Camera Galaxy S6 vs iPhone 6: welke is beter?

Elke keer wanneer er een nieuwe telefoon aangekondigd wordt, is de camera misschien wel het belangrijkste in de speech. Alle fabrikanten vinden hun eigen camera de beste plaatjes maken en kondigt dat graag met alle technische termen aan. Dat de fotokwaliteit zo veel prioriteit krijgt bij de fabrikanten juichen we alleen maar toe, want de camera is toch één van de meest gebruikte features in smartphones. Nu de Galaxy S6 aangekondigd is, is het tijd voor de strijd der titanen. Camera Galaxy S6 vs iPhone 6: welke is beter?

vergelijking spec

Als we puur kijken naar de specificaties, komt de Samsung Galaxy S6 beter uit de tests. De camera heeft meer megapixels, waardoor de foto’s groter worden en meer detail bevatten en de S6 heeft optische beeldstabilisatie zodat je minder snel last hebt van bewogen foto’s. Daarnaast is het maximale diafragma van de Galaxy S6 groter: hoe lager het f/- getal, des te meer licht op de sensor kan vallen. Hierdoor heb je met weinig licht meer kans op een geslaagde foto. Klik hier voor meer uitleg over cameraspecificaties. 

Deze specificaties zijn allemaal leuk, maar wat betekent dit in de werkelijkheid? We hebben de Galaxy S6 naast de iPhone 6 gezet voor een complete vergelijking, allemaal geschoten in de automatische stand. Het loepje in de foto’s laat zien hoe de foto op 100% grootte eruit ziet. Wil je de volledige foto bekijken, kun je op ‘download’ klikken. Je kunt switchen tussen de foto’s door op de tabbladen te klikken.

 

Uitzichtfoto buiten

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_uitzicht_iph
Download[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_uitzicht_S6Download[/tab][/tabgroup]

De camera moet altijd mooie plaatjes kunnen schieten, zeker als de zon ’s middags lekker in de rug schijnt. We hebben een uitzicht gefotografeerd op een heldere dag, om de meest ideale lichtomstandigheden te pakken. Beide telefoons schieten in deze lichtomstandigheden gewoon prima foto’s. De lucht komt er bij de iPhone beter uit (de blauwe kleur springt er meer uit), terwijl de Galaxy S6 meer detail heeft.

 

 

Macro foto

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_macro_iphDownload[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_macro_s6Download[/tab][/tabgroup]

Beide telefoons hebben een mooie macrostand waarmee je met een goede kwaliteit foto’s kan maken. Het valt hier op dat de iPhone meer scherp vast legt en dat de Galaxy S6 meer scherpte-diepte heeft. Ook geeft de iPhone de kleuren wat meer neutraal weer. Wat de Galaxy S6 scherp vastgelegd heeft, bevat wel meer detail.

 

Tegenlicht

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_tegenlicht_iphDownload[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_tegenlicht_S6Download[/tab][/tabgroup]

Deze foto is van achter een raam regelrecht tegen de zon in genomen. De HDR-stand van de Galaxy S6 is beter dan die van de iPhone. Er zit meer detail in de foto en de gehele belichting door de foto heen is goed verdeeld. Al zie je bij de Galaxy S6 wel meer lichtbanen in de foto; de iPhone heeft een lichte waas over de foto heen.

 

Zoom

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_zoom_iphDownload foto 1 | Download foto 2[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_zoom_s6Download foto 1 | Download foto 2[/tab][/tabgroup]

Deze foto is binnen genomen op een beurs. Beide telefoons kunnen verder inzoomen en dit wordt versterkt door het verschil in megapixels. Doordat de afbeelding groter wordt, lijkt het alsof de Samsung veel verder in kan zoomen. De zoomfoto van de iPhone lijkt wel wat scherper dan de foto van Samsung. Om de letters zit bij de Samsung een soort waas heen, waardoor de letters minder scherp lijken. Het licht wordt door de Samsung wel beter verdeeld, zodat gezichten beter te zien zijn.

 

Low light binnen

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_flits_iphDownload foto 1 | Download foto 2[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_flits_s6Download foto 1 | Download foto 2[/tab][/tabgroup]

Het werd tijd om het diafragma tot zijn max. uit te testen. De Galaxy S6 moet betere foto’s kunnen maken met weinig licht. Na de meeste lampen ’s avonds uitgedaan te hebben, valt inderdaad op dat de S6 meer laat zien met weinig licht. Ook de detail met flits is verbluffend. Wel valt op dat de S6 een soort rood-bruine waas over de foto krijgt bij weinig licht, terwijl de iPhone donker blijft en een lichte groene waas heeft. Waarschijnlijk kun je dit overigens met het witbalans op de S6 corrigeren. Op 100% scoort de onderbelichte foto van de iPhone wel beter; de S6 heeft redelijk wat ruis en verliest hierbij details.

 

Low light buiten

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_flits_buiten_iphDownload foto 1 | Download foto 2[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_flits_buiten_s6Download foto 1 | Download foto 2[/tab][/tabgroup]

Ook buiten scoort de iPhone 6 zonder licht beter op de details (100%). Overall lijkt de Galaxy S6 beter te scoren omdat de hele foto beter belicht is. Door het lagere diafragma zie je dat de iPhone 6 toch donkerder foto’s maakt, wat er minder uit springt. Met flits is er bij beide telefoons meer ruis te zien, al is de ruis van de S6 zachter dan van de iPhone. De foto van Samsung is over het geheel mooie belicht.

 

Snelle bewegingen met weinig licht

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_beweging_iphDownload foto 1 | Download foto 2[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_beweging_s6Download foto 1 | Download foto 2[/tab][/tabgroup]

’s Avonds op de bank wil je snel foto’s kunnen maken van het spelen met je huisdier. Daarom leek het ons een goede test om te fotograferen met een spelende kat. Beide telefoons scoren hier wat ons betreft ongeveer gelijk in: zowel de S6 als de iPhone 6 heeftmoeite om de snelle bewegingen van een kat vast te leggen met weinig licht. De camera kan namelijk pas een foto vastleggen als er voldoende licht op de sensor komt, of compenseert dit met ruis (de ISO). En een kat beweegt immens snel.

Maar het is met de Samsung wel mogelijk om meer uit deze foto te halen. De Samsung Galaxy S6 heeft namelijk de optie om handmatig de instellingen te selecteren. Als je de sluitertijd vast zet, zul je een donkerder foto krijgen met meer ruis (moet je corrigeren met bijvoorbeeld Photoshop), maar dan heb je wel een scherpe foto. Met de standaard app van de iPhone kun je dit niet zelf instellen.

 

Selfie

[tabgroup][tab title=”iPhone 6 “]thumb_selfie_iph[/tab][tab title=”Galaxy S6″]thumb_selfie_S6[/tab][/tabgroup]

Met kunstlicht kunnen beide telefoons gewoon goede scherpe selfies maken, al lijkt de Samsung een soort groothoeklens te hebben. Ook heeft de S6 een standaard ‘beauty-filter’, waardoor er minder detail op de huid zichtbaar is. De iPhone houdt zich meer vast aan de realiteit. Met weinig licht zie je echt dat de S6 een betere diafragma heeft. De foto is veel duidelijker en lichter, terwijl ik op dezelfde locatie sta (in de regen).

 

Camera Galaxy S6 vs iPhone 6: welke is beter?

Zowel de iPhone 6 als de Galaxy S6 maken geweldige foto’s, iets wat we een aantal jaar geleden niet konden verwachten in een camera. Opvallend is dat de merken meer zijn gaan letten op fotokwaliteit dan enkel op megapixels; een grotere foto kan meer detail vastleggen, maar met de sensor en een groter diafragma (kleiner f/-getal) kun je veel meer. Daarom hoeft een spiegelreflex camera niet altijd veel megapixels te hebben.

Voor point-and-shoot camera’s kun je met beide telefoons goed overweg, maar het valt wel op dat de S6 het met weinig licht beter doet. De foto’s zijn veel helderder, maar op 100% lijkt de iPhone toch meer scherpte mee te pakken. Samsung gooit in de automatische modus standaard het ISO omhoog, waardoor er meer ruis ontstaat. De iPhone lijkt het op 100% in alle gevallen beter te doen, tenzij de lichtomstandigheden perfect zijn.

Wat vinden jullie de beste smartphone camera? Welke smartphone heeft volgens jullie gewonnen?

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant