Al een tijdje wordt 3D printen aangeduid als de nieuwe technologische doorbraak. Iedereen kan zelfvoorzienend gaan produceren, in ieder geval dat is de bedoeling. Momenteel is het nog onbetaalbaar en voor veel mensen ook niet echt bruikbaar, maar dat moet het dus wel gaan worden. De Bijenkorf had met de 3 Dwaze Dagen de primeur. Zij waren de eerste winkel in Europa die een 3D printer op de consumentenmarkt bracht. De Bijenkorf verkocht de Cube3D-printer (zie ook afbeelding boven) voor 1050 euro (normale prijs 1299 euro).
Wat is een 3D printer precies en hoe werkt het?
De 3D printer lijmt als het ware een product laagje voor laagje op elkaar. Daardoor ontstaat uiteindelijk een echt 3D product dat net zo zou werken als een ‘normale’ printer met cartridges. Op deze manier kan je bijna alles gaan printen wat je wil. Momenteel zijn het vooral de simpelere vormen en gebruiksvoorwerpen, zoals het hoesje voor je telefoon. In de toekomst moeten dat echter veel grootser en beter worden.
De Cube printer kan nu nog maar één kleur printen, net zoals de meeste andere printers. Als je meer kleuren in één product wil moet je de onderdelen eerst los printen om ze vervolgens in elkaar te zetten. Met één cartridge kan je tien tot vijftien grote tot middelgrote producten printen. Voor de Cube printer (die van de Bijenkorf) zijn 10 verschillende kleuren beschikbaar.
Word je niet afgeschrikt door wat techniek en knutselwerk? Dan kan je ook zelf een printer bouwen, de Ultimaker is daarvan een voorbeeld. Je krijgt dan een vrij gecompliceerd bouwpakket thuis gestuurd dat je met behulp van een workshop (inclusief tutorial video’s) in elkaar kan zetten. Twee dagen knutselen en klaar is kees. Kost iets meer geld (1.194 + 150 voor de benodigde bouwsoftware), maar dan heb je wel een apparaat dat grotere objecten kan printen, kan je defecte onderdelen makkelijk vervangen en meerdere kleuren printen. Bovenop deze voordelen komt dat je de printer ook makkelijker kan updaten. De fabrieksprinters zijn waarschijnlijk al snel verouderd en deze Ultimaker kan je gewoon uitbreiden. Dit bouwpakket is niet heel makkelijk, maar heeft zeker zijn voordelen!
De Ultimaker, simpel en strak ontwerp
Hoe kan je dan ontwerpen en printen?
Er is zijn vrij ingewikkelde ontwerpprogramma’s in omloop, maar ook iets toegankelijkere sites zoals doedeldriedee.nl helpen je eenvoudig op weg. Voor de Cubeprinter kan je ook aan de slag met Android software voor je mobiele telefoon of tablet, daarnaast biedt Windows ook een pakket aan voor 49 euro met iets meer opties. Als je iets moois hebt ontworpen kan je dat verkopen via sites als Ponoko of Thingsinverse, maar je kan daar ook tal van objecten kopen of soms gratis downloaden.
Vooral het downloaden van ontwerpen moet in de toekomst veel gebruikt gaan worden, denk daarbij ook aan onderdelen van je nieuwe Ikea kast. Ben je een schroefje kwijt? Dan download en print je toch gewoon een nieuwe via de Ikea website, superhandig! Dit biedt veel opties voor tal van (nieuwe) bedrijven.
Ontwikkeling
De eerste 3D printers zoals de RepRap en de zojuist besproken Ultimaker zijn open source printers. Open-source (letterlijk vertaald open bron) zorgt ervoor dat iedereen aan een product kan meewerken en denken. Zo kan in principe iedereen meewerken aan de ontwikkeling van de printer. Er is niet één ontwerper of fabrikant, maar een samenwerking van meerder knappe koppen die elkaar helpen om tot één product te komen. Zo werkt het ook met de producten die uit de printer rollen; consument wordt producent!
Nadelen
Zijn er ook nog nadelen een deze nieuwigheid? Voor fabrikanten en designers heeft het zijn voor en nadelen, want zoals je nu muziek gratis kan jatten, kan je in de toekomst de schoenen van Nike namaken of een designstoel kopiëren. Dat zal nog wel wat rechtszaken op gaan leveren. Verder duurt het printen nogal lang (een product ter grote van een ei duurt ongeveer drie kwartier) en is het gebruik van de printer nog niet super toegankelijk al zal dit in de loop der tijd zeker gaan verbeteren.
In de toekomst moet de 3D printer zich verder gaan ontwikkelen om er uiteindelijk voor te zorgen dat ook stoelen en fietsen geprint kunnen worden en dat is nog niet alles: de Kamermaker (een uitvergrote versie van de Ultimaker) wil in samenwerking met DUS Architects hele gebouwen gaan printen. In het filmpje hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat. Laat de nieuwe industriële revolutie maar komen!
Stel dat jij een 3D printer zou hebben, wat of misschien wel wie zou jij als eerste uitprinten?
Een 3D printer in actie!