Hoe Gorilla Glass jouw telefoon beschermt

Heb je jouw telefoon wel eens laten vallen? Grote kans, uit onderzoek van SquareTrade blijkt dat 29,8% van de Nederlanders de telefoon ten minste eens per twee jaar beschadigt. Nederland staat daarmee op de elfde plek van de ranglijst met de ‘meest onhandige smartphonegebruikers van Europa’, waarvan de top 3 in handen is van de Zuid Europeanen. 40% van de Grieken, 39,8% van de Italianen en 38,9% van de Spanjaarden geeft aan ten minste eens per twee jaar hun smartphone nieuw leven in te moeten blazen. 

Omdat deze cijfers schrikbarend hoog zijn, moet een fabrikant er alles aan doen om de telefoon zo duurzaam mogelijk te maken. Van een smartphone wordt verwacht dat hij licht, dun, groot, goedkoop en vernieuwend , maar toch ook vooral duurzaam en stevig moet zijn. En dat voor een apparaat wat je altijd bij je hebt en waarvan de voorkant voor zo’n 75% uit glas bestaat. Het is toch zonde dat je speeltje van ruim 500,- na een enkel contact met je sleutels al krassen heeft.

Om toch het maximale uit een scherm te halen, heeft het Amerikaanse bedrijf Corning het Gorilla Glass uitgevonden. Dit is een extreem stevig display die het bijna onmogelijk maakt nog diepe krassen in het scherm te maken.

scratch

 

Wat is Gorilla Glass?

Het display van smartphones heeft in korte tijd grote veranderingen doorstaan. Enkele jaren terug had het gros van de smartphones nog een resistief scherm dat reageerde op de druk van je vinger. Bij een resistief scherm kon je elk object gebruiken als stylus en kon je elke smartphone makkelijk met handschoenen bedienen. De grote nadelen waren dat de schermen minder accuraat waren, geen multitouch ondersteunden en dat deze schermen van een zacht materiaal gemaakt waren, waardoor krassen onvermijdelijk leken.

De iPhone was één van de eerste smartphones die een andere schermtechnologie kreeg: een capacitief scherm. Deze schermen reageren op de elektrische lading in de vingers, waardoor aanrakingen beter geregistreerd worden en bediening met meerdere vingers tegelijkertijd mogelijk werden. Als stylus heb je alleen wel een speciaal pennetje nodig om de aanraking van een vinger te kunnen nabootsen. De trend van capacitieve schermen werd al gauw overgenomen, waardoor het nu bijna ondenkbaar is om een smartphone zonder multitouch te hebben.

Dit was al een eerste stap in de goede richting omdat de schermen ook gelijk van een steviger materiaal gemaakt werden, maar een display kan altijd beter en steviger. De Samsung Galaxy S uit 2010 kreeg Gorilla Glass. Het glassoort liet minder snel vingerafdrukken achter, was minder krasgevoelig, brak minder snel, was flexibeler en hield toch de optische helderheid. Gorilla Glass bleek zo populair dat de techniek van een handige gimmick naar een vereiste voor smartphoneschermen is gegroeid.

touch screen keying

De technologie staat niet stil en ook Gorilla Glass niet. Gorilla Glass 2 werd in 2012 uitgebracht en was 20% dunner dan de voorganger. In 2013 kwam Gorilla Glass 3 op de meeste smartphones. Dit scherm was chemisch versterkt waardoor het drie keer zo krasbestendig is in vergelijking met haar voorganger.

Op de meeste nieuwe high-end smartphones als de Samsung Galaxy S7 en de LG G5 zit tegenwoordig Gorilla Glass 4. Deze variant is 20-25% dunner dan het voorgaande model en is ten minste twee keer zo sterk als displays van concurrerende merken. Om de stevigheid uit te testen zijn er verschillende valtesten gedaan, waarbij de telefoon van 1 meter hoogte met de schermzijde naar beneden op een oneven ondergrond viel. Geen enkele telefoon met een traditioneel glazen scherm bleef gespaard, terwijl 80% van de telefoons met een Gorilla Glass 4 display gered waren.

 

De Mythbusters testen het uit

De theorie is natuurlijk leuk, maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat Gorilla Glass echt zo goed is als beweerd? Om de effectiviteit van het materiaal in kaart te brengen zijn Adam Savage en Jamie Hyneman gevraagd om de schermen tot het maximum uit te testen. Adam en Jamie, bekend van het populaire programma Mythbusters, hebben een volledige aflevering (zie hieronder) gericht aan glas en de ontwikkelingen op dit gebied. En natuurlijk halen ze alles uit de kast om de glasplaten tot het maximale te testen. 

Maar, zoals Adam al aangeeft in deel 2 van de video: De huidige vorm van glas is helaas niet onbreekbaar. Er is altijd een kans dat je telefoon of tablet vanuit een bepaalde hoek valt waardoor het scherm sneuvelt. Maar door technologieën als Gorilla Glass wordt de kans op een barst telkens kleiner. Wellicht is het in de toekomst onmogelijk om een gebarsten scherm te krijgen? Misschien ligt deze toekomst niet bij Gorilla Glass, maar bij saffier of een ander materiaal? Wat de toekomst gaat doen is niet te raden, maar gezien de vooruitgang die displays afgelopen 6 jaar gehad hebben, ziet het er zeer rooskleurig uit!

Wil je weten of jouw telefoon, tablet, smartwatch of zelfs computer Gorilla Glass heeft?
Klik dan hier voor een compleet overzicht.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant