Wat kost internet in het buitenland?

Het is ondenkbaar om zonder smartphone op vakantie te gaan. We zijn zo gewend aan het bereik, je stuurt vakantiekiekjes via Whats’App, stuurt een email in plaats van een kaart, gebruikt GPS in plaats van wegenkaarten… Allemaal prachtig, maar hier heb je wel internet voor nodig! Wat kost mobiel internet in het buitenland anno 2015? 

Gratis mogelijkheden

Natuurlijk zijn er zat gratis mogelijkheden om in het buitenland te kunnen internetten. Hotels, hostels en campings bieden vaak Wifi aan en anders kun je terecht bij veel restaurants. Probeer wifi te scoren in koffietentjes, eet die extra keer in de Mc Donalds en gebruik daar Wifi en gebruik de gratis methode om Google Maps offline te gebruiken. Wil je daarbuiten toch bereikbaar blijven? Dan kun je ook in het buitenland een losse simkaart kopen of via je provider een extra bundel aanvragen.

Internetbundels

Helaas heb je niet overal gratis Wifi in het buitenland en ben je soms te kort in een land om een losse simkaart te kopen. Dan ben je toch toegewezen op het internet van jouw eigen netwerk. Helaas gaat dit alleen altijd buiten de bundel, al heeft de EU onlangs wel besloten dat de roamingtarieven per juni 2017 zullen verdwijnen. Op dit moment zijn de maximumtarieven voor mobiel internet in de EU nog €0,24 per MB.

Maar gelukkig kan het goedkoper! Allereerst raden we aan om eens goed te kijken welke apps allemaal data gebruiken op de achtergrond. Via deze link kun je kijken hoe je dit verbruik op jouw telefoon kunt inzien en tegenhouden.

Daarnaast kun je in onderstaande tabel zien of jouw netwerk een speciale internetbundel voor in het buitenland heeft, waarmee je veel geld kunt besparen ten opzichte van het standaard EU tarief! Klik op het netwerk hieronder voor de mobiel internetkosten van jouw provider:

[tabgroup][tab title=”KPN”]

Bij KPN heb je veel keuze wat betreft internet in het buitenland. Je kunt € 0,24 per MB betalen (met een maximum van € 60,50 incl. BTW), maar er zijn ook verschillende internetbundels met een vast tarief. Hierbij krijg je een sms’je wanneer je op 50%, 75% en 100% van je bundel zit.

Als je bundel op is wordt het internet door KPN uitgezet, zodat je niet tegen onverwachte kosten aanloopt. Een nieuwe bundel voeg je weer eenvoudig toe via sms of de MijnKPN app.

Bundels KPN Wat krijg je? Kosten Aanzetten: SMS naar 1266 Uitzetten: SMS naar 1266
Dagbundel EU 50 MB / dag € 2,50 INTERNETDAGEU AAN INTERNETDAGEU UIT
Weekbundel EU 100 MB / week € 5,- INTERNETWEEKEU AAN INTERNETWEEKEU UIT
Maandbundel EU 200 MB / maand € 10,- INTERNETMAANDEU AAN INTERNETMAANDEU UIT
Dagbundel Wereld 4 MB / dag € 5,- INTERNETDAGWERELD AAN INTERNETDAGWERELD UIT
Maandbundel Wereld 25 MB / maand € 30,- INTERNETDAGWERELD AAN INTERNETDAGWERELD UIT

Lees hier meer informatie over de voorwaarden van de buitenlandbundels van KPN[/tab]

[tab title=”Telfort”]

Zonder EU Internetbundel betaal je bij Telfort € 0,25 per MB, en dat kan voordeliger! Telfort heeft hiervoor de Internetbundel EU, die  €5,- voor 100MB kost. Als je bundel op is, kun je weer een nieuwe bundel aanzetten. Wanneer je bijna door de bundel heen bent, wordt je door Telfort per sms op de hoogte gebracht.

Bundel Telfort Wat krijg je? Kosten Aanzetten: SMS naar 1255 Saldo checken: SMS naar 1255
Internetbundel EU 100 MB € 5,- INTERNETBUNDEL EU AAN TEGOED MB

   

Als je een sms krijgt dat je bundel op is, heb je 3 keuzes:

 • Je doet niets. Telfort zet voor de zekerheid internet in het buitenland uit.
 • Je bestelt een nieuwe Internet Bundel EU door ’50 MB EU AAN’ te sms’en naar 1255.
 • Je sms’t ‘LOSSE MB EU AAN’ naar 1255 en betaalt vanaf dat moment het normale tarief per MB voor het land waar u bent.

Lees hier meer informatie over de voorwaarden van de buitenlandbundels van Telfort [/tab][tab title=”Vodafone”]

Met Vodafone Passport betaal je in de EU  €0,24 per MB, met een standaard een datalimiet van €60,50, zodat je niet voor hoge kosten komt te staan. Het datalimiet is standaard ingevoerd en je krijgt een waarschuwings-SMS wanneer je op 80% en 100% van dit bedrag zit.

Wil je toch liever een bundel, kun je ook voor Alles in 1 op reis kiezen. Hiermee kun je 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden en 35 MB  internetten in de Vodafone Voordeellanden voor €2,- per dag. Je zet deze bundel aan door “ALLES OP REIS” naar 4000 te sturen, of zet het uit door “ALLES OP REIS UIT” naar 4000 te sturen. [/tab][tab title=”T-Mobile”]

Bij de nieuwe bundels van T-Mobile zitten wel 120 gratis belminuten in het buitenland, maar is er geen gratis internet inbegrepen. Daarvoor heeft T-Mobile de Travel & Surf bundel (speciaal voor wanneer je kort in het buitenland bent)  en de Internet Europa bundel (voor wanneer je vaak in het buitenland zit). 

Travel en Surf

Met Travel en Surf betaal je voor de zone waar je heen gaat. 

Zone 1 EU + Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Kroatië

  • XS: 20 MB voor € 1,95 (24 uur geldig)
  • S: 60 MB voor € 4,99 (72 uur geldig)
  • M: 250 MB  voor € 14,99 (7 dagen geldig)
  • L: 500 MB* voor € 24,99 (14 dagen geldig)
   *Is je L-bundel van 500 MB op en heb je een abonnement? Je bent de overige dagen nog altijd online met een basissnelheid van 64 kbps. Voor prepaid-klanten geldt dat de bundel na 500 MB ophoudt. 

Zone 2 Rest van Europa, Canada, Australië, Turkije, Marokko, Suriname, Aruba, Ned. Antillen, VS

  • Los: € 2,50 per MB
  • XS: 15 MB voor € 4,99 (24 uur geldig)
  • S: 50 MB voor € 9,99 (72 uur geldig)
  • M: 100 MB  voor € 14,99 (7 dagen geldig)

Zone 3 Rest van de wereld

  • Los: € 5,- per MB
  • XS: 10 MB voor € 9,99 (24 uur geldig)
  • S: 25 MB voor € 19,99 (72 uur geldig)
  • M: 50 MB voor € 29,99 (7 dagen geldig)

Internet Europa

Internet Europa is een internetbundel waarmee je in Zone 1 (EU-landen, Zwiterland, Noorwegen en IJsland) een databundel krijgt van 500 MB voor een vast bedrag van € 14,99 per maand. Deze bundel is zeer geschikt voor mensen die veel in het buitenland zitten en loopt zo lang je contract loopt. Buiten deze bundel gaat je snelheid naar 64 kb/s, zodat je toch toegang blijft houden.  [/tab]

[tab title=”Tele2″]

Internetten in de EU kost bij Tele2 € 0,24 per MB. Daarnaast heeft Tele2 ook voordelige internetbundels, die per sms aan te vragen zijn. Wanneer de bundel bijna is verlopen ontvang je vervolgens een waarschuwings-sms, zodat je altijd weet hoe je erbij staat.

Bundels Tele2 Bundel Geldigheid Kosten Activeren
EU – 10 MB 10 MB 1 dag € 1,50 Sms EU10 naar 1280
EU – 50 MB 50 MB 1 week € 4,- Sms EU50 naar 1280
EU – 100 MB 100 MB 1 week € 7,50 Sms EU100 naar 1280

De kosten voor het internetgebruik buiten de EU zijn op de website van Tele2 te zien. Dit kan per land verschillen.    [/tab]

[tab title=”HollandsNieuwe”]

HollandsNieuwe heeft geen internetbundels voor het buitenland. Wil je toch internetten, dan betaal je in Zone 1 € 0,24 per MB. In Zone 2 betaal je € 5,08 per MB. In de andere landen in de wereld is het met HollandsNieuwe niet mogelijk om in het buitenland te internetten. In het buitenland worden de MB’s per kB afgerekend. HollandsNieuwe hanteert een datalimiet van € 50,- excl. BTW per maand, om hoge rekeningen tegen te gaan.

Landen Zone 1: 
België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Faeroer, Finland, Frankrijk, Frans Guyana, Gibraltar, Griekenland, Guadeloupe, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Réunion, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Zweden Zwitserland

Landen Zone 2:
Albanië, Andorra, Guernsey, Jersey, Isle of Man, Bosnië/Herzegovina, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Servië, Wit-Rusland

Klik hier voor het tariefoverzicht van HollandsNieuwe

[/tab] [tab title=”Ziggo”]

Ziggo Mobiel heeft geen speciale bundels voor internet in het buitenland. Ze hanteren enkel het tarief van € 0,24 per MB in Zone 1 (binnen de EU). Op deze tarieven zit een stop ingebouwd op € 50,- exclusief BTW per maand, je wordt bij 80% en 100% per sms op de hoogte gebracht van het limiet, zodat je duidelijke inzichten hebt op het verbruik. En wil je vooraf al inzien wat je ongeveer kwijt zult zijn? Ziggo heeft daarvoor een speciale tool online gezet.

Let op: Buiten de EU is er echter geen datalimiet ingeregeld. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid op reis gaat en buiten de EU je internet uitzet! 

 [/tab][tab title=”BEN”]

BEN heeft net als Ziggo en HollandsNieuwe geen internetbundels voor het buitenland. Wil je toch internetten, dan betaal je in Zone1 €0,24 per MB, in Zone2 is dat €2,50 en in Zone3 kost het €5,- per MB. Het verbruik wordt per sessie vastgesteld en naar boven afgerond naar 1 KB in Zone1 en 10 KB in Zone 2 & 3. BEN hanteert een datalimiet van € 60,50 per maand, om hoge rekeningen tegen te gaan. 
Klik hier voor de zone-indeling van BEN per land.

[/tab] [/tabgroup]

 

Gebruik jij mobiel internet in het buitenland? En gebruik je dan WiFi, een speciale bundel of zie je de rekening wel als je thuis komt? Laat het ons weten!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant