Google Glass

Het is in april 2012 al aangekondigd maar desondanks een gadget die het verdiend om op onze blog te staan, Google Project Glass. Dit project van Google hoort een beetje in dezelfde categorie thuis als de eerder besproken   LED-scherm contactlens.

De uitvinding komt uit het laboratorium (Google X) van de zoekemachinegigant. De bril moet zorgen voor een compleet nieuwe beleving van de omgeving en zou de smartphone op termijn moeten vervangen. Eigenlijk alles wat je nu met je smartphone doet, maar dan met een klein scherm voor je ogen.

Functionaliteiten
Het is een brilmontuur met een klein stukje glas aan de aan de bovenkant van je rechteroog waar je al de informatie binnenkrijgt. De besturing van dit stukje hardware gaat met spraak en heeft vele functies: van binnenkomende berichten en  agendapunten tot kaart en-route informatie en een ingebouwde camera!


Het scherm van Google neemt maar een klein gedeelte van je blikveld in beslag (rechtsboven, voor de kijker linksboven)

Normaal gesproken krijg je informatie binnen via het scherm op een smartphone, met Glass komt alle informatie bijna binnen op je netvlies (e-mails, smsjes, social media updates). Klinkt dit allemaal nog een beetje als abracadabra? Dit filmpje maakt Project Glass inzichtelijk:

Hetgeen wat het meest in het oog springt is de ingebouwde camera, alles fotograferen en filmen vanuit jouw ‘point of view’.  Andere mensen kunnen als het ware door jouw ogen kijken bij het bekijken van foto’s en filmpjes.  Vooral actie en-sportfilmpjes maken krijgt een extra dimensie. Google wil dat zelf ook nog even benadrukken en maakte een filmpje waarin er een Hangout (skypen in een groep op het social media platform   Google +) werd opgezet met skydivers. Hieronder zie je het resultaat.

Naast de camera in de bril zorgen ook de besturing en de plaatsing van het scherm voor revolutionair gebruik. Je hoeft niet meer ongezellig en asociaal naar je schermpje te staren als je bijvoorbeeld met iemand aan het lunchen bent, je ziet een binnenkomend bericht gewoon kort oplichten in de rechterbovenhoek.

Toekomst
Ja leuk en aardig zal je nu zeggen, maar hoe lang duurt het nog voordat we dit  kunnen gaan gebruiken? Nou dat hoeft niet heel erg lang meer te duren, de eerste modellen voor de prijs van 1500 dollar zij al op de markt voor ontwikkelaars. De bedoeling is dat de ontwikkelaars er mee aan de slag gaan en apps creëren voor het revolutionaire brilletje. In dat opzicht heeft het dus veel weg van de smartphonemarkt waar de apps ook een belangrijke functie spelen.

Of een dergelijke bril daadwerkelijk de smartphone gaat vervangen moet natuurlijk nog maar blijken, maar een interessante ontwikkeling is het zeker. Wil je het in de gaten blijven houden? Google houdt je up-to-date op hun eigen Google + account en ook wij zullen verdere ontwikkelingen zeker melden (ook op onze  Google + account overigens).

Denk jij dat er toekomst zit in deze bril? Reacties zijn altijd welkom.

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant