Betalen met geld wordt steeds lastiger, of in ieder geval er zijn nogal wat problemen ontstaan. Banken en hele naties vallen om wegens geldgebrek. Hoe komt dat? Vaak door diezelfde banken en overheden. Zij vormen een centraal stelsel die de koers (de waarde van geld) doen dalen of stijgen en het geld beheren. De supernerds op het internet hebben daarom enkele jaren geleden een onafhankelijke munteenheid in het leven geroepen zonder fysieke munten: de Bitcoin. Deze digitale munteenheid wordt nu steeds populairder.
Wat is dat dan precies en hoe werkt het? We introduceren het even met deze vrij recente uitzending van Editie NL.
Maar wat is de Bitcoin dan fysiek? Een munt is er niet, wel is er een gescripte code met cijfers, letters en hoofdletters die een Bitcoinwaarde vertegenwoordigt en is gegenereerd door Bitcoin.org. Jouw Bitcoins bewaar je in een programma, de Bitcoin Wallet. Deze codes zijn overigens technisch geniaal in elkaar gezet, waardoor ze niet te kraken zijn. Betalen vanuit je portemonnee gaat ongeveer zo:
Kort samengevat is de Bitcoin dus een code (ook wel cryptografische sleutel genoemd) waarvan de waarde afhankelijk is van wat de gebruikers ervoor geven. De gebruikers bepalen de waarde en dus niet de bank of een overheid.
Nog wat feitjes op een rij. Bitcoins zijn:
– Helemaal van jou. Er komt geen enkele instantie aan te pas.
– Digitaal en hebben geen last van inflatie, inbeslagname, overnames of storingen.
– Belastingvrij, of in ieder geval lastig te belasten dankzij het karakter van Bitcoin.
– Experimenteel en hebben een nerdy achtergrond, waardoor de gebruiksaanwijzing soms technische kennis vergt.
– Open source. De broncodes zijn door iedereen te bekijken waardoor fraude snel opvalt.
Oké,nu weet je als het goed is ongeveer wat Bitcoin is en hoe je ermee kan betalen. De volgende stap is dat er meer bedrijven en winkels komen die de Bitcoin accepteren zoals je zag in het filmpje met de kroegeigenaar in Delft. Met een beetje geluk kan je over een tijdje jouw nieuwe mobiele telefoon abonnement via Phone House betalen met Bitcoins. Zou cool zijn toch?
Wat zou er moeten gebeuren om dat te laten werken? Heel weinig. Het enige dat Phone House (en alle andere winkels) moeten doen is het accepteren van Bitcoin als waardig betaalmiddel. Momenteel is de waarde van de Bitcoin flink aan het stijgen en is één Bitcoin de afgelopen twee dagen tussen de 130 en 150 euro waard. Dat is behoorlijk gestegen ten opzichte van vorig jaar toen één Bitcoin nog ongeveer vijf euro waard was. Maar ook bij dit ‘geld’ blijft vertrouwen uitermate belangrijk. De hele Bitcoin kan over een jaar misschien zomaar verdwenen zijn. De consequenties hiervan zijn echter wat minder ingrijpend dan bij echt geld. Persoonlijk hoop ik dat we onderstaande afbeelding steeds vaker gaan tegenkomen!
Wat vind jij van de Bitcoins? Een zeepbel of een geniale uitvinding met toekomst?