De 5 beste Cloud apps

Anno 2015 hebben de meeste mensen al gehoord van ‘de Cloud’. Via de Cloud kun je jouw bestanden op een externe server opslaan, zodat je zelf meer ruimte overhoudt op je telefoon. Goed nieuws voor wanneer je maar 16GB geheugen op je telefoon hebt en continu ruimte moet maken: sla ze online op en download de bestanden wanneer je ze nodig hebt. Maar hoe kies je een cloud systeem? 

Er zijn veel keuzes in cloud opslag, maar het kan lastig zijn om het juiste programma te kiezen. Enerzijds omdat je voor sommige cloud-apps moet betalen voor een beetje ruimte (en dat doen wij Nederlanders liever niet), maar anderzijds ook zeker omdat je al jouw gevoelige informatie online opslaat. Je moet wel een goed gevoel hebben bij een cloud applicatie. Daarom hebben wij de vijf beste Cloud applicaties op een rij gezet.

 

1. Dropbox Android iOS  WPsmall

Dropbox is één van de bekendste Cloud apps die het breedst verkrijgbaar is op verschillende apparaten. Naast de Windows computer, Mac OS X, Android, iOS en  Windows Phone, is de app ook verkrijgbaar voor Blackberry en Linux. Het grote voordeel hiervan is dat je vanuit verschillende apparaten bij jouw gegevens kunt.

Dropbox slaat al je bestanden op in speciaal toegewezen mappen die op alle gekoppelde apparaten terug te vinden zijn. Het uploaden van bestanden gebeurt eenvoudig en snel, je kunt automatisch de foto’s in de cloud op laten slaan en je kunt zelfs aangeven om bepaalde bestanden offline beschikbaar te maken op de tablet of smartphone.

Bestanden en mappen zijn eenvoudig met vrienden te delen. Dit kan op twee manieren: door een link te sturen waarmee vrienden alle bestanden in de map kunnen bekijken of door een map te delen met vrienden. Let wel op met wie je deze mappen deelt. Er zijn namelijk geen restricties mogelijk, waardoor iedereen bestanden kan toevoegen of verwijderen. Gelukkig heeft Dropbox een back-up van 30 dagen, zodat je de bestanden niet helemaal kwijt bent.

Bij Dropbox krijg je out-of-the-box 2 GB opslaggeheugen, wat voor eenvoudige tekstbestanden meer dan voldoende is. Wanneer je de cloud echter ook wil gebruiken om foto’s, muziek en video’s op te slaan, loop je snel tegen de beperkingen op. Voor € 9,99 per maand kun je daarom een upgrade doen naar 1 TB opslaggeheugen (1.000 GB). Daarnaast hebben sommige smartphoneleveranciers als HTC en Samsung wel eens promoties waarbij je een gratis upgrade krijgt naar 25 of 50 GB, zodat je jezelf al wat makkelijker kunt redden met het geheugen.

dropbox

 

2. Google Drive Android iOS

Google Drive is een andere serieuze speler in de Cloud. Je ontvangt een genereuze 15GB wanneer je deze app voor het eerst koppelt aan je Google account en daarna is alles gekoppeld aan al je Google services. Omdat Drive automatisch gekoppeld is aan Gmail, Google+, YouTube en Google Calendar, is de kans zelfs groot dat je de dienst al gebruikt zonder dat je er erg in had. Het is handig dat alles bij elkaar staat, maar ook gelijk een nadeel: Wanneer je veel grote bijlagen via Gmail krijgt, gaat dit direct van je 15GB opslagruimte af.

Bestanden uploaden werkt redelijk hetzelfde als bij andere Cloud apps. Op de computer of mac kun je het programma installeren waarbij je bestanden in een lokale map sleept, maar je kunt ook de website of app gebruiken om je bestanden te beheren. Net als bij Dropbox kun je foto’s automatisch van de telefoon in de cloud opslaan, wat een zeer handige feature is.

De navigatie door Google Drive is eenvoudig en overzichtelijk. Het is eenvoudig om bestanden te delen met anderen en je kunt zelfs instellen om bepaalde bestanden offline te benaderen en bewerken. Deze bestanden worden gesynchroniseerd wanneer je weer online bent. Dit is echter alleen mogelijk voor bestanden die in Google Docs gemaakt zijn, als een bestand in Word of Excel gemaakt is, moet je het bestand als kopie openen in een andere app.

drive

 

3. Microsoft OneDrive Android iOS  WPsmall

Microsoft OneDrive is op veel vlakken vergelijkbaar met Dropbox en Google Drive. In tegenstelling tot Google Drive is OneDrive ook beschikbaar voor Windows Phone, wat op zich logisch is als je bedenkt dat de dienst vanuit Microsoft komt. Net als bij Google Drive krijg je bij aanmelding (met je Outlook- of Hotmail adres) gelijk 15GB opslaggeheugen. Wanneer je de foto’s automatisch laat back-uppen krijg je nog 3GB extra en wanneer je Office365 gebruikt, krijg je zelfs 1 TB opslaggeheugen in de cloud!

Windows gebruikers zullen een zee van herkenning krijgen wanneer ze OneDrive voor het eerst opstarten. De app heeft namelijk dezelfde tegels als Windows 8 en Windows Phone 8 hebben. Je kunt kiezen uit de grote Microsoft tegels of een traditionele mappenstructuur, die je online kunt aanpassen.

Net als bij DropBox en Chrome kun je jouw foto’s automatisch laten synchroniseren in de cloud. Daarnaast kun je eenvoudig alle overige bestanden handmatig back-uppen en is er een Microsoft Office-backup vanaf de computer. Als je zelf geen Office gebruikt, kun je deze bestanden toch in de browser openen op een ander apparaat. Alle bestanden of mappen kun je ook delen met derden, zodat je samen vanuit één locatie werkt.

OneDrive

 

4. MEGA Android iOS  WPsmall

MEGA, de opvolger van de omstreden dienst MegaUpload, is één van de snelst groeiende cloud diensten. In het eerste uur na de lancering waren er al 100.000 aanmeldingen en de dienst stond al na enkele dagen in de top 150 drukst bezochte websites. In tegenstelling tot MegaUpload is de data op meerdere manieren versleuteld en kan niemand verder dan de uploader de bestanden inzien. Hierdoor kan de dienst niet verantwoordelijk gehouden worden voor handelingen van haar gebruikers en is de kans nihil dat de servers wederom in beslag genomen worden.

MEGA is excellent in het versleuteld bewaren van jouw gegevens, maar is op andere vlakken ook één van de beste cloud diensten. De Android-, iOS en Windows Phone apps zijn overzichtelijk en de uploads werken snel. Bij aanmelding krijg je gratis 50GB opslagruimte, die je kunt vullen met alle typen bestanden. Foto’s en/of video’s kun je automatisch laten uploaden en je kunt de bestanden allemaal delen met vrienden of collega’s.

Mega

 

5. iCloud iOS

iCloud is één van de bekendste cloud-services, maar heeft helaas ook de meeste beperkingen. De dienst is vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS apparaten, Macs en PC’s, dus is het niet interessant voor Android, Windows Phone en Blackberry gebruikers. Voor iOS gebruikers is het echter wel een nuttige toevoeging, omdat het een zeer uitgebreide back-up functie heeft.

iCloud krijgt out-of-the-box maar 5GB opslaggeheugen waar je foto’s, mail, contacten, agenda’s, herinneringen, bladwijzers, notities en reservekopieën op kunt opslaan. Sinds iOS 8 heeft de dienst ook iCloud Drive, waarmee ook third-party apps (apps die niet afkomstig zijn van Apple) een back-up krijgen in Apple’s cloud. Met iCloud Drive kun je dus ook de WhatsApp berichten en je game-scores back-uppen. Voor wanneer je bij iPhone blijft is het dus een handige toevoeging. 

Deze gegevens nemen wel veel ruimte in beslag. Om daarom goed om te gaan met het beperkte geheugen raden we aan een van bovenstaande apps te gebruiken voor de back-up van foto’s en video’s. Met deze combinatie heb je toch een goede backup van al je andere gegevens! Wil je echter alleen bij iCloud blijven, zit je al snel aan een extra kostenplaatje: voor €0,99 per maand krijg je 20GB en de pakketten groeien tot € 19,99 per maand voor 1TB.

iCloud

 

Conclusie

Er zijn veel verschillende cloud apps en er is voor ieder wat wils. Met een beetje goed onderzoek zit je al aan 50GB gratis opslaggeheugen en heb je een app die ook automatisch bestanden in de cloud opslaat. Alle bovengenoemde apps hebben een versleuteling om jouw bestanden veilig op de server te zetten, maar MEGA gaat nog een stap verder. De enige persoon die de beveiliging met een decryptie sleutel kan verbreken ben jij zelf.

Waar Dropbox één van de bekendste en best ontwikkelde cloud diensten is, is Apples’ iCloud superieur in het back-uppen van app- en persoonsgegevens, al moet je daarvoor wel een iOS apparaat gebruiken. Voor wanneer je vaak in projectgroepen werkt, zijn Google Drive en OneDrive de beste opties. Beide cloud diensten hebben een online bewerkingsmogelijkheid voor tekstbewerking.

Er is dus veel keuze en je kunt bijna niet de fout in gaan. Gebruik jij cloud diensten? Wat is jouw favoriete app?

 

vergelijking

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant