elkaar gezet. Hoe verhouden de camera’s van de iPhone (2G), 3G, 3Gs, 4, 4S, 5, 5s, 6 en de 6s zich tot elkaar?

 

1. Macro foto’s

Als je onderstaande macrofoto van de potloden bekijkt, zie je al het eerste grote verschil. Zelfs al tussen de 5 megapixel iPhone 4 en de 8 megapixel iPhone 4s zit al redelijk wat verschil. Tussen de iPhone 6 en de 6s zie je vooral veel scherpte en extra helderheid terug. Er zit veel minder ruis in de nieuwste camera

[tabgroup][tab title=”Macro”]macro[/tab][tab title=”Detail”]macro detail[/tab][/tabgroup]

 

2. Tegenlicht

Met tegenlicht kun je de HDR van de camera testen. Vanaf de iPhone 5 zie je wel meer detail in de foto’s komen en tussen de 6 en de 6s merk je dat de beelden van de 6s scherper zijn met strakkere lijnen. Ook de wolken lijken meer detail te krijgen.

[tabgroup][tab title=”Tegenlicht”]Tegenlicht 1[/tab][tab title=”Detail”]Tegenlicht 2[/tab][/tabgroup]

 

3. Daglicht

Bij het daglicht zie je dat de witbalans van de foto door de jaren heen flink verbeterd is. Aan het begin waren de foto’s zelfs redelijk blauw met weinig contrast. Tegenwoordig (vooral sinds de iPhone 4) zijn de kleuren een stuk verbeterd en krijgt de camera met elke nieuwe versie meer detail.

[tabgroup][tab title=”Daglicht”]daglicht 1[/tab][tab title=”Detail”]daglicht 2[/tab][/tabgroup]

 

4. Portret

De camera van de iPhone 6 kon niet in alle gevallen alle huidtinten even goed vastleggen, waardoor de huid meer ruis kreeg. In het voorbeeld hieronder vinden we het niet heel goed zichtbaar, maar de verbeterde kleurherkenning van iPhone 6s kan wel beter met de huidtinten omgaan. Wat ons in dit voorbeeld wel opviel is dat er meer scherpte lijkt te zitten rond de haren.

[tabgroup][tab title=”Portret”]portret[/tab][tab title=”Detail”]portret2[/tab][/tabgroup]

 

5. Avond

Om met weinig licht mooie foto’s te maken, is het ISO-bereik en het diafragma van belang. Als de ISO en diafragma tegen vallen, duurt het langer om een foto te maken. De eerste iPhones (t/m de iPhone 4) hadden een diafragma van f/2.8, terwijl de huidige iPhones een diafragma van f/2.2 hebben, waardoor er meer licht op de sensor kan vallen. Vanaf de iPhone 6 is er ook minder ruis in de foto’s. Opvallend is dat de foto van de iPhone 6 helderder is dan die van de 6s, terwijl de 6s wel meer contrast en detail laat zien.

[tabgroup][tab title=”Avond”]low-light1[/tab][tab title=”Detail”]low-light2[/tab][/tabgroup]

 

Meer voorbeelden?

Over de hele linie valt het op dat sinds de eerste iPhone er grote veranderingen zijn in kwaliteit. Voor de verschillen tussen de iPhone 6s en 6s Plus geldt vooral dat er bij elk voorbeeld meer detail zichtbaar is en minder ruis. Hierdoor heb je toch scherpere foto’s, iets wat we ook verwacht hadden met de groei in megapixels.

In het artikel van fotografieblog Snapsnapsnap zijn meer voorbeelden beschikbaar. Ook kun je hier de foto’s aanklikken om de volledige foto’s met elkaar te vergelijken.

Ben je enthousiast geworden over de nieuwe camera? De iPhone 6s en 6s Plus zijn vanaf morgen leverbaar! En als je echt niet kan wachten, kun je vannacht ook terecht in één van onze feestlocaties! Onze winkels in Utrecht, Enschede, Emmen, Bergen op Zoom en Tilburg gaan vannacht om 0:01 uur open om jou je eerste iPhone te geven. Klik hier voor meer informatie.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant