Eindelijk je Facebook stalkers ontbloot?

Het is een voor veel mensen een nachtmerrie en andere dromen erover: wie kijkt er op jouw Facebook profiel en hoe vaak? Daarvoor hebben nu het antwoord! Of toch niet?

Voorheen vond je wel eens van die applicaties op Facebook die jou zogenaamd lieten zien wie er het vaakst jouw profiel bezocht, bleek niks van waar. Dit waren slimme bedrijven die jouw persoonlijke gegevens wilde misbruiken, typisch gevalletje  Facebook hoax. Het bekijken van het aantal profiel views kan echter veel makkelijker zo bleek nadat ik afgelopen week een artikeltje tegenkwam op Spunk.nl met de volgende titel ‘Breaking: Spunk onthult je Facebookstalkers!’. Hoe dan? Nou niet aan de hand van een vage app, maar door de broncode van website. Het werkt als volgt:

STAP 1: Ga naar de vertrouwde homepage die na het almachtige Google het best wordt bezocht over de hele wereld: Facebook.com

STAP 2:  Klik ergens in het scherm op de rechtermuisknop en klik vervolgens op ‘paginabron weergeven of ‘ view page source’. In een nieuw venster krijg je nu een lijst met talloze data. Daaruit gaan we nu jouw vriendjes en vriendinnetjes filteren. Druk op control en de ‘f’ of voor Apple command en ‘f’. Je krijgt nu een zoekbalkje waar je intikt: ‘InitialChatFriendsList’.  Achter deze term staan allemaal losse getallenreeksen tussen aanhalingstekens. Elk nummer dat tussen de aanhalingstekens staat, staat voor een vriend.

Stap 3: Selecteer het eerste nummer dat achter de term InitialChatFriendsList staat en kopieer het nummer. Ga nu weer terug naar Facebook.com en plak het nummer erachter. Je krijgt dan (bijvoorbeeld): http://www.facebook.com/10000054730571.

Zo ziet de bronpagina eruit:

Stap 4: KLIK! Je ziet nu de persoon waarmee jij het meeste contact hebt op Facebook . Bij mij waren de bovenste nummers allemaal goede vrienden. Voor mij leek die lijst erg geloofwaardig, maar uit de comments op Spunk te zien was dit niet bij iedereen het geval en werd er gegist naar wat deze lijst voorstelde. Is dit echt de lijst van personen die jou het meest bekijkt?

Niet helemaal kwam ik vandaag achter. Natuurlijk heb ik ook de stappen die stonden beschreven op Spunk uitgevoerd, leuk om ook op onze blog iets over te schrijven. Ik wilde vandaag het riedeltje van stappen echter herhalen toen ik er achter kwam dat het niet meer werkte. De term ‘orderedfriends’ die ik moest intypen (volgens Spunk) was nergens  meer te vinden. Kennelijk is er dus door de beheerders  geknoeid met de broncode! In mijn zoektocht op de bronpagina vond ik dezelfde lijst maar dan met de term InitialChatFriendsList voor de getallen. Deze term geeft wel meteen duidelijkheid; dit lijstje staat voor de mensen die je zoekt in je chatlist, niet voor het aantal pageviews.

Wat begon als een hoopvolle speurtocht naar mijn ‘ Facebook stalkers’ is geëindigd in een lijst met mijn favoriete chatvriendjes. Hoe dan ook, het is leuk om deze lijst eens te bekijken om te zien wat eruit komt. Een combinatie van mensen die jouw stalken en die juist door jou worden gestalkt is de uitkomst. Waarschijnlijk worden het aantal momenten van interactie, dus het liken van en reageren op post ook meegewogen. De ware betekenis van deze lijst is dus een kleine teleurstelling. Blijkt die ene leuke meid je toch niet met 100% zekerheid te stalken, wellicht zijn het jouw visits op haar profiel die voor de hoge ranking zorgen. Zal er ooit een mogelijkheid komen om daadwerkelijk te zien wie jou het vaakst uitcheckt op ’s werelds grootste sociale netwerk? Waarschijnlijk niet. Tot die tijd gluren wij nog zorgeloos rond!

 

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant