De 5 beste navigatie apps

Tijdens de zomer wil je alleen maar genieten van je reizen en niet in de stress zitten of je wel de juiste route hebt. Gelukkig kun je op praktisch elke telefoon tegenwoordig een navigatiesysteem zetten en zijn er gelukkig ook een hoop goede gratis alternatieven te krijgen! Wij bekijken de beste navigatie apps. 

 

1) TomTom

iOS (vanaf € 39,99 voor BeNeLux): 
TomTom is de duurste navigatie app, maar wel het meest stabiele. Het van origine Nederlandse bedrijf heeft verschillende versies voor Android en iOS: gebruikers met een iPhone moeten het met de ‘gewone’ TomTom kaarten voor een vast bedrag doen. Je koopt de kaarten van het land waar je naar toe gaat en je kunt hier offline naar toe navigeren, in principe net als wanneer je een TomTom navigatiesysteem koopt.

De app zelf laat, net als we van TomTom gewend zijn, duidelijk de rijbanen zien, geeft heldere informatie en biedt altijd de slimste routes naar de bestemming. Ook worden de kaarten regelmatig ge-updatet zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste wijzigingen. Een aanrader is de in-app aankoop TomTom Traffic (€ 3,99 per maand of € 23,99 per jaar), die actueel de route aanpast aan de hand van de verkeersdrukte.

Android (vanaf € 0,-):
TomTom heeft dit jaar voor Android een nieuw verdienmodel geïntroduceerd: TomTom Go Mobile. Het programma is gratis te downloaden, waarmee je 75 kilometer per maand offline kunt navigeren. Wil je onbeperkt toegang? Dan kun je kiezen voor een abonnement van 1 jaar voor € 19,99 of een abonnement van 3 jaar voor € 44,99. Voor dit bedrag kun je een onbeperkt aantal kilometers navigeren en download je vier keer per jaar de meest recente kaarten van ruim 100 landen.

Zowel de gratis als de betaalde versie hebben HD Traffic waarmee je files ontwijkt en meldingen van flitsers ontvangt. Een andere grappige functie is dat alle contactgegevens vanuit de telefoon geladen worden, zodat je nog makkelijker naar je vrienden kunt navigeren.

 

2) Google Maps

iOS / Android / Windows Phone
Google Maps is een zeer populaire gratis optie om te navigeren, al maakt de app wel gebruik van data. Veel data verstookt Maps echter niet: een ritje van drie uur kostte bij een test minder dan 20 MB. Maar wil je er zeker van zijn dat je zo min mogelijk data verbruikt, kun je er ook voor kiezen om een gebied op te slaan voor offline gebruik. Lees hier hoe dat moet.

De navigatie app staat al standaard op elke Android smartphone en is daarom een zeer laagdrempelige optie om voor te kiezen. In de afgelopen jaren is de app flink verbeterd, met name voor Nederlandse en Belgische gebruikers. Tegenwoordig geeft ook Google Maps aan welke rijstrook je moet nemen, worden de wegen in de juiste kleur afgebeeld (A-wegen zijn rood, E-wegen groen en N-wegen zijn nu in het geel) en navigeer je met volledig scherm.

 

3) Waze

iOS / Android / Windows Phone
Voor wanneer je vooral in Nederland navigeert, kunnen we Googles’ social navigatieprogramma Waze aanraden. Wat Waze zo goed maakt, is het sociale aspect ervan. Doordat veel Nederlanders gebruik maken van de app, is het programma altijd zeer actueel met het melden van files, flitsers en ongelukken en worden er andere handige routes aangeboden.

Je kunt je favoriete routes erin pinnen en ziet vervolgens op de widget (Android) hoe lang het op dit moment duurt om van A naar B te rijden. En je kunt iemand als vriend toevoegen en diegene een melding geven wanneer je vertrekt, zodat ze weten hoe laat je ongeveer aankomt. Als je vervolgens in de file komt te staan krijgt deze vriend gelijk een pushbericht dat het wat langer duurt. Zo krijg je nooit meer koud eten voorgeschoteld!

 

4) HERE

iOS / Android / Windows Phone
De HERE Maps van Nokia zijn eindelijk te downloaden voor alle devices! Gebruikers kunnen kaarten gratis downloaden om deze offline te gebruiken. Zo heb je ook in het buitenland geheel gratis offline navigatie, ideaal dus! HERE biedt kaarten van 196 verschillende landen, inclusief ondersteuning voor het openbaar vervoer in 950 steden. In tegenstelling tot Google Maps kun je hele landen downloaden voor offline gebruik, terwijl Google Maps maar een klein gebied kan pakken.

 

5. AcerNAV

Computerfabrikant Acer heeft tegenwoordig ook zeer interessante gratis navigatie op haar smartphones. Alle telefoons met een scherm van 5″ en groter krijgen nu standaard AcerNAV. Dit is gratis offline navigatie die gebruik maakt van de kaarten van TomTom. Wat AcerNAV onderscheidend maakt ten opzichte van de bovenstaande systemen, is dat de Points Of Interest ondersteund worden door TripAdvisor. Hierdoor bevat het systeem automatisch de contactgegevens van hotels, restaurants en attracties, inclusief de waardering die deze locatie heeft gekregen op TripAdvisor.  Helaas is AcerNAV enkel verkrijgbaar op Acer smartphones, dus is het nog niet te downloaden op andere devices.

Share

Bart

is de social media marketeer van Phone House. Hij is dagelijks actief op Twitter en Facebook en houdt de ontwikkelingen in telecomland bij zodat jullie altijd de nieuwste, leukste en nuttigste blogposts kunnen lezen. Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust via socialmedia@phonehouse.nl en Bart voorziet je persoonlijk van een antwoord!

Ook interessant