7 Tips voor fotografie met je smartphone

Fotografie met je smartphone

Ben je nog niet helemaal bekend met de camera op je telefoon, en wil je je vrienden en familie imponeren met gave foto’s? Of ben je altijd al geïnteresseerd geweest in fotografie, maar weet je niet goed hoe je het zelf in de praktijk kunt brengen? Fotografie met je telefoon hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips en tricks voor fotografie met je smartphone schiet je gemakkelijk de mooiste plaatjes.

1. Houd je lens schoon

De eerste tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de lens van je camera schoon is. Je denkt er vaak niet direct over na, maar hoe schoner je lens, des te beter de foto! We bewaren onze telefoons vaak in een broekzak, vakje van een tas, of we laten hem zelfs ergens rond slingeren. Aangezien je lens aan de buitenkant van je telefoon zit, krijgt deze het soms zwaar te verduren met allerlei pluisjes, stofjes en vette vingers. Dit heeft absoluut effect op de kwaliteit van je foto’s. Gebruik voor het schoonmaken van je lens een brillenpoetsdoekje of een speciaal lenzen kwastje, zodat je geen krassen op je lens krijgt. Ben je op het strand of in het bos geweest? Blaas dan eerst even op je lens voordat je hem poetst, hiermee verwijder je het meeste zand en stof meteen en zorg je dat je geen krassen krijgt. Tips om je smartphone schoon te maken lees je hier.

2. Gebruik verwisselbare lenzen

smartphone additional lens

Je komt ze vast wel eens tegen: foto’s die lijken alsof ze met een hele bijzondere camera zijn geschoten. Misschien is dat ook wel zo, maar dat betekent niet dat jij dat niet ook gewoon met je telefoon kunt! De truc is om een verwisselbare lens op je camera te zetten. Gave gebouwen die bijna uit de foto springen, of een beeld dat helemaal is ingezoomd op een microscopisch object, het is allemaal mogelijk met verwisselbare lenzen. Voor foto’s die rond zijn geschoten zoek je bijvoorbeeld naar een zogenaamde fisheye lens. En er zijn er nog veel meer lenzen die coole effecten creëren. Zo haal je het maximale uit de camera op je telefoon.

3. Gebruik een ‘grid’

Heb je vaak het probleem dat je foto’s net niet recht zijn? Voeg dan een grid of raster toe aan de voorvertoning van je camera. Deze optie zit altijd standaard in je camera app. Op deze manier bespaar je jezelf achteraf een hoop gedoe met het bewerken van foto’s en video’s. Ga gerust even een wandeling maken, of kijk nog een Netflix serie, want op deze manier houd je tijd over! Oké, nog even wachten, we hebben namelijk nog meer tips voor fotografie met je smartphone voor op een rijtje gezet.

4. Bewerk je foto’s met de VSCO app

Voor de mooiste edits bewerk je je foto’s met de VSCO app. VSCO (je spreekt het uit als visco) is een gratis fotografie app die het gemakkelijk maakt om foto’s te bewerken en te delen met het VSCO platform. Een van de vele handige features van de VSCO app zijn de voorbedachte filter-presets. Je kunt ook je eigen presets samenstellen en opslaan, zodat je foto’s na het editen altijd op dezelfde manier zijn bewerkt. Dit werkt fantastisch als je op je Instagram-feed een thema aan wil houden. (Extra tip: volg VSCO op Instagram, VSCO post hier dagelijks de mooiste en meest inspirerende foto’s.)

5. Gebruik een prisma

Gebruik eens een prisma of gekleurd folie voor gave effecten. Door een prisma naast je lens te houden (of beter gezegd, nèt niet in beeld), kun je gave lichteffecten toevoegen aan je foto’s. Heb je geen prisma en denk je: dat moet makkelijker kunnen… Dat klopt! Vul een drinkglas (met reliëf) met water en houd dit in het licht naast je camera. Dit geeft hetzelfde effect, en kost een stuk minder! Zo wordt fotografie met je smartphone een stuk leuker.

6. Extra detail vastleggen

De meeste telefoon camera’s zijn uitgerust met een HDR functie. HDR staat voor High Dynamic Range. Wil je bijvoorbeeld een foto maken van een landschap, maar is de lucht bewolkt of grijzig en fel? Vaak heeft de camera van je smartphone dan moeite om detail vast te leggen, terwijl je het landschap én de lucht graag scherp en in balans op de foto wilt. De HDR functie in je camera app balanceert de belichting en het contrast, voor een optimaal resultaat.

7. Golden hour

De laatste tip is misschien wel de meest bijzondere van allemaal, namelijk: schiet je foto’s eens buiten tijdens Golden hour. Wat? Ja, je leest het goed, het bestaat echt. In het Nederlands betekent het ‘Gouden uur’. Net voordat het begint te schemeren is het licht buiten op z’n mooist. De tijd hiervan verschilt natuurlijk per seizoen, maar over het algemeen heb je op heldere dagen de zon in je voordeel. Zo kun je in de winter het beste rond 4 uur ’s middags je foto’s schieten, en in de zomer rond 11 uur ’s avonds.

Smartphones klaar, fotograferen maar!

Ben je enthousiast geworden van deze tips voor fotografie met je smartphone? Probeer ze dan vooral eens uit, en laat ons hier onder de blog in de comments weten hoe het is gegaan. We wensen je veel fotografie plezier!

Share

Annemieke Roozeboom

is de Social Media marketeer voor Phone House en een van onze top notch blog-schrijvers. Met een passie voor technologie, schrijven en memes creëert zij telkens weer nieuwsartikelen met relevante informatie waar jij als lezer je voordeel mee kan doen! Vragen, ideeën, verbeterpunten? Altijd welkom! Stel ze via het Facebook of Instagram kanaal en help ons jouw ervaring nog beter te maken.

Ook interessant