Het verhaal achter Flappy Bird

Voordat het populaire 8-bit spel Flappy Bird echt populair kon worden in Nederland, had de Vietnamese ontwikkelaar Dong Nguyen het spel al uit de app stores gehaald. Waarom heeft de maker de populaire game offline gehaald?

Hoe het begon

De populaire game Flappy Bird zag voor het eerst het licht op 24 mei 2013 in de iOS app store. Dong Nguyen, een 28-jarige Vietnamese jongen die bij z’n ouders in Hanoi woonde, bedacht het spel in een vrij weekend. Nguyen vond de nieuwe games te ingewikkeld; een spel moet simpel zijn wat je even snel tussen de drukte van het dagelijks leven door kunt spelen. Omdat men in Vietnam veel met het openbaar vervoer reist, moet het spel ook met één hand te bedienen zijn; de andere hand heb je nodig voor grip in de trein.

Hij maakte zijn spel in de 8-bit stijl, net zo als de Nintendo spellen die hij in zijn jeugd gespeeld heeft. In de app ben je een grote, opgeblazen vogel (vergelijkbaar met de vis ‘Cheep Cheeps’ van Super Mario Bros.) die door op het scherm te tikken door verticale pijpen vliegt. Nguyen besloot de game gratis te houden en hoopte een klein zakcentje te verdienen aan de advertentie inkomsten.

De hype

Met 25.000 nieuwe apps per maand in de iOS app store, vielen deze advertentie-inkomsten helaas wat tegen. De game raakte ondergesneeuwd tot, acht maanden later, de game ineens publiciteit op Twitter kreeg met de simpele tweet ‘Fuck Flappy Bird‘. Hierna bleven de berichten online komen; Tegen het einde van december bereikte het spel 16 miljoen berichten op social media. Allemaal kreten als “Flappy Bird is the most annoying game, yet I can’t stop” of “Flappy bird is slowly consuming my life“.

the-five-stages-of-flappy-bird_o_2809439

In januari 2014 bereikte het spel de top10 in de Amerikaanse Android en iOS-lijst. In februari 2014 haalde de app de toplijsten van ruim 100 landen en was het meer dan 50 miljoen keer gedownload. Het kleine zakcentje dat Nguyen bij wilde verdienen groeide naar ruim $50.000,- per maand. Met van Nintendo geleende graphics, wat de online bloggers hem niet in dank afnamen.

De gevolgen

Nguyen heeft nooit kunnen wennen aan zijn succes, sterker nog: hij heeft het niet eens tegen z’n ouders verteld! Ineens verscheen zijn gezicht in de Vietnamese kranten en op tv en voelde hij door de paparazzi de noodzaak om uit het huis van zijn ouders te vluchten.

Flappy Bird nam het simpele leven van de 28-jarige over. Gebruikers stuurden hem berichten als “Your game is distracting the children of the world” of  “13 kids at my school broke their phones because of your game, and they still play it because it’s addicting like crack”. Nguyen kreeg e-mails van mensen die hun baan verloren en hoorde berichten van ouders die geen aandacht meer gaven aan hun kinderen. De Vietnamees kon de aandacht niet meer aan en besloot op 9 februari het spel uit de lucht te halen:

Na het offline halen van de game kwamen gelijk verschillende Flappy Bird klonen online: Flappy Wings, Splashy Fish, Clumsy Miley Cyrus… Zelfs Angry Birds maker Rovio probeert een graantje mee te pikken door de 8-bit game Retry aan te kondigen.

Ruim een maand na het offline halen kwam de ontwikkelaar met de volgende Tweet:

Het spel komt toch weer online, maar dan in een betere versie! Heel vreemd overigens, omdat de app voor zo veel problemen heeft gezorgd. Maar, het komt wel met een waarschuwing: “Please, take a break”.

8-bit Games

Het is na het offline halen van Flappy Bird lastig om aan het spel te komen. Als de game nog op de telefoon staat kun je dit spel blijven spelen, het offline halen heeft hier namelijk geen invloed op. Daarom verkopen mensen die de app nog op de telefoon hebben staan massaal hun smartphone op Ebay en Marktplaats.

De game zelf staat op dit moment niet meer in de appstore, al staan er verschillende APK bestanden voor online. Deze bestanden kunnen buiten de appstore om geïnstalleerd worden op Android telefoons, al wordt dit in verband met virussen niet aangeraden.  Wil je geen risico’s lopen, zou je toch nog even moeten wachten op de aankondiging van de nieuwe Flappy Bird.

In de tussentijd kun je ook een van Nguyens’ andere spellen spelen.
Onderstaande ‘Webbased’ links gaan naar de mobiele site, waar je het vanuit elke telefoon kunt spelen.

 

Lees ook:
Is dit de nieuwe Flappy Bird?

 

Bron: Rolling Stone

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant