Gezondheids apps: meer sporten en minder roken

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje onderweg en dat begon natuurlijk met goede voornemens,  bij sommige is dat  misschien ondertussen al weer weggeëbd. “ In 2013 ga ik echt meer sporten!”.  Om je te helpen bij deze goede voornemens of gewoon omdat je graag sport of wil stoppen met roken hier een aantal gezondheids apps.

Meer sporten
De Runkeeper is vooral begonnen voor hardlopers (vandaar ook de naam), maar kan je tegenwoordig ook voor twaalf andere activiteiten gebruiken, waaronder: fietsen, mountainbiken, roeien, zwemmen en ook voor rolstoelsporters is er een aparte activiteit in te stellen. Meest toepasselijk voor dit jaargetijde zijn de activiteiten skiën en snowboarden, leuk als je op wintersport gaat. Voor de mensen die niet op wintersport gaan is er ook de schaats optie.  Tot zover de activiteiten, wat doet deze app nog meer?

Het houdt je (gemiddelde) snelheid bij, de hoeveelheid verbrande calorieën en eventueel ook je hartslag als je een hartslagmeter hebt. Dat is natuurlijk heel handig, maar door de dingen die je met deze gegevens kan doen wordt het sporten pas echt een plezier en blijf je gemotiveerd. Je kan je activiteit namelijk heel makkelijk delen met je vrienden, foto’s uploaden, trainingsdoelen stellen en ook competities opstarten met je vrienden. Deze functies verhogen echt het sportplezier! En weet je even geen leuke route meer? Dan zoek je een route op bij jou in de buurt die iemand anders heeft uitgestippeld. Is Runkeeper niet wat je zoekt? Probeer dan eens het bekende Nike + of het Nederlandse Looptijden.

Minder Roken
Stoppen met roken is waarschijnlijk elk jaar het meest gehoorde voornemen voor de rokers onder ons. En daar zijn ook tal van apps voor. Ze laten zien hoeveel kosten je bespaart en wat je allemaal kan kopen met het bespaarde geld.  Ook geven veel apps psychologische hulp (waarom wil je roken?) en bewustmaking.  De best beoordeelde app is die van Livestrong (van oud-‘wielrenner’ Lance Armstrong).  Het grote verschil met veel andere apps is dat hier een soort van programma wordt opgesteld waar je dagelijks vragen moet beantwoorden en je ‘prestaties’ kan delen in een community. Heel  persoonlijk en waarschijnlijk om die rede zo goed beoordeeld. Een andere app is My Stop Buddy, afstudeerproject van een studente uit Delft. Deze app legt de nadruk op psychologische hulp als je de neiging krijgt een sigaret op te steken. Verder is er nog Rookvrij Pro die zich onderscheidt met veel grappige statistieken.  Voor de fans van voetbalclub Barcelona hebben nog een speciale aanbeveling: Quit smoking with Barca. Zie het filmpje hieronder voor verder uitleg.

Lift
Als je jouw goede voornemens wil managen kan dat via Lift. Plaats simpelweg een voornemen in de app en maak ze zichtbaar voor de Lift-community. Nadat je dat gedaan hebt kan je dagelijks inchecken bij je voornemen en daarbij eventueel een notitie plaatsen.  De check-ins inclusief notitie komen in een feed (berichtenstroom) van het voornemen. Een check-in met notitie zorgt voor steunende reacties van lotgenoten die kampen met hetzelfde probleem. Leuke manier om in contact te komen met andere mensen die bijvoorbeeld willen afvallen en elkaar te helpen in de lijdensweg.

Ken jij nog andere gezondheids apps? Dat horen we natuurlijk graag.

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant