14 tips om het maximale uit je iPhone batterij te halen

Vorige week plaatsten we een artikel over de grootste energie-vretende apps van Android. Helaas is een lege accu niet enkel een probleem van Android gebruikers en heeft elk besturingssysteem haar eigen tips om het maximale uit de batterijduur te halen. Lees hier de 14 beste tips om het maximale uit je iPhone batterij te halen. 

 

apps

1. Sluit geen apps af

Huh? Sluit géén apps af? Hoezo dan?

Het is sinds iOS 7 super leuk om je apps af te sluiten. Druk twee maal op je homebutton en je sleept de apps naar boven. Het is echter een groot misverstand dat dit helpt met het besparen van je batterijduur. Het klopt dat je de app echt afsluit, hiermee haal je namelijk je app uit het gebruikte RAM geheugen. Als je later dezelfde app weer wil openen, moet jouw iPhone of iPad de app weer helemaal in het RAM geheugen laden. Het definitief afsluiten en opnieuw opstarten van je apps is een zwaardere last voor je telefoon dan de apps gewoon open te laten staan. Daarnaast heeft iOS een ingebouwde functie die apps automatisch afsluit wanneer de telefoon meer geheugen nodig heeft. Het handmatig afsluiten van je apps is dus totaal overbodig. 

 

2. Laat apps niet op de achtergrond verversen

Wat wel helpt is het tegengaan van apps die op de achtergrond verversen. Van welke apps wil je echt continu updates krijgen? Je kunt dit handmatig instellen. Als je de functie ‘Ververs apps op de achtergrond’ uitzet kunnen je apps niets uitvoeren, tenzij de app op de achtergrond muziek afspeelt, de locatie kan delen, geluid kan opnemen of inkomende (VOIP) oproepen kan ontvangen. Op de VOIP-oproepen na, zul je altijd een icoontje in je taakbalk zien wanneer een app dit gebruikt.

Je kunt zelf bepalen welke apps op de achtergrond mogen draaien via Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond

 

3. Beperk de synchronisatie

Van alle apps die op de achtergrond draaien zijn vooral berichten-apps en e-mail extra belastend voor de accu. Nogal logisch, want je verwacht dat je a la minute je e-mail binnen krijgt. Het is handig kritisch te kijken of je de e-mail echt altijd gelijk wil lezen, of dat je ook tevreden bent wanneer je e-mail maar eens per uur of half uur gecheckt wordt. Of zet alle push-gegevens helemaal uit en synchroniseer alléén wanneer jij het wil.

Je kunt zelf kiezen hoe vaak de e-mail synchroniseert via: Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Nieuwe gegevens

 

4. Zet de automatische updates uit

Sinds iOS 7 kan je iPhone of iPad automatisch updates installeren wanneer er een nieuwe versie van je app uitkomt. Dit is zeker wel een handige optie, maar vraagt natuurlijk ook veel van je iPhone batterij. Om het maximale uit je accu te halen raden we aan om dit uit te zetten en alleen maar handmatig te updaten.

Ga hiervoor naar Instellingen > iTunes en App Store > Updates (in de automatische download sectie)

image1

5. Zet de app-suggesties uit

Sinds iOS 8 kan je iPhone app-suggesties geven. De telefoon bekijkt op basis van je locatie en de omgeving welke apps nuttig kunnen zijn om te gebruiken op jouw locatie. Dit beperkt zich niet tot de geïnstalleerde apps, maar de telefoon speurt hiervoor ook de app-store af. Dit is natuurlijk een leuke functie en kan van tijd tot tijd handig zijn, maar het is natuurlijk niet goed voor je batterijduur; de telefoon gebruikt namelijk niet alleen je locatie, maar raadpleegt bijvoorbeeld ook de appstore.

Om de app-suggesties uit te zetten ga je naar Instellingen > Algemeen > Handoff en voorgestelde apps > Suggesties voor apps

 

6. Facebook

Al gaan bijna al deze tips over apps in het algemeen, is er toch noodzaak om Facebook apart te nemen. Zoals ook in het blog over de accu slurpers van Android opviel, zorgt het populaire netwerk voor veel lege batterijen. Zelfs wanneer je Facebook niet gebruikt, vraagt de app nog steeds energie. Vooral het delen van de locatie en het verversen op de achtergrond zijn de boosdoeners van Facebook.

Zet deze functies als volgt uit:
Locatie: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen
Verversen op de achtergrond: Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond

SYSTEEM

 

7. Bluetooth, WiFi en Data uitzetten

Bluetooth
Net als bij Android telefoons kosten Bluetooth, WiFi en dataverbindingen veel energie. Gebruik je de hele dag je Bluetooth, of heb je dit enkel nodig bij het autorijden? Zorg dan dat je via het snel-menu (als je van onderaan het scherm naar boven sleept) de Bluetooth uitzet wanneer je het niet gebruikt.

quickmenu

Wifi
Dit geldt ook voor WiFi en de dataverbindingen. Wanneer de WiFi continu aanstaat is de telefoon continu aan het zoeken naar een nieuw signaal. Ook deze zoektocht vraagt veel van je iPhone batterij, terwijl het via het snel-menu eenvoudig uit te schakelen is.

Data
Het verhaal van de WiFi kun je ook omdraaien. Wanneer je op WiFi zit kun je beter je dataverbinding uitschakelen. Je telefoon is namelijk continu op zoek naar het beste bereik. Als je de mobiele data uitschakelt zul je langer met je iPhone batterij doen. Ga hiervoor naar Instellingen > Mobiel Netwerk.

 

8. Tethering

Je kunt de iPhone instellen als een WiFi hotspot. Met deze functie kun je jouw mobiele internet als WiFi signaal uitzenden, zodat je bijvoorbeeld in de trein met je laptop kunt internetten. Je hoeft dus niet het langzame WiFi uit de trein te gebruiken 😉

Dit is een hele handige functie, maar zoals je waarschijnlijk al kunt raden zorgt dit ook voor een leeglopende iPhone batterij. De telefoon blijft namelijk signaal uitzenden naar de WiFi apparaten in de buurt. Zodra je klaar bent met het delen van je internet, zorg dan dat je de hotspot weer uitgezet, anders is je batterij in no-time leeg.

De WiFi hotspot kun je in- en uitschakelen via: Instellingen > Persoonlijke hotspot

 

9. Zet je locatievoorzieningen uit

Met de iPhone is het mogelijk om je locatie te delen. Denk bijvoorbeeld aan apps waarmee je kunt inchecken op een locatie, zoals Facebook en Swarm (van Foursquare). Ook kunnen de locatievoorzieningen heel handig zijn voor navigatie in de auto, het weerbericht of de app ´Find my iPhone´. Om aan deze data te komen gebruikt je telefoon de ingebouwde GPS chip, de telefoonmasten in de buurt of WiFi-punten.

Maar is het terecht dat elke app toegang verkrijgt tot je locatie? We gaan ervan uit dat het handig is voor Find My iPhone, maar een app als 9GAG? Naast een inbreuk op privacy is je locatievoorziening ook een zware verbruiker van je iPhone batterij. Elke keer wanneer er een klein kompas-icoontje in de bovenbalk staat, is er een app die je locatie wil weten. En dus ook een app die meer van je batterij vraagt dan je in eerste instantie verwacht.

locatievoorz

We willen je geen hartaanval bezorgen, maar kijk voor de grap eens naar de locatievoorzieningen in het instellingenmenu. Hier zie je een overzicht welke apps allemaal toegang tot je locatie hebben (of willen krijgen). Kijk eens kritisch welke apps toegang mogen krijgen tot je locatie, of schakel de locatievoorzieningen helemaal uit voor de maximale batterijbesparing. 

Je vindt de locatievoorzieningen onder Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen

Je kunt onder aan deze lijst ook de locatievoorzieningen van het systeem uitzetten. Zet hier ‘Diagnose en gebruik’, ‘Populair vlakbij’, ‘iAds op locatiebasis’ en ‘Tijdzone instellen’ uit. Deze apps kunnen op de achtergrond internet of GPS-data opvragen en zijn ook belastend voor je accu.

 

10. Het scherm

Net als bij alle smartphones is het scherm de grootste energievreter van je telefoon. Bedenk maar eens hoe vaak je scherm aan staat… Natuurlijk kun je jezelf voornemen om het scherm minder aan te zetten, maar dat is bijna geen optie voor de gemiddelde smartphonegebruiker. Gebruik de sensor voor het omgevingslicht om zo veel mogelijk te besparen op het verbruik door je scherm. Deze sensor meet hoeveel licht er om je heen is en past de helderheid van het scherm daarop aan. Als het buiten donker is heb je minder licht nodig dan wanneer de zon volop schijnt.

Via Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Pas automatisch aan  kun je deze functie in- of uitschakelen.

Daarnaast kun je de helderheid van het scherm ook handmatig aanpassen. Hiervoor kun je het snelmenu naar boven slepen en de bovenste slider met het zonnetje lager zetten.

zonnetje

 

11. Stop de animaties

Apple heeft sinds iOS 7 verschillende wijzigingen doorgevoerd die je iPhone net dat beetje vloeiender laten lijken. Maar helaas zorgen deze optisch mooie veranderingen ook voor een sneller leeglopende batterij. Ook iets simpels als de achtergrond kan belastend zijn voor de accuduur.

Dynamisch vs. stilstaand
Dynamische achtergronden zijn achtergronden met een kleine animatie. Een bewegende achtergrond ziet er wel cool uit, maar dit slurpt ook je kostbare energie op! Kies daarom altijd voor een stilstaande achtergrond.

Perspectiefeffect
Wanneer je een achtergrond uitkiest, zie je ook een balkje met “Perspectiefeffect” verschijnen. Dit is een zeer onopvallende wijziging in iOS die ervoor zorgt dat als je jouw iPhone beweegt, dat je achtergrond meebeweegt. Zo lijkt het net alsof er meerdere lagen in je iPhone zitten. Deze extra beweging vraagt natuurlijk ook extra rekenkracht en batterijduur.

perspectief

Verminder beweging
Het is misschien wel een hele drastische ingreep, maar je kunt ook alle nieuwe animaties uitschakelen. Als je de bewegingen vermindert zullen ook animaties als de ‘vliegende apps’ bij een dubbele tap op de homebutton uitgeschakeld worden. Ook door deze wijziging zal je langer met je iPhone batterij doen. Je vermindert de bewegingen via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging (aan). 

 

12. Laat je iPhone sneller op slot gaan

Wanneer je de iPhone een tijdje niet gebruikt gaat je telefoon automatisch in slaapstand. Hoe langer je telefoon aan blijft staan, des te meer energie je telefoon verbruikt. Zet het automatische slot eens op 1 of 2 minuten. Dit is lang genoeg om geen ergernis te worden; de standaard 5 minuten voordat je iPhone in slaapstand gaat is helemaal niet nodig.

De tijdsduur van het automatische slot pas je aan via: Instellingen > Algemeen > Automatisch slot

 

13. Zet de equalizer uit

De app ‘Muziek’ op de iPhone heeft een Equalizer die het muziek aan kan passen om de geluidskwaliteit te optimaliseren. Omdat dit een extra functie is van de muziek-app, kost ook deze functie extra energie. Echte muziekliefhebbers zullen misschien een verschil merken wanneer  de equalizer uit staat, maar de gemiddelde consument geniet nog even veel van muziek als voorheen. En je kunt hierdoor nog langer doen met de accu, wat ook zijn waarde heeft. 🙂

Zet de equalizer uit via: Instellingen > Muziek > Equalizer

 

14. Laat de telefoon leeg lopen

Wanneer je de iPhone continu aan de lader hebt hangen, zal de iPhone uiteindelijk minder energie vast houden. De telefoon gaat zich namelijk gedragen naar jouw laadpatroon. Als je de iPhone altijd oplaadt wanneer er nog 25% stroom in zit, zal de telefoon uiteindelijk denken dat er maar 75% capaciteit in een telefoon nodig is in plaats van de oorspronkelijke 100%. Probeer daarom te wachten totdat de telefoon onder de 20% zit voordat je ‘m aan de lader hangt.

 

slot

Er zijn vele manieren om de batterij van de telefoon te besparen. Je moderne smartphone met een retina display van ruim 5″ kan helaas niet even lang op een batterij doen als de Nokia 3310 van veertien jaar terug. Maar bovenstaande tips kunnen je helpen met het rekken van de accuduur.

Als je echt wil weten waar je accuduur naar toe gaat, kun je dit vanaf iOS 8 checken in de instellingen. Bekijk via Instellingen > Batterij > Batterijgebruik (voor iOS 8 is dit Instellingen > Algemeen > Gebruik > Batterijgebruik) welke apps en processen het meest van je iPhone batterij wegsnoepen. Is de uitkomst opvallend? Waarschijnlijk niet. En anders heb je een app gedownload die niet goed in elkaar zit. In dat geval raden we aan om eerst in de instellingen alle push-meldingen, locatieservices etc. uit te schakelen voor deze app. Daarnaast kun je deze apps proberen minder te gebruiken, of in het uiterste geval: de app compleet verwijderen.

batterijslurpers

Een andere (wellicht controversiële) tip die we mee kunnen geven is het uitzetten van je batterijpercentage. Dit doe je via Instellingen > Batterij. Als je eenmaal begint met het (op de procentpunt) bijhouden van de accuduur, zul je uiteindelijk geobsedeerd worden door je  verbruik. Hierdoor zet je zonder het door te hebben telkens je scherm aan om te kijken wat je huidige percentage is. En dat zorgt weer voor extra branduren van je scherm, dus een sneller leeglopende batterij.

We hopen dat je wat gehad hebt aan deze (lange) lijst met besparingstips. Als je zelf er nog een hebt, laat het ons vooral weten!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant