Alles wat je moet weten over het 5G netwerk

always online with 5G

Het is gelukkig al even geleden, maar je bent het vast nog niet vergeten: vroeger moesten we inbellen om toegang te krijgen tot het internet. Waar we ooit met enkel een vaste verbinding begonnen zitten we inmiddels met vrijwel al onze mobiele toestellen op een 3G of 4G netwerk. Er zit echter weer een nieuwe ontwikkeling aan te komen: het 5G netwerk. We zijn altijd online, en leven in een wereld die nooit stilstaat. Daar hoort een passend mobiel netwerk bij! Maar, wat is 5G nou eigenlijk, en waarom hebben we het nodig? Wij leggen het je uit.

Wat betekent 5G?

5G staat voor ‘5e generatie mobiele netwerk’. Deze kenmerkt zich door een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging dan de voorganger, 4G. De opvolger van het 4G netwerk zal ongeveer 100 keer sneller zijn dan z’n voorganger, wat allerlei toepassingen mogelijk maakt, zoals zelf rijdende auto’s en mobiel gamen op afstand. Ook kunnen er veel meer apparaten tegelijk op worden aangesloten.

SmartHome on 5G

The Internet of Things

Dit is de ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het internet en gegevens kunnen uitwisselen. Veel smart-home oplossingen functioneren al op deze manier. Slimme thermostaten, lampen die je kunt bedienen vanaf je smartphone, speakers of hubs die werken met voice control, etc. De producten van Blaupunkt zijn hier een goed voorbeeld van. The Internet of Things maakt echter niet alleen onze huizen, maar ook steden slimmer. Denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen die pas aangaan zodra er verkeer aan komt. Super handig allemaal, maar om dit te laten werken hebben we daar wel een functionerend mobiel netwerk voor nodig. Daar gaat het 5G netwerk ons hopelijk enorm mee helpen.

Wat maakt 5G dan zo anders dan 4G?

Nou, best een hoop! Om een lang verhaal kort te maken: het 5G netwerk is sneller, kan meer aan, het is efficiënter dan het 4G netwerk, en het biedt meer mogelijkheden voor de toekomst. 5G belooft een snelheid in mobiel data verkeer waar het gemiddelde glasvezel verbonden huishouden nauwelijks aan kan tippen. Met snelheden tot wel 100 gigabits per seconde belooft het 5G netwerk honderd keer sneller te worden dan 4G. De sleutel naar dit snellere netwerk is het zogenaamde low latency. Latency is de tijd die verstrijkt vanaf het moment dat er informatie wordt verzonden tot het moment dat de ontvanger het kan gebruiken. Dit zou betekenen dat we het nieuwe netwerk kunnen gebruiken om bestanden razendsnel te uploaden en downloaden, zonder dat je smartphone of het netwerk daardoor belast wordt (en jij er iets van merkt). Voor meer informatie over het 4G netwerk kijk je hier.

online generation

Wanneer kunnen we van het 5G netwerk gebruik maken?

Het gaat een flinke investering zijn voor onze overheid en mobiele netwerk operators om 5G te realiseren. Ze moeten zekerheid kunnen bieden over een stabiele en veilige omgeving, voordat het 5G netwerk daadwerkelijk geïmplementeerd kan worden. Maar, wanneer kunnen we de uitrol van 5G dan verwachten? In 2020 komen een aantal telefoons die compatibel zijn met het 5G netwerk. Zo gaat Apple er voor zorgen dat alle nieuwe iPhones vanaf 2020 op het netwerk kunnen. De Europese Commissie wil graag dat er eind 2020 een werkend 5G netwerk is. Wij hopen dat dat gaat lukken!

The Internet on 5G

Wij wachten ondertussen geduldig af, en fantaseren over de technologische mogelijkheden die de toekomst ons gaat brengen. Waar hoop jij het meeste op? Laat het ons weten in de comments onder deze blog, of op Facebook!

Share

Annemieke Roozeboom

is de Social Media marketeer voor Phone House en een van onze top notch blog-schrijvers. Met een passie voor technologie, schrijven en memes creëert zij telkens weer nieuwsartikelen met relevante informatie waar jij als lezer je voordeel mee kan doen! Vragen, ideeën, verbeterpunten? Altijd welkom! Stel ze via het Facebook of Instagram kanaal en help ons jouw ervaring nog beter te maken.

Ook interessant