Harlem Shake

Een hysterisch nummertje, een kort chaotisch dansje en een rare outfit zorgen voor filmpjes van een halve minuut die passen binnen het concept Harlem Shake. De Harlem Shake is de nieuwe internethype vernoemd naar het nummer dat hoort bij de filmpjes van Dj en producer Baauer. In de filmpjes zie je de eerste 15 seconden vaak één persoon korte dansbewegingen maken waarbij de omgeving nog doet alsof de danser niet bestaat. Nadat er 15 seconden zijn verstreken volgt de climax van het clipje en wordt het scherm gevuld met mensen die, in een hoog tempo, meedeinen op de beat met hun eigen ‘dance move’. Hectiek, verrassing en absurdisme omschrijven de “Harlem Shake” het best. Hier twee voorbeelden:


Is je aandacht gewekt? Het maken van een eigen Harlem Shake is vrij simpel, wij helpen je op weg:

Benodigdheden

  • Het nummer ‘Harlem Shake’ van Baauer
  • Een camera (kan heel makkelijk met je telefoon)
  • Beetje verkleding. Morfsuits en maskers zijn populair, maar enkel andere voorwerp of kledingstuk (of juist geen kleding) is ook prima.
  • Bedenk een strakke dance move.
  • Minimaal twee personen, maar meer maakt het spectaculairder.
  • Een programma waarmee je een video kan monteren (bijvoorbeeld Windows Movie Maker of iMovie)

Alle benodigdheden verzameld? Dan gaan we nu jouw eigen Harlem Shake maken.

Stap 1
Laat één persoon in het bijzijn van nog wat mensen een dansbeweging uitvoeren en zet het nummer Harlem Shake aan om in de sfeer te komen. De andere personen in de ruimte doen alsof de mallotige danser niet bestaat . Zorg voor een opname van ongeveer 20 seconden. Geluid opnemen van het nummer kan mocht je het niet achteraf willen monteren, maar zorgt niet voor de beste kwaliteit.

Stap 2
Nu komt het tweede deel van het filmpje, waar je helemaal los mag gaan. Pak een helm, masker, je oude carnavalsoutfit en/of tal van andere gebruiksvoorwerpen om je filmpje zo absurd mogelijk te maken, dat zorgt voor het meest hilarische en beste eindresultaat. Vervolgens ga je een minuutje helemaal los met iedereen in de ruimte. Iedereen verzint zijn eigen repeterende dansje om het geheel een beetje origineel te houden. Er zijn geen regels voor de je move, alles mag. Ook hiervoor geldt hoe absurder hoe beter. Bij de meeste filmpjes zijn veel gezichten van mensen overigens niet in beeld of onherkenbaar gemaakt. Zorg er tot slot voor dat de camera precies hetzelfde staat als bij Stap 1 anders levert dat later problemen op.

Stap 3
Je hebt nu twee korte filmpjes die je nu alleen nog maar achter elkaar moet zetten in een filmpje van een halve minuut. In een programma als Windows Movie Maker (dat heeft vrijwel iedereen binnen handbereik) kan je de twee filmpjes vrij simpel in de tijdlijn slepen en knippen tot de gewenste lengte.

Stap 4
Nu moet er alleen nog het nummertje van Bauer onder gezet worden. Dit kan je doen door het nummer te downloaden in MP3 en vervolgens te importeren. Mocht je dit niet willen dan kan je ook een audio-opname maken van een van de vele Youtube filmpjes en deze vervolgens importeren.

Stap 5
De basis is nu af! Mocht je handig zijn met het bewerken van je video dan kan je er nog tal van effecten in verwerken (zoals slowmotion of herhaling).

Dit stappenplan beschrijft richtlijnen en geen regels of een standaardvorm, er zijn namelijk geen regels en al helemaal geen standaardvorm. Filmpjes verschillen veel van elkaar en maak er dus vooral je eigen vorm van. Veel plezier! Mocht het allemaal gelukt zijn of je hebt al een creatie, schroom niet om deze met  ons te delen op Facebook.

Hieronder nog een compilatie van de eerste generatie Harlem Shakers.

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant