“Wil jij weten wie op je profiel kijkt” en andere Social Media hoaxes

Je krijgt een berichtje op Facebook: “

“Aan al mijn contacten, vrienden, vraag ik het volgende: gezien de nieuwste aanpassingen in FB, kan nu iedereen updates zien van mensen die niet in je contactenlijst staan. Dit gebeurt wanneer één van je contacten reageert op een reactie of deze leuk vindt. Ik wil niet dat mensen contact met me opnemen en wil ook niet dat ze mijn updates of reacties zien. Ik kan het echter zelf niet aanpassen, omdat Facebook dit zo heeft geconfigureerd. Jij kan het echter wel voor me doen…”

Dit soort berichtjes zie je overal op Facebook en je begint er in te geloven. Doe dat vooral niet, want hier is helemaal niks van waar. Deze nepberichten worden ook wel hoaxes genoemd en bevatten vaak een oproep om te delen, bijvoorbeeld: “ Like nu deze post, anders word je Facebookprofiel verwijderd.” Vervolgens delen veel mensen het bericht en dat komt de geloofwaardigheid ten goede.  Hieronder zie je een selectie van dergelijke hoaxes op internet waar je misschien zelf ook wel bent ingetrapt. Vroeger vooral via de mail, nu zie je ze overal op internet voorbij komen.

‘Dank je wel Albert Heijn’

Niet zo heel lang geleden werd er op Facebook een bericht verspreidt waarbij je gegevens en een post met ‘Dank je wel Albert Heijn’  moest achterlaten  om kans te maken op € 1000,- boodschappen. In hun grote enthousiasme vulde veel mensen blind hun gegevens in en vergaten even de amateuristische opmaak en het rare en foutieve taalgebruik. Dit bericht was natuurlijk niet van Albert Heijn, maar van een zogenaamde ‘Phishing site’.  Veel gedeeld en ook veel ingevuld en dat kan soms schadelijke gevolgen hebben. Deze sites zijn erop uit om gegevens te stelen en vervolgens te misbruiken.

Kom er nu achter wie er op je profiel heeft gekeken!

Het is natuurlijk enorm interessant om te achterhalen wie er allemaal naar je foto’s kijkt!  Precies om die reden was de app die jou een antwoord op al deze vragen beloofde zo enorm populair. Helaas voor de deelnemers kregen ze niet de gewenste antwoorden. Wederom een slim lockertje om aan gevoelige informatie te komen. En zeg nou zelf.. De kracht van Facebook is toch ook gewoon dat je zonder consequenties bij de buren over de schutting mee kunt kijken? Dat gaat Facebook echt niet zomaar veranderen natuurlijk….

Doodverklaarde Celeberties

Afgelopen jaar zijn onder andere Morgan Freeman, Bill Cosby, Paris Hilton en Adam Sandler allemaal overleden, tenminste als we de Tweets moet geloven.  Eens in de zoveel tijd galmt het weer op Twitter met de overlijdensberichten.  Wederom wordt het geloofwaardiger als steeds meer mensen die bericht retweeten. Voor veel fans zijn deze berichten soms erg schokkend als ze lezen dat hun idool net is neergestoken of dodelijk verongelukt op een skivakantie. Gelukkig worden dergelijke hoaxes relatief snel ontkracht, zodat de schade vooral bestaat uit een shock effect. Ook in Nederland hebben we voorbeelden van ‘twitterlijken’ en deze worden soms zelfs overgenomen door de nationale roddelpers, zoals hieronder door Wilma Nanninga.

Menselijke vogel
Gelukkig zijn er ook Hoaxes die geen kwade bijbedoelingen hebben, maar gewoon voor de lol zijn gemaakt door creatieve geesten. ‘Hacker’ Max Cornelisse brak zogenaamd in bij de systemen van NS en Microsoft. Ook de autocue van Editie Nl werd gehackt. In video’s liet hij zien hoe dit werkte en verschillende media trapte erin, maar in werkelijkheid is het allemaal in scene gezet.  Ook het project ‘Human Birdwings’  van Jarno Smeets kreeg in maart veel aandacht. Jarno plaatste op een blog regelmatig berichten over zijn missie om zelf te kunnen vliegen. Stap voor stap zag je zijn zelfgebouwde vleugels groeien om na acht maanden te eindigen met het moment suprême: een video waarin hij daadwerkelijk ‘vloog’. Enkele dagen nadat het filmpje online was verschenen bekende hij echter bij ‘De Wereld Draait Door’ dat het allemaal nep was. Ook is zijn werkelijke naam Floris Kaayk en is hij filmmaker en geen ingenieur zoals hij beweerde.

Pas dus op als je ergens gevraagd wordt om vage berichten, prijzen of doodsverklaringen te delen. Je persoonsgegevens kunnen hier op het spel staan.  Van de filmpjes van Max en Arno (of eigenlijk Floris) moet je vooral genieten. Voor alle berichten en video’s geldt: blijf vooral logisch nadenken, als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook zo.

Zie hieronder de Hoax van de ‘Human Birdwings’. Zelf ook wel eens ergens ingetrapt? Of misschien zelf een hoax opgezet? Reageer onderaan.

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant