IP67, IP58… Hoe waterdicht is je telefoon nu echt?

Dat smartphones waterdicht gemaakt worden, kunnen wij als telefoonliefhebbers alleen maar toejuichen. We hoeven telkens minder bang te zijn dat de telefoon kapot gaat door een harde regenbui, zijn minder bang voor rondvliegend bier in de kroeg, om maar niet te beginnen over het telefoongebruik op de wc (waar we de telefoon natúúrlijk niet gebruiken 😉 ). Dat je de klepjes op de telefoon dicht moet houden, nemen we dan maar voor lief. Maar wat betekenen de zogeheten IP-classificeringen? Wanneer is je telefoon echt waterdicht?

IP classificeringen

De IP-klasse (International Protection Rating) geeft aan in hoeverre je elektrische apparaat beveiligd is tegen schade door gebruik in ‘vijandige omgevingen’. De aanduiding bestaat uit twee cijfers: het eerste staat voor de bescherming tegen aanraken en indringen van voorwerpen, en de tweede staat voor de bescherming tegen vocht.

Als voorbeeld: de Sony Xperia Z2 is IP58 certified, de Sony Xperia Z3 en Z3 Compact hebben een IP68 rating en de Samsung Galaxy S5 IP67. Laat je niet afleiden door deze cijfers alleen: Zo is het cijfer van de Samsung Galaxy S5 hoger dan dat van de Xperia Z2, maar dat houdt niet in dat de telefoon beter beschermd is tegen vocht. IP67 houdt in dat de S5 beter tegen stof, maar minder goed tegen water beschermd is. Zie onderstaande tabel voor uitleg van de IP-waarden:

IP67 vs IP58

Waterdruk

Uit bovenstaande tabel is op te maken dat zowel de Samsung Galaxy S5 als de Sony Xperia Z2 redelijk goed tegen water kunnen zo lang de klepjes gesloten zijn. Het hangt alleen niet puur van de hoeveelheid water af, maar ook van de waterdruk: de Samsung Galaxy S5 kan 30 minuten op 1 meter ondergedompeld worden in zoet water; de Sony Xperia Z2 kan 30 minuten op 1,5 meter zoet water aan.

Waterdruk is meetbaar in PSI (pound-force per square inch – Engelsen gebruiken dit ook voor het meten van de luchtdruk in autobanden). De hoeveelheid water, de tijdsduur  en de afstand van de stroming zijn allemaal variabelen voor de waterdruk. Zout water heeft een hogere waterdruk dan zoet water.

IP-0 tot IP-6 kan waterdruk van 4.6 tot 14.5 PSI aan. IP-7 is beschermd tot waterdruk van 16.1 PSI. Gebruik deze tool bij het berekenen van de PSI in zoet water. Als je alleen naar PSI kijkt, zie je al dat de druk op 1 meter diepte veel hoger ligt dan de druk bij een regenbui. Waterdruk is lastig te meten en tricky om hard te maken, vandaar dat de fabrikanten aangeven dat hun telefoon waterresistant is en niet waterproof. 

Hoe veilig is mijn telefoon?

De IP-ratings van de telefoon zijn er om je gerust te stellen bij ongelukjes, niet om met je telefoon te stunten. Je Samsung Galaxy S5 kan in principe een onderdompeling in de wasbak, een douchebeurt en een val in het toilet aan (handen en telefoon wel afspoelen natuurlijk), maar wil  je dit wel uittesten met zo’n dure telefoon? Natuurlijk is het gaaf dat je de telefoon met je mee onder de douche kan nemen, maar het is ook wel eens lekker om je telefoon eens niet bij je te hebben. 

Wij raden aan normaal met je telefoon om te gaan en de waterdruk niet uit te testen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wil niet riskeren dat het klepje per ongeluk niet goed dicht zit of dat de waterdruk toch te hoog is. De telefoon is wel beschermd tegen vocht, maar niet compleet vocht-dicht.

Heb jij je telefoon wel eens tot het maximale uitgetest? Gebruik jij je Sony of nieuwe Samsung om onderwater foto’s te maken of onder de douche je zangkwaliteiten op te nemen? Laat het ons weten!

 

Bron: Phandroid

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant