Jonge app-bouwers

Op een steeds lagere leeftijd ontdekken kinderen de mogelijkheden van techniek. Er zijn tal van voorbeelden van (vooral jongens) die op hun 12e al een succesvolle app of website lanceren.  Deze jochies zijn opgegroeid in een tijd dat techniek steeds toegankelijker wordt en gewend zijn aan een snelle internetverbinding. Deze kinderen zijn, naast slim, ook ondernemend. We zetten een aantal van deze bewonderenswaardige en inspirerende jonge app-bouwers in de spotlight.

De toekomst van Azië 
In Singapore woont Lim Deng Wen, hij is 12 jaar oud en maakte zijn eerste app, Doodle Kids,  al toen hij 9  was. Deze tekenapp maakte hij met inspiratie van z’n zusje en is ondertussen al 2 miljoen keer gedownload. Hij is druk bezig met twee nieuwe apps, één daarvan is volledig in 3D. Van Lim zullen we waarschijnlijk nog veel horen in de toekomst. Op de blog van zijn vader vonden we deze foto van een 9-jarige Lim.

app-bouwer

Santiago Gonzalez, de nieuwe Jobs?
Dit ventje is 14 jaar oud, maar heeft met 15 apps als meer apps op de markt dan zijn leeftijd in jaren telt. De applicaties verschillen van simpele spelletjes tot educatieve tools. Een van zijn favoriet apps is Super Slide Puzzle, waarbij je een puzzel moet maken door verschillende vlakken op het scherm op de juist de plek te schuiven. Dit kan je solo spelen, maar je kan het ook opnemen tegen vrienden of eigen puzzels creëren  door het maken van een foto. Naast een goede app bouwer, is hij ook gigantisch slim en kent hij vrijwel elke codetaal om zijn projecten te programmeren. Hij is op zijn 14e al college student  en zal op 16-jarige leeftijd zijn diploma binnenslepen om een jaartje daarna zijn master Computerwetenschappen af te ronden. Santiago is een leergierig ventje en ziet “leren als eten”. Hij droomt overigens ook in programmeertaal en vindt een vriendin enorme tijdsverspilling, is dit de nieuwe Steve Jobs?

Suarez, de app-leraar
Op Youtube vind je  een filmpje waar Thomas Suarez bij TEDx vertelt dat kinderen, naast het spelen met een app ook graag een app willen bouwen.  Thomas (12) maakte  onder andere een simpele, maar doeltreffende app genaamd Bustin Jieber voor iPhone. Deze app heeft als doel het neertikken van Justin Biebers hoofd dat door het scherm zweeft. Klasgenoten ontdekte zijn succes en wilde zelf ook wat maken, maar hoe? Je kan niet op de woensdagmiddag naar je app-bouwklasje zoals je wel naar een voetbalclub of een vioolles kan. Thomas besloot om zelf een clubje op te richten en wil programmeren toegankelijker maken voor scholen. Daarnaast wil hij zelf nog veel apps maken, ook voor Android.

Nerdie Nederlanders
Zijn er ook dit soort juniornerds in Nederland? Natuurlijk! Ben Woldering kreeg internationale bekendheid met het opzetten van zijn website Bellen.com toen hij 13 was in 1998 en heeft nu een succesvol internetbedrijf. Meer recentelijk was er de succesvolle app Passmaker van knappe koppen Daan Lemmen (14) en Remco van der Veer (16), waarmee je plastic passen kan digitaliseren. De app kreeg her en der wat aandacht,  hier kan je daar meer over lezen. Geïnteresseerd in nog meer jonge Nederlandse nerds en ondernemers? Kijk eens bij telecomprovider *Bliep. Zij wonnen onlangs de award voor Dutch Startup Award (The Next Web) en de jongens die er werken zijn gemiddeld een jaar of 16, indrukwekkend.

Leren programmeren op de basisschool?
Programmeren hadden deze kinderen als snel onder de knie  en daarmee onderscheiden ze zich van veel andere. Het kunnen programmeren lijkt ook steeds belangrijker te worden in onze maatschappij, waarom is het dan nog geen basisstof op middelbare scholen of zelfs basisscholen? Non-profit website Code.org probeert de programmeertaal aan de man te brengen bij educatie-instellingen en niet de minste techneuten helpen daar aan mee: onder andere Facebook oprichter Mark Zuckerberg en Microsoft baas Bill Gates figureren in een inspirerend filmpje.

Ken jij nog meer jonge genieën of ben je er zelf één? Deel het met ons.

Share

Martijn

Google + schrijft op een toegankelijke manier over smartphones, apps, tablets, lifestyle en alles wat daar in de buurt komt. Met veel enthousiasme, plezier en een eigen mening zorgt hij dat je op de hoogte blijft. Heb je vragen, suggesties of een briljant idee? Martijn helpt je graag en is van vele markten thuis.
Twitter @Doev

Ook interessant