Battery saving mode: Galaxy S5 vs. One (M8)

We kennen het probleem allemaal wel: je bent in de stad, hebt zin in gezelligheid, maar kan door een bijna lege batterij geen contact leggen met je vrienden om af te spreken. En dan kun je natuurlijk nergens je telefoon opladen… Een grote frustratie, maar gelukkig hebben de Samsung Galaxy S5 en HTC One (M8) een Extreme Battery Saving Mode: een instelling op de telefoon die de accuduur flink verhoogt.

 

Ultra Power Saving Mode op de Samsung Galaxy S5

De accu van de Samsung Galaxy S5 heeft een capaciteit van 2.800 mAh. Op zich een mooie hoeveelheid voor een smartphone, maar de vele functies van de telefoon vragen wel om het maximale uit deze accu te halen.

Wanneer je met de Samsung Galaxy S5 bijna geen batterijduur meer hebt, sleep je de statusbalk naar beneden en druk je op “U Power Saving”. Het duurt even voordat de optie ingeschakeld is, aangezien veel taken afgesloten moeten worden, maar dan krijg je ineens een heel ander scherm met onderin een batterijpercentage en een tijdsindicatie hoe lang je accu nog mee gaat.

battery saving mode s5

Samsungs Ultra Power Saving Modus zet het scherm in grijstinten, verlaagt de helderheid van het scherm, stopt de trilfunctie, zet het datagebruik uit wanneer het scherm in standby staat en schakelt de Wi-Fi en Bluetooth uit. In de zuinige modus heb je standaard toegang tot de telefoon, berichten en internet. Hiernaast kun je zelf drie apps toekennen uit een (beperkte) lijst.

Als je de Ultra Power Saving Mode te veel beperkingen vind hebben, kun je bij de Samsung Galaxy S5 ook een normale Battery Saving Mode aanzetten. In deze modus kun je de achtergrond data uitzetten, je performance omlaag zetten en ook hier de telefoon in grijstinten zetten. Dankzij het AMOLED scherm van Samsung helpen de grijstinten enorm. Alle zwarte pixels worden bij een AMOLED namelijk niet gebruikt, wat de accuduur flink verhoogt.

Extreme Power Saving Mode op de HTC One (M8)

Ook de HTC One (M8) kan de batterijduur van de 2.600 mAh accu verlengen. Als je de statusbalk naar beneden sleept en op de knop links boven tikt, ga je naar de HTC Extreme Power Saving Mode. Bij HTC zal het display veranderen in een kleurenscherm met toegang tot enkele apps: telefoon, berichten, e-mail, agenda en de rekenmachine. Als je op de grote klok tikt kom je bij de wekker en een wereldklok.

battery saving modem8

De telefoon beperkt het dataverbruik, stopt de tril-feedback tijdens het typen en verlaagt de rekenkracht van de processor tot het minimum, zodat de telefoon veel efficiënter werkt. Je kunt de Extreme Power Saving Mode ook op automatisch zetten, zodat je telefoon zelf bij 20%, 10% of 5% omschakelt naar de bespaar-modus.

Net als bij de Samsung Galaxy S5 kun je in plaats van de Extreme Power Saving Mode ook een normale Battery Saving Mode instellen, waarbij je zelf de restricties aan kunt geven.

Wat is beter?

Als we naar de cijfers van de fabrikanten kijken, maakt het weinig verschil. HTC geeft aan dat de M8 nog 15 uur op 5% batterij kan doen. De Samsung Galaxy S5 haalt tot 48 uur op 10% batterij. De keuzevrijheid  in apps, een volledige internet-browser en het de mogelijkheden door het AMOLED scherm geven Samsung een voorsprong op HTC. Het is alleen jammer dat Samsung de automatische omzetting niet ingebouwd heeft.

Gebruik jij wel eens een battery saving mode? Of haalt je telefoon met gemak het einde van de dag? Laat het ons weten!

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant